Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Zasady głosowania
Autor Wiadomość
drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Nie 02 Lip, 2006   Zasady głosowania

Jak głosujemy?
Głosowanie odbywa się poprzez oddanie głosów na dwóch ankietach. W każdej oddać możemy po 4 głosy. W ankiecie pierwszej wskazujemy osoby, które chcemy widzieć w roli moderatorów. To są głosy ZA.
W ankiecie drugiej - wręcz przeciwnie: osoby, których NIE chcemy widzieć jako moderatorów. To są głosy PRZECIW.

Jak poznajemy zwycięzcę?
Dla każdego kandydata podliczamy głosy ZA (z pierwszej ankiety) i odejmujemy od nich głosy PRZECIW (czyli z drugiej ankiety). Cztery osoby z największą wartością tak wyliczonego poparcia zostają moderatorami.
Co w przypadku, gdy dwie osoby mają taka samą wartość wyliczonego poparcia? Wówczas zwycięża osoba z mniejszą liczbą głosów PRZECIW - czyli budząca mniejsze kontrowersje.

Dlaczego taka metoda?
Jest to metoda mająca na celu wyłonienie osób mało kontrowersyjnych. Czyli takich, które może nie są bardzo popularne, ale też nie mają wielu wrogów. Jak już wcześniej powiedziałem - jestem przekonany, że potrzebujemy ludzi neutralnych, nie budzących negatywnych emocji. Ta metoda jest właśnie sposobem na wyłonienie ich spośród kandydatów.

I jeszcze jedno.
Do czasu zakończenia ankiety wyniki będą utajnione. Jak w prawdziwych wyborach. Chodzi o to, aby nie sugerować się wyborami innych. Niech każdy wybierze sam - bo to ma być jego moderator a nie moderator osób, które zagłosowały najwcześniej :)

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Sob 08 Lip, 2006   

przykro mi Drew, ale zasady zostaly napisane na kolanie... nie dopracowane tak samo jak wczesnejsze ankiety... to jest moja prywatna opinia...

zalozenie - na pierwszych dwoch miejscach beda osoby na plusie a na kolejnych dwoch na miniusie ... ilu bedize moderatorow? czterech brzmi odpowiedz... czyli dwoch bez poparcia Uzytkownikow... to tylko jeden przykalad, ktory choc troche udowadnia cos o czym napisze zaraz i chyba w innym miejscu...

pytanie zadane na forum udowadnia to, iz poszedles na zywiol bez przemyslenia liczac na to, iz pojawia sie inni kandydaci niz obecni Moderatrzy ... toz przeciez skoro sie pojawili to nie mam sie nad czym zastaniawiac... a gdyby sie nie pojawili... wstawilbys fikcyjnych?

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

gawron napisał/a:
przykro mi Drew, ale zasady zostaly napisane na kolanie...

Oczywiście, Gawornie, dokładnie na prawym kolanie - bo lewe sobie ostatnio nadwyrężyłem.

gawron napisał/a:

zalozenie - na pierwszych dwoch miejscach beda osoby na plusie a na kolejnych dwoch na miniusie ... ilu bedize moderatorow? czterech brzmi odpowiedz... czyli dwoch bez poparcia Uzytkownikow...

Nie, Gawronie, dwóch byłoby z MNIEJSZYM poparciem niż sprzeciwem. Bez poparcia to byłoby w sytuacji, gdy żaden z nich nie miałby żadnego głosu ZA (co też jest możliwe).
Widzisz Gawronie - w tym systemie taki człowiek zostaje moderatorem, ale przynajmniej widać na cyzm stoimy. W systemie gdzie głosujemy tylko ZA taki człowiek, który ma więcej przeciwników niż zwolenników też może zostać wybrany. Tylko że tajemnicą pozostaje (również dla niego samego być może), że ma wielu przeciwników.
Jest założenie - spośród zgłoszonych osób wybieramy cztery najlepsze. I nawet jeśli te cztery będą wszystkie na minusie (jest to możliwe) to przecież KOGOŚ wybrać musimy. Zatem wybieramy wówczas "najlepszych z najgorszych". Chyba, że Ty wolałbyś w takim przypadku wprowadzić moderatorów komisarycznych, wyznaczanych przez admina? ;) Nieee, chyba byś nie wolał :)

gawron napisał/a:

pytanie zadane na forum udowadnia to, iz poszedles na zywiol bez przemyslenia liczac na to, iz pojawia sie inni kandydaci niz obecni Moderatrzy ... toz przeciez skoro sie pojawili to nie mam sie nad czym zastaniawiac... a gdyby sie nie pojawili... wstawilbys fikcyjnych?

Zaręczam Ci, Gawronie, że wszystko przemyśleliśmy.
Gdyby nie pojawili się inni kandydaci to dlaczego wystawienie obecnych moderatorów nazywasz "kandydatami fikcyjnymi"? Skoro nikt by się nie zgłosił - to co, Forum ma zostać bez moderatorów? To dopiero była by fikcja! :)
Generalnie chyba szukasz dziury w całym. Takie odnoszę wrażenie. Ewentualnie miałeś nadzieję, że nikt się do wyborów nie zgłosi, startować będą jedynie obecni i będziesz wówczas mógł krzyczeć "też mi wybory! startowali i wygrali ci, co obecnie - jak na białorusi!" Niefortunnie dla takiego scenariusza zgłosiły się jednak osoby inne niż obecni moderatorzy. :) Czyli, o pechu nad pechami, wybory są uczciwe. Dlatego trzeba szukać dziury gdzie indziej :)

gawron 
totalny rekordzista

drew napisał/a:
Oczywiście, Gawornie, dokładnie na prawym kolanie - bo lewe sobie ostatnio nadwyrężyłem.

dobre... :lol: ... zycze szybkiego pwrotu do formy z kolanami... :)
drew napisał/a:
W systemie gdzie głosujemy tylko ZA taki człowiek, który ma więcej przeciwników niż zwolenników też może zostać wybrany.

ja wcale nie pisalem, iz glosowanie powinno byc tylko "ZA" moze byc rowniez przeciw... jednak jezeli Kandydat majacy wynik na minusie moim zdaniem nie powinien byc Modratorem oczywiscie IMHO...
drew napisał/a:
Jest założenie - spośród zgłoszonych osób wybieramy cztery najlepsze. I nawet jeśli te cztery będą wszystkie na minusie (jest to możliwe) to przecież KOGOŚ wybrać musimy. Zatem wybieramy wówczas "najlepszych z najgorszych".

IMHO niekoniecznie musimy...
i nie podoba mi sie zasada "najlepszy z najgorszych" ale o tym dalej...
drew napisał/a:
Chyba, że Ty wolałbyś w takim przypadku wprowadzić moderatorów komisarycznych, wyznaczanych przez admina? Nieee, chyba byś nie wolał

osobiscie wolalbym... tyle, ze w takim przypadku np. jeden moze dwoch moderatorow byloby powolanych przez Admina tymczasowo... do czasu, az ktos nie napisze iz, chcialby zgloscic propozycje nowego Moderatora a osoba zglosona zdecydowalaby sie brac udzial w wyborach... uzupelnianie skladu a nie wybieranie "najgorszych z najlepszych".... (oczywiscie zakladam iz 4 bedzie na pusie a nasza dyskusja jest czysto teoretyczna)
drew napisał/a:
Zaręczam Ci, Gawronie, że wszystko przemyśleliśmy.

mam nadzieje, ale chyba slowo wszystko jest troche przesadzone... :roll:
drew napisał/a:
Gdyby nie pojawili się inni kandydaci to dlaczego wystawienie obecnych moderatorów nazywasz "kandydatami fikcyjnymi"? Skoro nikt by się nie zgłosił - to co, Forum ma zostać bez moderatorów? To dopiero była by fikcja!

nie --- moze cos w nocy przekrecilem... mialem na mysli fikcyjnych innych Kandydatow nikomu nie znanych nickow... to bylo oczywiscie naciagane i to mocno... wiem, ze tego bys nie zrobil.... przepraszam za ta czesc wypowiedzi.

a co do form bez moderatorow --- wtedy decyzje podejmujesz Ty i bierzesz odpowiedzialnosc za nominowanych przez siebie Moderatorow...
zasada wybierania Moderatorow w oparciu o zasade "najlepszy z najgorszych" powoduje jedynie przelozenie odpowiedzialnosci na Uzytkownikow umywajac rece od przyszlych decyzji Moderatorow.
Moze na tym forum nie ma dobrych kandydatow i zaden nie jest godny poparcia na plusie... wtedy niestety lub stety odpowiadasz samodzielnie za moderowanie i do tego powolujesz sam Moderatorow tymczasowo o ile sa oni niezbedni i ilosc okreslasz sam a nie z powodu zaszlosci forum... oczywiscie wszystko pisze czysto teoretycznie... :)
pewne sprawy wymagaja dopracowania, ale jednak w przypadku minusa wolalbym aby jednak ktos bral odpowiedzialnosc za moderowanie... teraz tak naprawde przyszly MOerator na miniusie bedzie nastawiony na zarzuty, iz nie mial poparcia wiec niech spada... chyba ze przywrocisz zasade iz Moderator ma zawsze racje...
drew napisał/a:
Generalnie chyba szukasz dziury w całym. Takie odnoszę wrażenie.

nie dziwie sie Tobie, ale nie do konca Masz racje... nie czekalem i nie pisalem stopniowo aby uniknac pisania przez kilka miesiecy... postanowilem napisac to co mam do napisania jedej nocy, abys mogl wszystko zalatwic za jednym zamachem.
drew napisał/a:
Takie odnoszę wrażenie. Ewentualnie miałeś nadzieję, że nikt się do wyborów nie zgłosi, startować będą jedynie obecni i będziesz wówczas mógł krzyczeć "też mi wybory! startowali i wygrali ci, co obecnie - jak na białorusi!" Niefortunnie dla takiego scenariusza zgłosiły się jednak osoby inne niż obecni moderatorzy. Czyli, o pechu nad pechami, wybory są uczciwe. Dlatego trzeba szukać dziury gdzie indziej

ta czesc wypowiedzi jest bardzo ironiczna ale rozumiem, iz inna nie mogla byc...
Drew... kompletnie bledny Tok myslenia ... pisalem, iz nawet jezeli nie zglosza sie kolejni Moderatorzy nalezy zorganizowac wybory, aby otrzymali wotum zaufania... weryfikacja ich dotyczczasowych poczynan.... moge Tobie zagwarantowac, iz oddalbym glosy poparcia dla Kaffi i Lukasofta a przeciw zaglosowalbym na TD i M4b...

drew napisał/a:
Tylko że tajemnicą pozostaje (również dla niego samego być może), że ma wielu przeciwników.

tak naprawde zastanawiam sie po co ta informacja przyszlemu Modeartorowi... po to aby dostal po dupie jeszcze przez nominacja... czy po to, aby go sprowokowac do zmiany swojej postawy... troche to nie jest jasne jak dla mnie...

p.s. prosze nie laczyc mnie z tym, iz pelnie jakies funkcje na innym forum... tu jestem zwyklym Uzytkownikiem...

Odpowiedz do tematu