Na początku chciałbym zapytać co się stało, że "nas nie było" tak długo ?
No i w związku z tym proponuję jakiś plan awaryjny.
1. może jakiś mail w razie dłuższych przerw technicznych , lub awarii
2. może jakieś alternatywne miejsce zasięgnięcia informacji , nawet w stylu :
Ciocia P. "okrótnie" źle się czuje i nie będzie jej dwa dni
_________________ www.slowicza.org.pl ......prawie ? ... czyni wielką różnicę
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 05 Kwi, 2006
MIKI napisał/a:
Na początku chciałbym zapytać co się stało, że "nas nie było" tak długo ?
Dysk w serwerze sobie powiedział, że mam was w... poważaniu i się... popsuł.
MIKI napisał/a:
1. może jakiś mail w razie dłuższych przerw technicznych , lub awarii
Jeśli jest to planowana przerwa, to z reguły wysyłałem, jeśli awaria taka jak ostatnia, to nie mam możliwości, ponieważ wysyłka odbywa się w oparciu o bazę forum, która działa jak działa serwer...
MIKI napisał/a:
2. może jakieś alternatywne miejsce zasięgnięcia informacji
Nie w każdym przypadku jest to możliwe niestety.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Wspólnota: Pelikanów
A może jest planowana jakas "zrzutka" na rozbudowe systemu zabezpieczenia (miror, raid) ?
Czy zakładamy nieopłacalność inwestycji, jezeli psucie zdarzy sie np. raz na dwa lata?
Dla mnie najważniejsze jest kryterium jak hałas i gabaryty. To mnie nieco ogranicza, bo po prostu nie wstawię sobie sprzętu który będzie mi hałasował 24h/dobe 7dni w tygodniu.
Sam jestem wkurzony, bo dysk miałem nowy i to dedykowany do serwerów HP.
Faktem jest, że zabezpieczenie w postaci mirroru jest wygodne, ale niestety kosztowne, bo żeby to zrobić jak należy trzeba kupić dodatkowy identyczny dysk i drogi kontroler który załatwi wszystko na poziomie sprzętu.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
ale niestety kosztowne, bo żeby to zrobić jak należy trzeba kupić dodatkowy identyczny dysk i drogi kontroler który załatwi wszystko na poziomie sprzętu.
To, co o zrzutce już mówiliśmy
należy przejść od słów do czynów
może tak po 20 zeta żeby nie bolało
_________________ Pora na dobranoc, bo już księżyc świeci, dzieci idą spać, mis po flaszkę leci
Miś, Miś! Świńska rura nie miś! Pięćset złotych! Pięćset złotych dla mnie nie ma, a sam forsą sra!
ehgm... najtańszy kontroler ATA, który ma sprzętowy raid np 3ware to wydatek conajmniej 1500zł netto, inne to zwykłe softraidy nadające się na plaster... Spoko, poradzę sobie, po prostu taka awaria zdarza się b.rzadko i ryzyko aby nowy hdd mi padł jest już naprawdę małe i uważam niewarte takich inwestycji.
Poza tym może całkiem niedalekiej przyszłości uda mi się przenieść forum na dedykowany serwer hostingowy, ale to dopiero będę wiedział za parę, paręnaście tygodni...
ehgm... najtańszy kontroler ATA, który ma sprzętowy raid np 3ware to wydatek conajmniej 1500zł
O kulfa to chyba nie kupisz
A z drugiej strony człowiek cały czas czegoś nowego się dowiaduje
_________________ Pora na dobranoc, bo już księżyc świeci, dzieci idą spać, mis po flaszkę leci
Miś, Miś! Świńska rura nie miś! Pięćset złotych! Pięćset złotych dla mnie nie ma, a sam forsą sra!
No niestety takie są ceny. Najwazniejsze to umieć wyważyć konieczność od kaprysu, a ja uważam, że taki kontroler to jest miło mieć, ale mało koniecznie.
alternatywna baza dobrowolnych adresów mailowych na innym kompie ?
alternatywna stronka ?
alterntywne forum z nierzucającym się umówionym hasłem ?
czy może dalej bedę się zastanawiał 48 godzin , czy to aby nie u mnie w kompie coś ochrona przyblokowała ?
popieram pomysł z forum gazety.pl , w sumie można tam nie raz znaleźć coś ciekawego
-A słowik zamilkł jakoś dziś rano ..... ???
-No bo księżyc świecił tak złoto , że wieczorkiem długo wracał piechotą i rano .... budzikom śmieć .... padł twardziel
_________________ www.slowicza.org.pl ......prawie ? ... czyni wielką różnicę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum