chetnie przeczytam male doprecyzowanie
co rozumiesz przez slowo zamkniecie?... kiedys slyszalem, ze pulsnet tez zostanie zamkniety i jakos do dnia dzisiejszego nadal dziala.
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 20 Cze, 2006
To jedynie doprecyzowanie odnośnie konsolidacji, połączenia czy jakkolwiek to nazwiemy. Oczywiście nie ma konieczności zamykania jakiegokolwiek forum, czyli status jak jest obecnie.
W przypadku pulsnetu poprostu zmieniliśmy opcję na inne forum. Nie łączyliśmy niczego, zaczeliśmy od nowa zapominając o poprzednim.
_________________ Zły to ptak, co własne gniazdo kala.
To jedynie doprecyzowanie odnośnie konsolidacji, połączenia czy jakkolwiek to nazwiemy. Oczywiście nie ma konieczności zamykania jakiegokolwiek forum, czyli status jak jest obecnie.
wiem ze ciezko Tobie to zrozumiec, ale istaniala mozliwosc kontynuowania jedengo i drugiego forum... mozna bylo z jednego na drugie przeniesc dyskusje -- bez koniecznosci podwojonego logowania ani rejestracji... ale tak jak pisalem wczesnej --- nie warto juz przez to ponownie przechodzic.... EOT
tomasz-dominik napisał/a:
W przypadku pulsnetu poprostu zmieniliśmy opcję na inne forum. Nie łączyliśmy niczego, zaczeliśmy od nowa zapominając o poprzednim.
troche nie do konca tak bylo... wmowiono nam, ze forum pulsnetowe zostanie zliwidowane... nasze posty przepadna i aby zadbac o nasze posty konieczne jest zalozenie nowego forum... posty przepadly tylko dlatego, ze baza zostala nieprawnie przeniesiona i musiala zostac zwrocona ---.... chcialem jedynie doprecyzowac fakty, aby Uzytkownicy nie znajacy tamtych czasow nie byli w blad wprowadzani... EOT
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Pomimo EOTa Gawrona, ja jednak przedstawię mój stan wiedzy na te tematy:
1. Połączenie z nowym Forum
Gawron napisał/a:
mozna bylo z jednego na drugie przeniesc dyskusje -- bez koniecznosci podwojonego logowania ani rejestracji...
Z tego co wiem łączenie Forów tak, aby nie nastąpiło zdublowanie identyfikatorów nie jest w phpbb sprawą łatwą. Ktoś nawet wspomniał, że co prawda istnieje jakiś skrypt do tego, ale nie działa zbyt dobrze. Dlatego realnie rozważąną opcją było pozostawienie jednego z obecnie istniejących Forów w trybie read-only.
2. Przejście z pulsnetu
Gawron napisał/a:
troche nie do konca tak bylo... wmowiono nam, ze forum pulsnetowe zostanie zliwidowane... nasze posty przepadna i aby zadbac o nasze posty konieczne jest zalozenie nowego forum... posty przepadly tylko dlatego, ze baza zostala nieprawnie przeniesiona i musiala zostac zwrocona
Sprawa z Pulsnetem była bardziej formalna niż techniczna. Po pierwsze - nie wiadomo było co się stanie z tamtym Forum - czy z dnia na dzień nie zniknie. Nie zniknęło - ale to wiemy dopiero teraz. Po drugie - posty były przenoszone, o ile pamiętam, kilkukrotnie - raz na obcy serwer, który okazał się mało wiarygodny, miał awarię i baza się pokaszaniła. To, co się dało odzyskać - odzyskano. Do tego doszła kwestia konfliktu z Pulsnetem/Asterem, które to firmy twierdziły, że baza postów z forum pulsnetowego jest ich własnością i walczyły z nowym forum poprzez m.in. blokowanie ruchu do niego (przynajmniej słyszałem o takich podejrzeniach - dowodów nie mam). Aby uniknąć sporu formalno-prawnego, zastosowaliśmy "opcję zerową" - czyli pustą bazę postów na nowym serwerze.
To tyle historii - tak, jak ja ją pamiętam.
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Szanowny Drewie... gdybys nie zauwazyl postawilem EOT tylko i wylacznie dlatego, iz posty przestaly byc zgodne z tematem watku. Nie chcialem, aby ktos zarzucil mi celowe odchodzenie od tematu. Pewnie waznego dla wielu i dla wielu kompletnie nie istotnego.
Dodatkowo chcialby prosic, aby nastepnym razem podczas ciachania, przenosic od miejsca, w ktorym odejscie od tematu nastapilo a nie na chybil trafil. Dziekuje
wracajac do dalszej czesci Twojej wypowiedzi....
drew napisał/a:
Z tego co wiem łączenie Forów tak, aby nie nastąpiło zdublowanie identyfikatorów nie jest w phpbb sprawą łatwą. Ktoś nawet wspomniał, że co prawda istnieje jakiś skrypt do tego, ale nie działa zbyt dobrze.
nic mi na ten temat nie wiadomo.. Nie bralem pod uwage takiego rozwiazania. Jak wiesz kompletnienie nie znam sie na tych sprawach. Choc wiedze poglebilem i sluze pomoca w obsludze forum (nie jest to wcale takie trudne)
drew napisał/a:
Dlatego realnie rozważąną opcją było pozostawienie jednego z obecnie istniejących Forów w trybie read-only
i bylo to najlepsze rozwiazanie, poniewaz bylo rozwiazaniem najprostszym.
Jedno otwarte do czytania dla wszystkich... a drugie do czytania i pisania... tak jak podajemy linki do np. onetu czy interii podawalibysmy linki do archiwum forum i ciagnelibysmy dyskusje warte dalszych wypowiedzi w nieskonczonosc pomomo zamkniecia jednego z nich.Link do wspomnianego archiwum bylby podany na stronie głównej forum. Kazdy bez rejestrowana czy logowania na czesciowo „zamkniętym” formum mialby taka mozliwosc. Rejestrowanie i logowanie byloby konieczne tylko w przypadku ladnrynki/dropsika oraz do czynnego w calosci forum --- toz to takie proste bylo... niczego nie komplikowalo a forum jednoscia by pozostawalo...
Ktore forum zostaloby to juz inna kwestia... ta decyzje podjeliby Uzytkownicy a nie Administratorzy czy Moderatorzy... taki mielismy pomysl w chwili zgoszenia sie RoYa w chwili zagrozenie istnienia tego forum....
drew napisał/a:
Sprawa z Pulsnetem była bardziej formalna niż techniczna. Po pierwsze - nie wiadomo było co się stanie z tamtym Forum - czy z dnia na dzień nie zniknie.
informacje mielismy tylko i wylacznie od 314Tera oraz Slimaka... i na nich sie opieralismy... nie przypominam sobie, aby wlasciciele pulsnetu kiedykolwiek wypowiadali sie w tej kwestii...
drew napisał/a:
Nie zniknęło - ale to wiemy dopiero teraz.
teraz to ja moge jedynie sie domyslac jakie naprawde byly powody. wczesniej tak naprawde nie wiadomo bylo o co chodzi... - nowy regulamin tylko potwierdza moje wczesnejsze przypuszczenia i wiedze jaka posiadlem jakis czas temu.
drew napisał/a:
Po drugie - posty były przenoszone, o ile pamiętam, kilkukrotnie - raz na obcy serwer, który okazał się mało wiarygodny, miał awarię i baza się pokaszaniła. To, co się dało odzyskać - odzyskano.
baza pulsnetowa byla przenoszona na nowe forum a potem zostala oddana... dopiero pozniejsza baza, ktora powstala od zera sie pokrzaczyla. Opcja zero miala miejsce dopiero po oddaniu bo innego wyjscia nie mielismy.
drew napisał/a:
Do tego doszła kwestia konfliktu z Pulsnetem/Asterem, które to firmy twierdziły, że baza postów z forum pulsnetowego jest ich własnością i walczyły z nowym forum poprzez m.in. blokowanie ruchu do niego (przynajmniej słyszałem o takich podejrzeniach - dowodów nie mam).
nie przypominam sobie takich sytuacji... choc nie wykluczam, ze byly...
drew napisał/a:
Aby uniknąć sporu formalno-prawnego, zastosowaliśmy "opcję zerową" - czyli pustą bazę postów na nowym serwerze.
Aby uniknac sporu formalno-prawnego oddalismy baze pulsnetowi lub asterowi...
To tyle wyjasnien... a poniewaz nie warto dwa razy do tej samej rzeki wstepowac to wole, aby nigdy wiecej nie pojawialo sie stwierdzenie napisane przez Administaratora....
pisze z pamieci...
"To forum jest moje i bedzie tak jak ja chce"
raz juz bylo tak jak 314Ter chcial i kawal historii wisi sobie gdzies w sieci...
To tyle historii i wyciagania wnioskow z tego co sie dzialo...
Sądzę, że to wszystko wzbudza poczucie solidarności. I mimo wszystko zbliża nas do siebie i w szczególny sposób łączy. Nie straćmy tego co tworzyliśmy (co by nie powiedzieć) przez kilka lat
Gawronie, odnoszę wrażenie, że odczytałeś moje "przypomnienie historii" jako atak. Tymczasem nie było to moim celem. Po prostu chciałem uściślić coś, co - w moim odczuciu - przedstawiłeś troszkę zbyt ogólnie, pozostawiając niezamierzenie pewne wrażenie istnienia spisku przejęcia forum pulsnetowego.
Po Twojej odpowiedzi już wiem, że nie było to niezamierzone
Nie chcę się z Tobą kłócić - skoro chcesz wierzyć, że forum zostało podstępnie przejęte od biednego i oszukanego Pulsnetu przez pazernego na władzę 314tera realizującego tajemny plan zawłaszczenia serc i umysłów mieszkańców tego osiedla - nie będę Ci w tym przeszkadzał. *
Tym bardziej, że rzeczywiście: nie zostaliśmy oficjalnie poinformowani, że forum pulsnetowe zostanie zamknięte. Tutaj się z Tobą całkowicie zgadzam. A nasze podejrzenie, że tak się stanie, wynikłe z ogłoszonej informacji o wycofaniu się firmy z osiedla okazało się - jak widać - fałszywe. Cieszę się, że Ty o tym wiedziałeś już wtedy - uwierz mi jednak, że ja na przykład nie wiedziałem i szczerze się obawiałem że forum zniknie. Pomimo braku oficjalnego stanoiska Pulsnetu w tej sprawie.
p.s. Również moje nawiązanie do EOTa nie zawierało zamierzonej złośliwości - jeśli tak to odczytałeś - przepraszam. Po prostu chciałem jakoś wytłumaczyć ciągnięcie teoretycznie zamkniętego tematu...
Mam nadzieję, że teraz jest już wszystko jasne
* Mam również nadzieję, że żartobliwa ironia tego zdania nie zostanie przez Ciebie odczytana jako przypisywanie Ci czegoś, czego nie mówiłeś (co często mi zarzucałeś) - ale na wszelki wypadek wyjaśnię wszystkim czytającym, że zastosowałem wspomnianą ironię i tak naprawdę Gawron nigdy nie twierdził, że "forum zostało podstępnie przejęte od biednego i oszukanego Pulsnetu przez pazernego na władzę 314tera realizującego tajemny plan zawłaszczenia serc i umysłów mieszkańców tego osiedla" - a przynajmniej nie użył dokładnie takich słów
_________________ --
drew
Czy teraz już możemy sobie uścisnąć rękę i iść na wódkę?
reke Tobie to ja zwsze chetnie podam, poniewaz nie jestem na ciebie obrazony... a jezeli tak to odczules... to podam nawet dwa razy, albo i diw na raz...
co do wodki --- to jakas pulapka.... --- przeciez Ty chyba nie pijasz tego trunku...
piwo --- raczej tez nie, bo sie zle kojarzy...
zostaja inne trunki lub napoje oraz herbata... (kawy nie pijam)
A ja nie rozumiem całego tego dymu z połaczeniem.
Niech istnieją dwa. Co to komu przeszkadza. Prawdopodobnie z czasem jedno bedzie miało coraz mniejszą popularność.
Niech wygra lepsze.
Ponadto nie mogę sobie wyobrazić Gawiego i TeDe jako moderatorów jednego forum. Zabanowaliby się na śmierć.
_________________ Ci którzy dzisiaj śpią spokojnie jutro się już nie obudzą, a tylko paranoicy przetrwają [Andrew Grove - Intel]
gawron napisał/a:
co do wodki --- to jakas pulapka.... --- przeciez Ty chyba nie pijasz tego trunku...
Ależ pijam, Gawronie, pijam. Niejestem jakimś dziwolągiem czy innym, tfu, abstynentem
Po prostu abym wypił musi być spełnionych kilka warunków, jak na przykład:
- muszę mieć wolny wieczór i następny ranek
- muszę załatwić sobie komunikację lub znaleźć miejsce do picia blisko domu
- muszę sprzedać dziecko i/lub zmobilizować żonę
- muszę mieć dobry humor bo inaczej spijam się na smutno i śpiewam rzewne pieśni - co skutkuje ciężkimi obrażeniami słuchaczy lub, jeśli słuchacze są bardziej bezpośredni, moimi.
A ponieważ występowanie tych wszystkich warunków jednocześnie jest niezmiernie rzadkie - również odpowiednio rzadko pijam.
"Rzadko" jednak nie oznacza "nigdy"
_________________ --
drew
dswig napisał/a:
A ja nie rozumiem całego tego dymu z połaczeniem.
Niech istnieją dwa. Co to komu przeszkadza. Prawdopodobnie z czasem jedno bedzie miało coraz mniejszą popularność.
Niech wygra lepsze.
Zgadzam się. Nic na siłę. Tak jak już wcześniej mówiłem - cieszy mnie, że ludzie mają wolność wyboru.
Moim wcześniejszym postem chciałem tylko wyjaśnić, że nawet gdybyśmy chcieli połączyć - to istnieją konkretne trudności techniczne, których nawet dobra wola każdej ze stron nie jest w stanie przeskoczyć.
_________________ --
drew
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum