Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 07 Cze, 2006 Zmiany administracyjne
W związku z zagorzałą dyskusją na forum w ostatnich dniach chciałbym poinformować o zmianach które zostaną wprowadzone w najbliższym czasie. Ponieważ RoY wycofał swoją gotowość do przejęcia administracji tego forum, a ja niestety poddałem się „zmęczeniu materiału” i nie mam sił na dalsze prowadzenie forum, administrację nim zaproponowałem drew. On się zgodził pełnić tę funkcję w zakresie merytorycznym i organizacyjnym, a ja zajmę się jedynie kwestią techniczną aby forum działało, czyli łączem, serwerem, skryptami, archiwizacją itp. Z mojej strony mogę zapewnić, że dopóki będę się opiekował forum, to będzie ono istniało i nie będzie zamykane z żadnego powodu poza koniecznymi technicznymi przerwami. Od dziś drew będzie koordynował działanie forum wraz z moderatorami, ja zajmę się jedynie kwestiami technicznymi.
Na forum planowane są zmiany które będą dotyczyły praktycznie każdego jego elementu. Obejmować będą m.in. techniczną poprawę dostępności forum - zmianę łącza i serwera, układu forum - nowe działy i modyfikacje obecnych, regulaminy – zmiany ocenicie sami , ale to już wam wszystkim przedstawi dokładnie drew.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
No... w koncu cos wiemy...
pierwszy etap proponowanych zmian stal sie faktem...
szkoda tylko, ze tak pozno... mam na mysli duzo dłuzszy okres czasu niz miesiac piszasz slowo pozno.
.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 08 Cze, 2006
Witam wszystkich
Jak już napisał 314ter, zaproponowano mi przejęcie administrowania tego Forum w zakresie merytoryczno-organizacyjnym. Zgodziłem się, będąc świadomym jak trudne zadanie mnie czeka.
Ostatnimi czasy nasze Forum przeżywało trudny okres. Nastąpił pewien kryzys zaufania do Moderatorów i Admina, pojawiła się nowa, młoda i energiczna konkurencja, zmniejszyła się ilość dyskusji na tematy inne niż "forumowa polityka".
Wszystko to spowodowało, że część ludzi mogła poczuć się zniechęcona do odwiedzania i aktywnego uczestnictwa w naszym Forum.
Ponieważ zarówno Moderatorom, jak i mi naprawdę zależy na istnieniu i działaniu tego Forum, chcemy dostosować się do nowej sytuacji wprowadzając pewne zmiany.
Zmiany są zawsze trudną rzeczą. Są ludzie, którzy kochają zmiany i czują się nieszcześliwi, jeśli co jakiś czas coś się nie zmieni. Są również ludzie, którzy zmian nienawidzą, czują się zagubieni i wolą wycofać się niż zaakceptować nowość. Trudno jest działać tak, aby obie te grupy były zadowolone. Postaramy się zatem wypośrodkować tak, aby zaplanowane zmiany były rzeczywistymi zmianami lecz nie były rewolucją .
Teraz króciutko: co się zmieni?
Przede wszystkim zmniejszy się "restrykcyjność" (brzydkie słowo, ale innego nie znalazłem). Były okresy burz na Forum, gdy konieczne było (i postulowane przez wielu użytkowników) ostre i zdecydowane moderowanie wykorzystujące zamykanie wątków i dawanie ostrzeżeń. Potem jednak okazało się, że takie ostre moderowanie nie służy dobrej atmosferze. Zatem od tego momentu następuje złagodzenie moderowania - nie zniknie ono całkowicie, lecz przewidujemy rozróżnienie poziomu moderowania w zależności od działu, w którym się ono odbywa. Aż do - i tutaj nowość - całkowitego zniesienia moderowania w wybranym dziale.
Co dalej? Oczywicie zmieni się regulamin. Zniknie z niego, między innymi, kontrowersyjny zapis o nieomylności moderatorów
Tutaj słowo wyjaśnienia - zapis ten miał być żartobliwym zaznaczeniem, że regulamin nie jest w stanie ogarnąć wszystkich możliwych przypadków, z jakimi mamy do czynienia na Forum, a z którymi muszą poradzić sobie Moderatorzy. Żart okazał się jednak dla wielu zbyt niesmaczny - zatem został usunięty.
W regulaminie zostanie też zagwarantowane, że Forum nie zniknie lub nie będzie przejęte przez kogoś spoza osiedla. Niby formalność - ale warto wiedzieć na czym stoimy.
Chcemy również troszeczkę zaktywizować Was, Użytkowników tego Forum, do podpowiadania co należy na Forum zmienić. Teoretycznie zawsze Moderatorzy i Admin byli otwarci na takie propozycje, ale nie było to może dostatecznie czytelne. Teraz mówimy wprost: powiedzcie co Was boli a postaramy się temu zaradzić. Nie obiecujemy, że wszystko uda się zrobić - ale na pewno każdą propozycję rozważymy i chociaż spróbujemy się do niej odnieść.
Na razie tyle. Zmian może być trochę więcej, ale ponieważ nie mamy ich jeszcze dostatecznie opracowanych, na razie nie będę nic o nich mówił.
I jeszcze jedno - bardzo Was proszę o cierpliwość. Jestem nowym, zielonym Adminem, nie mam najmniejszego doświadczenia w tym zakresie a dodatkowo bardzo mało wolnego czasu. Wiem, że jest to kiepskie wytłumaczenie, ale proszę, przymknijcie oko jeśli od razu nie odpowiadam na pytania, jest poślizg we wprowadzaniu zmian lub czegoś nie przeczytam.
Wiem, że taka prośba kiepsko brzmi na rozpoczęcie mojej działalności, ale chcę być z Wami szczery. Szczerość wynika z tego, że traktuję to Forum poważnie. Poważnie też traktuję jego najważniejszą część - czyli Was: Użytkowników. Obiecuję jednak, że postaram się, aby ta powaga nas nie zabiła, bo oprócz powagi, równie ważny jest dobry humor - którego Wam, Moderatorom i sobie życzę.
Bawmy się tutaj dobrze!
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Powodzenia dla całej ekipy "czuwającej" nad forum!
_________________ "Piekło wybrukowane jest dobrymi chęciami."
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Na wstępie, ze swojej strony dziękuję, za informację.
Po przeczytaniu postu, dotyczącego zmian na forum, musze przyznać, że patrzę w przyszłość, z pewną nadzieją. Zmiany jakie nastąpiły, już w chwili obecnej, napawają pewnym optymizmem, reszta leży w rękach Użytkowników, Moderatorów a także samych Administratorów.
Zmianą, jakiej ja bym oczekiwała, nie jest niczym nowatorskim. Życzyłabym sobie a przede wszystkim forum, takich rozmów, które będą tu coś wnosiły, będą napędzały forum we właściwym kierunku. Możliwości wyrażania własnego zdania, własnych opinii w sposób nieskrępowany. Gdzie, ostra wymiana zdań, polemika na mocne argumenty, nie będzie odbierana jako atak. Wszystko oczywiście, przy zachowaniu ogólnie przyjętych norm, uznawanych jako akceptowalne. Reasumując – życzę wszystkim bez wyjątku, zdrowego rozsądku.
Na koniec, chciałabym pogratulować Drewowi, nowego stanowiska.
Jestem pewna, że doskonale sprawdzi się, w roli Administratora.
Pozdrawiam
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
A ja bym chciala tylko dodac, ze:
to forum ma byc czyms przyjemnym dla wszystkich uzytkownikow/moderatorow/administratora. NIe moze byc obowiazkiem.
Drew
_________________ "me, myself & I"
!!!NEMESIS!!! totalny rekordzista Say my name bitch!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum