Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Nie 23 Kwi, 2006 Zmiany na Forum
Mam już dość tworzenia niezdrowej atmosfery, szukania dziur gdzie ich nie ma, wycieczek osobistych, walki z moderatorami jakby było to największe zło jakie istnieje, itp., itd...
Po kolei: forum założyłem jakiś czas temu, abyśmy wszyscy mieli komunikacje wewnątrzosiedlową i mogli pospędzać miło czas przy komputerze uczestnicząc w dyskusjach na tym forum. To co jest na forum, zależy tylko i wyłącznie od użytkowników i tego co oni piszą. Jak ze wszystkimi sprawami, robimy je do czasu do kiedy sprawiają nam przyjemność, jak przestają sprawiać, to albo przestajemy je robić, albo usuwamy przeszkody które zabierają nam przyjemność z robienia ich.
W niedzielę ta miarka się przebrała, mam dość dalszego rozwalania tego forum przez parę nieprzystosowanych do otoczenia osobników. Wobec tego wszyscy powinni się zastanowić po co jest to forum, dlaczego ono działa, dlaczego je odwiedzam, i czego oczekuję od niego.
Jak wszystko co jest stworzone przez ludzi i dla ludzi ma swoje zasady, i nie inaczej jest tutaj. Brak zasad powoduje chaos, a tego nikt nie chce. Zanim napiszę jaki zmiany następują, parę wyjaśnień co to jest forum i kto jaką funkcję na nim pełni.
Administrator – ja – jestem właścicielem Forum, założyłem je, opłacam i to ode mnie zależy czy i w jakiej formie ono jest. Jeżeli uznam że jakiś użytkownik działa na niekorzyść forum to działając dla dobra ogółu użytkownik ten zostanie wyrzucony z Forum. Dodatkowo odpowiedzialny jestem za sprawne działanie forum, jego rozwój, kształtowanie działów, aktualizacje, nadawanie mu wizji rozwoju, wybieranie moderatorów do pomocy i inne zagadnienia techniczne.
Moderator – to zwykły użytkownik forum, który ma dodatkowo możliwości edycji postów, przenoszenia, kasowania, oraz dawania ostrzeżeń i banów osobom które swoim zachowaniem psują atmosferę forum czy wręcz działają na jego szkodę. A teraz najważniejsze, działania moderatorów powinny być ograniczone do niezbędnego minimum, i mają ingerować w ostateczności. Ich praca nie polega na sprzątaniu po użytkownikach postów pisanych nie w temacie, bo to jest obowiązek każdego użytkownika aby taki porządek utrzymywał, lecz polega na interweniowaniu kiedy jest to konieczne. Z tego też powodu forum zostanie podzielone na działy bardziej i mniej moderowane.
A teraz parę nowych zasad:
Koniec z tematami tabu jak np. działy zamknięte. Istnieje ogólna swoboda wypowiedzi o ile mieści się ona w ramach powszechnie przyjętej kultury wypowiedzi. Tematy "dozwolone od lat 18" można poruszać jedynie w Landrynce.
Moderatorzy mają prawo do wystawiania ostrzeżeń, jeśli ukarany się nie zgadza i uważa że został niesłusznie ukarany, to może jedynie odwołać się do mnie, ja wtedy to rozpatruję i albo zmieniam decyzję albo podtrzymuję, ale moja decyzja jest ostateczna i nie ma żadnych od niej odwołań. Decyzje Moderatorów ani moje nie podlegają jednak żadnym dyskusjom na Forum. W takich przypadkach użytkownik komentujący dostanie ostrzeżenie. Wszelkie ewentualne uwagi dotyczące decyzji Moderatorów proszę kierować bezpośrednio do mnie na PW.
Moderatorów ja powołuję i ja odwołuję, jeśli ktoś jest chętny do pełnienia tej funkcji to proszę o zgłoszenie się do mnie, ale zostaną nimi jedynie osoby które uznam za godne pełnienia tej funkcji.
Ostrzeżenia będą dawane z rozwagą, ale oczekuję od wszystkich, że sami będą się kontrolować na poziome takim, że tych ostrzeżeń po prostu dawać już więcej nie będzie potrzeby
Jeśli dojdzie jednak do sytuacji że takie ostrzeżenie trzeba będzie dać, to od teraz czas trwania ostrzeżeń się zmienia i będzie wynosił 90 dni. 3 ostrzeżenia: ban na pisanie, 5 ostrzeżeń: zakaz wejścia na forum.
Właściciele kont z nieprawidłowymi adresami mailowymi, obecnie jest ich około 10, (proszę wszystkich o sprawdzenie swoich adresów mailowych), mają 7 dni na poprawienie adresu poczty elektronicznej, jeśli tego nie uczynią, to konta zostaną one skasowane.
Forum zostaje podzielone na działy moderowane w pełni oraz moderowane szczątkowo.
Do działów moderowanych szczątkowo należą kategorie „Rozrywka”, „Ogłoszenia”, „Testowe i zsyp”. W tych działach interwencja moderatorów będzie się ograniczać do usuwania wypowiedzi niezgodnych z Regulaminem Forum. Nie będzie żadnej kontroli trzymania się tematu, jeśli będą odejścia od wątku to sprawa jedynie uczestników tej dyskusji.
Działami w pełni moderowanymi będą działy „Sprawy forumowe”, „Na poważne tematy” oraz "Komputerowe". Pełna moderacja będzie polegała na dodatkowej kontroli czy dyskusja jest toczona zgodnie z tematem. Jeśli będą odejścia od tematu to takie posty będą albo kasowane, albo dyskusja będzie wydzielana do innego wątku, ale tu uwaga do wszystkich: jeśli będzie odejście od tematu, to autor oraz naśladowcy będą dostawali ostrzeżenie za pisanie nie na temat. Samokontrola powinna być na poziome piszących, a nie polegać na tym, że ktoś za was „posprząta”, bo jeśli będzie taka konieczność to będzie to skutkowało ostrzeżeniem.
Sprawy osobiste proszę załatwiać na chat/pw/gg/mailem etc. Wszelkiego rodzaju osobiste dyskusje nie wnoszące żadnej treści merytorycznej, a zajmujące całe strony pomiędzy dwoma (lub więcej) użytkownikami, będą usuwane. To dotyczy wszystkich działów forum.
Sprawa Landrynkowego forum: wszyscy obecni użytkownicy zostali wypisani, zmianie uległ sposób uzyskania uprawnień dostępu. Teraz wystarczy jedynie wysłać do mnie oświadczenie o tym, że ma się ukończone 18 lat i chce się uzyskać dostęp. W celu przyspieszenia proszę o zgłoszenie chęci dołączenia za pomocą mechanizmów grup użytkowników. Szczegóły opisane są w Regulaminie Landrynki.
Zmianie uległy Regulaminy Forum, proszę o zapoznanie się z nimi.
A teraz parę słów od serca: jeśli komuś nie pasuje to forum, źle się na nim czuje, to nikt nikogo nie trzyma na siłę, można w każdej chwili odejść, nie wchodzić na forum, założyć własne forum, stać się jego adminem, wyznaczyć swoich moderatorów, ustalić swoje zasady itd...
Powyższe Memorandum nie podlega dyskusji ani komentowaniu. Ewentualne uwagi lub propozycje proszę kierować bezpośrednio do mnie na PW.
Pamiętajcie o najważniejszej zasadzie Forum: ono zostało utworzone dla was a nie przeciwko wam. To wy je tworzycie i to od was zależy jaka panuje na nim atmosfera. A stworzenie tego Memorandum zostało "wymuszone" przez ostatnie wydarzenia na Forum.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum