Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Dyskusja o forach zamkniętych
Autor Wiadomość
MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

Wysłany: Wto 20 Cze, 2006   

Jako ...... twujjj .... członek :( wspólnoty Meander , ojciec chrzestny zamkniętych działów,
stwierdzam , że teraz to może nie być dla kogo takiego zamkniętego działu tworzyć.

Integracja naszej społeczności przebiega bardzo sprawnie ale we wstecznym kierunku :( .

więc ....... wstrzymuję się od dalszego zabierania głosu w tej kwestii - róbta co chceta !

P.S.

będę stał z boku

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

Miki, strasznie czarno widzisz sytuację forumowo-osiedlową :)
Ja tam wierzę, że kryzys minie i sztuczne podziały - o ile nie znikną - to przynajmniej mocno przywiędną.
Poza tym - czy nie uważasz, że warto znać opinię ludzi na ten temat? Niezależnie od tego, czy ewentualna realizacja miałaby być teraz czy za rok; na tym forum czy na jakimkolwiek innym? :)
Proszę - zagłosuj. Tak albo inaczej. Chyba, że rzeczywiście jest Ci to całkowicie obojętne. Ale w to nie uwierzę :) Nie jesteś typem człowieka, który obraża się na rzeczywistość za to, że nie jest taka, jakiej byśmy chcieli :)

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

W tym temacie, moje zdanie nie uległo jakimś szczególnym zmianom.
Nie widzę sensu, zamykania działów i konieczności podawania swoich danych osobowych.
Wiem, wiem...moja anonimowość, była dawno i dzisiaj już jest nieprawdą.
Jednak pomimo tego, dalej nie widzę sensu, dla którego taki dział, miałby być zamknięty.
O ile ! W takich zamkniętych działach, nie poruszane by były tematy (np. projekty uchwał), o których inne wspólnoty, nie powinny wiedzieć. Jeżeli, takie działy miałby służyć, informowaniu o rzeczach, bardzo istotnych, a wręcz dyskretnych, swoich mieszkańców, jestem skłonna się na nie zgodzić.

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

:-# :-# :-# :-& :-'' :-({|=

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

modliszka napisał/a:
O ile ! W takich zamkniętych działach, nie poruszane by były tematy (np. projekty uchwał), o których inne wspólnoty, nie powinny wiedzieć. Jeżeli, takie działy miałby służyć, informowaniu o rzeczach, bardzo istotnych, a wręcz dyskretnych, swoich mieszkańców, jestem skłonna się na nie zgodzić.

I po to właśnie te działy mogłyby być stworzone. Będą również otwarte wspólnotowe, ale zamknięte mogłyby sie przydać w sytuacjach o których piszesz :) . Dlatego też ja jestem za - myślę że taki dział kiedyś mógłby się przydać.

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

motyl 
totalny rekordzista

myślę że taki dział miałby zastosowanie tylko w momencie uczestniczenia w dyskusjach kogoś z zarządu lub administratora wspólnoty, a to już przerabialiśmy i wydaje mi się że nie łatwo byłoby kogoś do tego przekonać. bo na wymianę takich informacji jak dotychczas (przypuszczenia, plotki, subiektywne opinie) wystarczy forum otwarte

gawron 
totalny rekordzista

drew napisał/a:
Przy czym bardzo ważne jest, aby w ankiecie wzięli udział jedynie członkowie tej Wspólnoty

a czy przypadkiem w dyskusji na temat zamkniecia dzialu meandra rozmawiac tylko czlonkowie tej wspolnoty?

tak sie tylko zastanawiam... :roll:

Khameir 
nie boi się klawiatury

drew napisał/a:
Celem istnienia takich działów było stworzenie platformy do poważnych i odpowiedzialnych rozmów o problemach każdej wspólnoty.

Czyli koncepcja jest taka, że od dziś wspólnoty mają się spotykać w tajemnicy, tak ?
Jak jakaś sobie obgada szlaban, płot itp., to po cichaczu przed innymi.... ?
Kurde jak się tu wprowadziłem, to myślałem, że mieszkamy na jednym osiedlu, a teraz widzę, że tak ono wygląda tylko z lotu ptaka. Szkoda....

mariuszb 
czasem gawędzi

Wysłany: Sro 21 Cze, 2006   

Ja jestem przeciwnikiem zamknięcia.
po zamknięciu powstaną tzw. kluby wspólnotowe i tam może byc konkretna dyskusja dotycząca całego osiedla nie dla wszystkich natomiast na forum ogólnym będzie jałowa polemika o d... Maryni.Forum to jest forum a nie klub wzajemnej adoracji powinno być ogólnodostępne dla wszystkich i do wszystkiego
Jeśli któraś wspólnota chce zamknięcia powinna to zrobić poza forum na własnej stronie internetowej.Poza tym zgadzam się z ze zdaniem khameira i motyla

nuta_pl 
znany gawędziarz
znany ment społeczny

Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202

ja zawsze bylem przeciwny zamkykaniu jakichkolwiek dzialow

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Przeniosłem dyskusję w jedno miejsce, gdyż dotyczy ona każdej wspólnoty. Jedynie głosowanie powinno odbywać się w ramach danej wspólnoty.

Teraz krótkie wyjaśnienie - uzupełnienie.
Działy zamknięte pojawiły się kiedyś jako miejsce, gdzie można omawiać sprawy trudne w sposób poważny i odpowiedzialny. Oraz bezpieczny.
Odpowiedzialność miała być zapewniona tym, że wypowiadające się osoby nie są anonimowe. Kiedy mamy do czynienia z anonimowością, łatwo rzucać bezpodstawne oskarżenia, łatwiej kogoś obrażać będąć wiadomym praktycznej bezkarności, łatwo też wprowadzać w błąd "sprzedając" informację, za które nie weźmie się później odpowiedzialności.
Co do bezpieczeństwa - w tamtych czasach istotnym było dla pewnej grupy osób, aby mogły porozmawiać tak, aby nasz kochany developer tego nie widział. Obecnie ten argument trochę stracił na znaczeniu, nadal jednak widzę sytuację gdy nie chcemy o pewnych ustaleniach informować na przykład:
- Gminy
- Firmy administrującej posesją
- Osób zainteresowanych kupnem mieszkania na osiedlu :D (to podłe, wiem)
- jak również - przykre lecz prawdziwe - innych wspólnot.

Oczywiście, słusznym jest argument, że jak ktoś chce pogadać na osobności, to niech się spotka przy piwie. Ale ten sam argument można w ogóle odnieść do całego naszego Forum: "jak chcecie pogadać o psich kupach na osiedlu to nie musicie tworzyć do tego osiedlowego forum tylko pisać na forum onetu czy gazety - albo spotkać się na kawie". Tak - to prawda. Ale zdobycze cywilizacji takie jak internet, łatwość stworzenia forum sugerują, że jeśli jest możliwość ułatwienia takiej komunikacji - to należy to czynić.

Teraz kwestie techniczne - jak zapewnić, że do działów będą mieli dostęp tylko ci, co powinni? Na razie powiem tylko, że mamy pewien pomysł, ale musimy go jeszcze dopracować. Dlatego kwestie techniczne chciałbym odłożyć na później - na razie przyjmijmy, że taką możliwość mamy.
Kwestia utraty prywatności - cóż, na tym to właśnie polega. Aby rozmawiać poważnie, trzeba się pogodzić choćby z częściową utratą prywatności. Tutaj jednak zaproponowałbym odstępstwo od generalnej zasady "jeden człowiek - jeden nick". Po prostu ludzie bardzo przywiązani do prywatności, mieliby dwa nicki:
- jeden do pogaduszek poza działami zamkniętymi, być może doskonale wszystkim znany
- drugi - używany jedynie w działach zamkniętych, do rozmów poważnych i treściwych.

Kto będzie moderował działy zamknięte? Moderator, będący członkiem danej wspólnoty. Jesli takowego nie będzie wśród działąjących moderatorów, wybierzecie jednego spośród swego, wspólnotowego grona.

I zaznaczę raz jeszcze - powstanie działów zmaknietych to miałby być DODATEK do obecnej struktury działów wspólnotowych. Wartość dodana.
Ktoś, kto nie akceptuje powstania takiego działu nic nie straci - za wyjątkiem postów, które zostały uznane przez uczestników działu zamkniętego za "poufne". Ale takie posty i tak by przecież nie trafiły na forum otwarte - zostałyby omówione na wspomnianej kawie lub piwie, poprzez e-maile itp. - czyli tam, gdzie i tak byłyby dla takiej osoby niewidoczne.
Zatem praktycznie taka osoba, nie chcąca brać udziału w forum zamkniętym NIC NIE TRACI na jego powstaniu. Jedynie NIE ZYSKUJE.

Oczywiście, będzie się zdarzało, że na forum zamkniętym pojawi się temat, który tak naprawdę mógłby być omawiany jawnie. Ale myślę, że będzie to zjawisko marginalne - i jedynie od nas będzie zależało czy je całkowicie wyplenimy. :)

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Cytat:
I zaznaczę raz jeszcze - powstanie działów zmaknietych to miałby być DODATEK do obecnej struktury działów wspólnotowych. Wartość dodana.
dokładnie tak, nie usuwamy otwartych działów wspólnotowych, a jedynie dodajemy ukryte przed innymi "pokoje do rozmów" :wink:

drew 
Admin
Homo Pelikanus

tomasz-dominik napisał/a:
Cytat:
dokładnie tak, nie usuwamy otwartych działów wspólnotowych, a jedynie dodajemy ukryte przed innymi "pokoje do rozmów" :wink:

Uściślę: "nie usuwalibyśmy" i "dodalibyśmy" - gdyż powołanie takich działów zależy od wyników ankiety w każdej wspólnocie osobno. Nic nie jest jeszcze zadecydowane - dlatego proszę, głosujcie! :)

[koniec spotu reklamowego] :D

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

Oodpowiednie CIACH i autorem wątku dyskusji o działach wspólnotowych znowu jest MIKI
](*,) sam się zdziwiłem :?

Jak komus bardzo zależy na wprowadzeniu jakiegoś pomysłu w życie , to musi to tak rozegrać i poczekać aż pomysł ten stanie się pomysłem szefa.

Wszystko o czym piszesz Drew już kiedyś napisałem. Teraz może być tylko trudniej.
Zbyt wiele dobrego , zostało już zdeptane. Mój zapał również.

Ja nie muszę wracac do archiwów. Ale zanim powiecie , że wymyślacie coś nowego - zajrzyjcie do starych pomysłów.

Wiele osób na ulicy mówi mi dzień dobry, a ja dalej nie mam pojęcia kto to ?

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Pon 26 Cze, 2006   

Z góry przepraszam. Będzie dużo czytania i odradzam czytanie tego tekstu tym Użytkownikom, którzy nie interesują się sprawami wspólnotowymi oraz zasadami panującymi na forum.

Jeżeli w każdym dziale (otwartym) byłaby, choć jedna osoba chętna sprawdzać informacje w administracji czy rozmawiać o losach wspólnot nie tylko na forum, ale również w realu nie byłoby problemu czy ktoś z Zarządu jest na forum czy nie. Rozmowy byłyby konkretne a pomysły na forum tworzone miałyby szanse na realizacje a nie wieczne pytania, dlaczego tak a nie inaczej się dzieje.
Czy po otwarciu coś się zmieniło? Tak.
- W Meandrze się polepszyło IMHO.
- W Pelikanach pogorszyło się strasznie…, dlaczego? Dlatego, iż nikogo chętnego do przekazywania informacji nie było. Nikt nie był w stanie, choć w 50% zastąpić Jaghaty.
- W Poduszce nastąpiło kompletne załamanie zaraz na starcie z powodu likwidacji pod-forum forum, ale powodu obecności dwóch członków Zarządu Poduszkowcy mieli szanse zdobycie informacji.
- W Albatrosach bez zmian. Tak samo jak w czasach zamkniętych i otwartych
- W Tukanach –Działu Tukanów nie było.

Sprawa anonimowości i brania odpowiedzialności za słowo pisane.
Tego nie jestem kompletnie w stanie zrozumieć. Znam bardzo wiele osób z forum. Prawdę mówiąc pewnie jakieś 80% piszących. Jeżeli przyjmiemy ilość pisanych postów w ostatnich miesiącach to znam autorów tych postów w 95%.
Czy to jak napiszę, iż nazywam się Krzysztof Gawroński i pod takim nick’iem wystąpię w dziale zamkniętym będę bardziej odpowiedzialnie pisał? Nie sadze i nie sądzę, iż każdy z Was będzie pisał inaczej. Każdy z nas bierze odpowiedzialność za słowa czy jest znany z imienia i nazwiska czy z nicka. Jeżeli tylko z nicka i z tego powodu chce sobie „pożywać” to od tego są Moderatorzy, których możliwości są opisane w regulaminie tego forum.

Tajemnica to jest jedyny argument, który mogę przyjąć jako podstawowy i najlepszy, choć nie do końca. Jak zapewnisz mnie, ze przypadkiem dział nie zostanie otwarty?
Czy uwazasz, ze forum czy zamknięte czy nie jest dobrym miejscem do pisania o tajemnicach?
Podam przykład stan konta wspólnotowego… To jest informacja, której nawet w zamkniętym dziale z jedna osoba nie jest do napisania na forum. Jak zapewnisz tych co sa w zamkniętych dzialach, ze ktos nie uzna, iż informacja nie jest tajemnica i nie wyciągnie jej na swiatlo dzienne? Jak zapewnisz np. Pelikany, iż ja nie będę tego co tam jest napisane czytal bez dostępu do działu?
Jeżeli potrafisz to uczynic to bije brawo za planowanie i pomysły na które wpadliście.

Rozumiem, iż wskazane przykłady (gmina itd.) miały nas przekonać mnie nie przekonują.
Drew, jeżeli mogę to proszę o rozwiniecie tematu i wskazanie o czym niby mielibysmy pisac w dzialach zamknietych

A teraz sprawa najważniejsza. PODZIAŁY – PŁOTY – BRAMY formowe.
Znaczna większość aktywnych Użytkowników protestuje przeciw podziałom osiedla w realu miedzy Wspólnotami.
Czy pomysł zamykania działów zamkniętych niedodanych tylko tych, co były nie dzieliły nas na forum między wspólnotami? IMHO nie (oprócz Poduszki). Każdy chętny miał dostęp do każdego zamkniętego działu. Teraz idziemy w pomyśle o krok dalej. Dzielimy się niczym Misie od reszty osiedla. Nawet poczytać niczym przejść nie można będzie.

Czy pomysł zamykania działów zamkniętych dodanych nie jest pomysłem dzielenia nas jeszcze bardziej? Przecież taki pomysł nie dosyć, iż dzieli nas „wspólnotowo” to dzieli nas jeszcze bardziej. Dzieli nas we wspólnotach.

Pomysł integracji czy znajomości z reala.
Tego już kompletnie nie łapie. I nawet nie wiem co napisać.

Zbliżam się do końca.
Zamykanie dostępu Użytkownikom. Nie ważne czy do działów wspólnotowych czy innych.
Zastanawiałem się nad sensem JBT. Jaki sens ma zamknięcie tego działu? Przyznaje, iż sensu nie dostrzegam? Rozumiem powstanie działu, w którym moderowanie jest ograniczone. Sam kiedyś proponowałem stworzenie działu Ring Wolny, ale zamykanie?
Czy to zamknięcie na nas ukryć przed światem oraz to jakimi Użytkownikami jesteśmy?
Niezła opinie możemy sobie wyrobić jako osoby, które zwykła rozmowę miedzy sobą musza ukrywać - od tego chyba jest pw lub inne formy rozmowy

I już na sam koniec – nie w stosunku do działów zamkniętych wspólnotowych (zakładam, iż ktoś poda mi o tych tajemnicach jakiś argument, który mnie przekona) tylko JBT i zamykania jako takiego.
Proponuje założyć kolejne działy zamknięte:
1. Women
2. Men
3. Znamy się z reala
4. Nie znamy się z reala
5. Łysi
6. Owłosieni
7. Jeżdżący samochodem
8. Jeżdżący rowerem
Itd.
Itd.

Nie ograniczajmy możliwości zamykania działów!

Odpowiedz do tematu