Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Sro 06 Wrz, 2006 Portal
Z wielką przyjemnością chciałbym zaproponować nowość na naszym Forum. Jest nią portal .
Co to takiego i jak wygląda - najłatwiej sprawdzić samemu klikając na logo naszego forum (tego słowika na tle słońca - w lewym górnym rogu )
Na portalu, jak można zauważyć, pojawiają się wiadomości, które dotychczas były umieszczane w wątku "PRZEGLĄD PRASY".
Aby umieścić wiadomość na portalu, należy założyć dla niej nowy wątek w dziale "Portal" na Forum. Taka wiadomość pojawi się na głównej stronie portalu i będzie mogła być komentowana przez wszystkich użytkowników (obecnie komentowanie wiadomości w wątku "PRZEGLĄD PRASY" było niewygodne, bo było przeplatane z nowymi wiadomościami)
Publikowanie na Portalu (czyli zakładnanie nowych wątków w dziale "Portal") jest ograniczone do pewnej grupy osób - członków grupy "Portal".
Są to w chwili obecnej:
Modliszka
Wpi
Radok
Dswig
Są to osoby, które w ostatnim okresie aktywnie umieszczały wiadomości w przeglądzie prasy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby do grupy dołączały nowe osoby - wystarczy, tak jak w przypadku Landrynki i JBT, zgłosić swoją chęć przyłączenia się do grupy i po zaakceptowaniu przez Moderatora - można publikować!
Zapraszam do testowania i zgłaszania uwag!
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 06 Wrz, 2006
Publikować nowe tematy mogą członkowie grupy portal, natomiast komentować wątki (dopisywać posty) mogą robić wszyscy zarejestrowani użytkownicy forum.
Od strony portalu widać zajawkę treści tematu, a od strony forum jest to po prostu nowy dział w którym możemy pisać tak jak w każdym innym dziale, z wyjątkiem zamieszczania nowych tematów, która to funkcja jest dostępna dla grupy portal.
Zapraszam wszystkich do obejrzenia oraz do podzielenia się uwagami na temat portalu.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Zastanawiam się czy osoby zamieszczajace artykuły nie powinny podawać źródeł skąd pochodzi dany artykuł lub link do strony. Tak na wszelki wypadek aby nikt nie zarzucił plagiatu itp,itd. W nagłówku nigdzie nie pisze, że to są kopie, fragmenty artykułow z różnych źródeł.
_________________ Ci którzy dzisiaj śpią spokojnie jutro się już nie obudzą, a tylko paranoicy przetrwają [Andrew Grove - Intel]
Dobry obyczaj zaleca podawanie źródła strony w postaci linku, chyba że jest to np informacja prasowa, wtedy trzeba umieścić informację z jakiej agencji pozystało się tę informację. Tu chyba najlepiej by wyjaśniła modliszka.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Generalnie wydaje mi się, że nie powinno sie kopiować pełnej wiadomości a jedynie najciekawsze fragmenty, mające naświetlić problem i zainteresować tematem.
Każda wiadomość powinna zawierać link do źródła. Przy takim podejściu będzie to zwykłe zacytowanie ze wskazaniem źródła - a nie plagiat.
Wartość dodana, jaką daje nasze forum, to możliwość komentowania opisywanych w atrykułach problemów w naszym, znanym i lubianym, forumowym gronie.
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Portal - ok, ale jest pewna rzecz która mi przeszkadza. Wchodząc do działu Portal przez forum, potem wchodząc to konkretnego tematu - nie można z niego w łatwy sposób cofnąć się do forum. klikając na "Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna »" wchodze na główną stronę portalu a nie na głowną forum.
_________________ Gość wygladasz dzisiaj przepięknie!
motyl napisał/a:
Portal - ok, ale jest pewna rzecz która mi przeszkadza. Wchodząc do działu Portal przez forum, potem wchodząc to konkretnego tematu - nie można z niego w łatwy sposób cofnąć się do forum. klikając na "Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna »" wchodze na główną stronę portalu a nie na głowną forum.
Zauważyłem ten błąd i co gorsza jest funkcja w PA która przestawia działanie tego linku tak aby kierował na forum... niestety nie działa
Szukam obecnie rozwiązania tego niedociagniecia.
Na razie wyłączyłem przejście do portalu poprzez kliknięcie w logo forum. Dzięki temu link do strony głównej w dziale portalowym prowadzi znów na stronę główną forum. Natomiast dodatkowo dodałem specjalny link na stronie głównej forum do portalu. Na portalu klikniecie w logo wraca użytkownika do forum... mam nadzieję że nie zagmatwałem
zaglosowalem na "nie wiem" --- i przyznam, iz do tej pory nie wiem....
testowalem i testowanie zakonczylem --- chyba troche zbedne, ale nie przeszkadza.
Uwagi... nie mam... no chyba, ze kolejny podzial na tych co cos moga i tych co nie moga i aby moc prosic musza.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum