Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Co chcielibyście zmienić na Forum?
Autor Wiadomość
marekneon 
totalny rekordzista
ROBI KANAPKĘ

Wysłany: Czw 08 Cze, 2006   

tomasz-dominik napisał/a:
jaaaaakiej WŁADZY ? o czym Ty piszesz ??? przecież bycie Moderatorem to więcej obowiązków i przykrości niż jakiejkolwiek formy władzy ... satysfakcji jest mało ... zapewniam, podtrzymuje jedynie wiara, że są osoby na forum które tą pracę doceniają ... zapomnijmy o wyrazie "władza" bo wtedy skupiamy się na podziałach My, Wy ... Ci inni ... itd, Moderator to osoba, spośród nas która podjeła się pomocy w prowadzeniu forum.
Odpowiem cytatami
tow. Bierut mawiał w ten sposób
Cytat:
praca ciężka męcząca i odpowiedzialna chętnie bym zrezygnował, ale cóż naród mnie kocha nie mogę ich zostawić.

A drugi cytat
Cytat:
Będziemy was tak bardzo kochać aż nas pokochacie

Biała 
totalny rekordzista
wc

tomasz-dominik napisał/a:
oj ... trochę przesadziłaś z tymi brzydkimi wyrazami moim skromnym zdaniem, to raczej użytkownicy nas nimi raczyli .... ale skoro generalnie nie wierzysz w instytucję Moderatora to co zmieni odwołanie obecnych Moderatorów ? ...

Własnie to chciałam napisac , że jako słuszne decyzje obecnych moderatorów uznaje tylko i wyłącznie przyznawanie ostrzeżeń i banów osobom urzywających brzydkich słów.
Każda inna decyzja jest podejmowana poprzez pryzmat byłych utarczek.

Hmmm powinieneś wtroszeczke zmienić nastawienie, ponieważ nawet nie urzyłam skrutu myślowego a ty i tak odczytałes to negatywnie. :(

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

Biała ... zacznij używać brzydkich słów 8)

Biała 
totalny rekordzista
wc

MIKI napisał/a:
Biała ... zacznij używać brzydkich słów

no ja qwa , "stosunek", "przyrodzenie"
jakoś nie umiem jak nie mam powodu :twisted: :mrgreen:

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

Mój Boże, i co ja mam z Wami zrobić?
Chciałem w tym wątku propozycji a nie kolejnej kłótni. Teoretycznie powinienem powycinać i poprzenosić do innego wątku, ale boję się, że to znowu będzie "zamordyzm" i tak dalej :)

Dlatego na razie po prostu poproszę: skupmy się na propozycjach. Pewne propozycje padły i świetnie - zobaczymy, co się da z nimi zrobić. A krytykę, polemikę, zwątpienie - bardzo bym prosił umieszczać w innym wątku, dobrze? :)

Z góry dziękuję. :D

gawron 
totalny rekordzista

Mialem juz nie pisac, ale po tekscie Drewa (cyt. ponizej) zmienilem zdanie... nie chce tez, aby ktos zarzucal mi to, ze chcialem byc "krolem tego forum" a jak sie nie udalo to chowam glowe w piasek i dodatkowo specjalnie Drewowi przeszkadzam. Nie przeszkadzam i dobrze zycze.

drew napisał/a:
Mój Boże, i co ja mam z Wami zrobić?

zabrzmialo jak glos rozpaczy :wink:

Drew... przeciez skoro przyjales funkcje Administratora "nie technicznego" a od strony merytorycznej to chyba masz jakies koncepcje, ktore powinienes Uzytkownikom przedstawic i ewentualnie o nich dyskutowac... wtedy uniknalbys dzisiejszej sytuacji --- oczywiscie IMHO...

a teraz o czym pisalem od trzech miesiecy - o czym inni rowniez pisali i bany otrzymywali...

1. Admin - tylko do spraw technicznych -- spelnione.
2. Nowy Administrator - od strony formalnej - spelnione.

Do realizacji i ustalenia
3. Zasady demokracji... np. glosowania
4. Zasady moderowania... czyli odpowiedz na pytanie czy moderatorzy sa potrzebni a jezeli tak to do czego...
5. Wybory Moderatorow jezeli w punkcie 4. padnie odpowiedz na tak... moga byc zgloszeni oczywiscie dzis dzialajacy Moderatorzy bez zmian w celu uzyskania "votum zaufania" --- jezeli, ktorys odpadnie to wtedy mozesz podjac decyzje czy potrzebne jest uzupelnienie czy nie.
6. Reszta zmian jest juz bardzo prosta... zamkniete dzialy itd - czy maja byc czy nie -- patrz punkt 3... w zaleznosci od tego jak bedzie brzmial.... podajesz propozycje i albo uzyskasz akceptacje albo nie

nie oczekuj, ze regulaminy zasady itd... Uzytkownicy opracuja... IMHO to Ty powienies je opracowac i poddac pod dyskusje..... jezeli "czujesz" potrzeby Uzytkownikow to nie bedizesz mial problemow ... jezeli nie czujesz to niestety nie masz latwego zadania...

jak juz ta prace wykonasz to bedziesz mial forum gotowe, przyjemna atmosfere i koniec klopotu... IMHO nie jest to trudne...

jeszcze raz powodzonka

p.s. chcialbym Derw przy okazji zadac jedno lecz IMHO wazne pytanie na stracie i potem znikam
cytuje wypowiedz 314TeRa
Z mojej strony mogę zapewnić, że dopóki będę się opiekował forum, to będzie ono istniało i nie będzie zamykane z żadnego powodu poza koniecznymi technicznymi przerwami.
co sie stanie jezeli 314TeR podejmie decyzje, iz to "dopoki" sie skonczylo? Czy zapewniasz ciaglasc istnienia?

Delfin 
czasem gawędzi

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

Obserwując to co się dzieje od pewnego czasu na naszym forum nasuwa mi tylko jedno skojarzenie: obrazki z naszej sceny politycznej tyle, że w wydaniu słowicznym: gabinet rządzący i gabinet cieni. Kto ma rację - nie będę oceniać. Jako, że polityka mnie nie interesuje, jest to moja pierwsza i jedyna wypowiedź w tej sprawie.
Chciałabym jednak zwrócić uwagę, że na forum są uczestnicy, którzy nie koniecznie chcą uczestniczyć w tych utarczkach i są już nimi zmęczeni.

Pohor 
Moderator

A ja też mam kilka przemysleń...

Na poczatek chcialbym wrocic do tematu działów zamkniętych.
Świat ewoluuje na podstawie doświadczeń i to że kiedyś było tak czy inaczej nic nie znaczy. Trzeba iść do przodu.

Czy uważacie, ze ma sens zakmniecie działow wspólnotowych?
Jezeli tak - jakie są argumenty?
Jeżeli nie ma sensu - to dlaczego?

Sytuacja w mojej wspolnocie jest obecnie beznadziejna, a jeszcze bardziej przerażające jest to, ze ponuje totalne zobojętnienie. Tak jakby ludzi nic nie obchodziło.
Nie wiem - moze chociaz kilka osob wiecej (niz ta garstka, ktora tu pogaduje sobie) mialaby ochote podyskutowac o Naszych temetach.
Ale moze lepiej by sie czuli we wspólnotowym TYLKO gronie.

Prosze o argumenty, prosze o Wasze zdanie.

Pohor 
Moderator

Sprawa druga.

Dla mojej wspolnoty (Pelikany), jak wspomnialem wcześniej, nadchodzą cięzkie czasy.
Marzy mi się dyskusja w dziale Pelikany.
Marzy mi się, zebym mogl tam porozmawiac z kims z zarzadu, ale także z nowymi ludzmi.
Liczyc chyba tylko moge na osoby, ktore były na naszym zebraniu - to chyba tylko one mają chęć uczestniczyć w zyciu wspólnoty.
A zwlaszcza licze na takiego Pana, ktory siedział w drugim rzędzie całkiem po lewej.
To byla chyba najbardziej rzeczowa osoba na zebraniu.

Jestem gotów w swojej wspolnocie rozwiesić na drzwiach, każdych drzwiach, zaproszenia do dyskusji w wątku naszej wspolnoty. Wierze, ze znajdzie choć kilka osob chcących powaznie porozmawiac o przyszlosci wpolnoty.
Ale to bedzie poniekąd akcja reklamowa naszego forum.

Moze i Wy chcecie podjąć taką akcję ?

Ale akcja ta musi byc zrobiona po wiosennych porządkach - tak aby nowe osoby nie musialy wysluchiwac naszych jałowych dyskusji o wyższościświatbozegonarodzenianadswietamiwielkiejnocy :)

dswig 
chętnie gawędzi

Zamknięcie działów wspólnotowych ma sens, gdy w dyskusjach będą uczestniczyć reprezentanci zarządów. W przeciwnym wypadku nie ma znaczenia czy dział będzie zamknięty czy otwarty i tak wiatr będzie hulał po nim.

Jeżeli chodzi o moderatorów to nie przeszkadza mi obecny skład. Ważne aby dawali większą swobodę dyskusji.

Pohor 
Moderator

dswig napisał/a:
gdy w dyskusjach będą uczestniczyć reprezentanci zarządów

no tak; ale nie wyobrazam sobie udzialu kogos z zarzadu, jezeli moze liczyc glownie na "nagonki" z naszej strony
Sam to widzialem - tylko pretensje, pretensje i zarzuty.
Tak nie moze byc!
Ja chce rzeczowych rozmow, a nie awantur. Jak to zagwarantowac zarzadowi ?

dswig 
chętnie gawędzi

Pohor napisał/a:
dswig napisał/a:
gdy w dyskusjach będą uczestniczyć reprezentanci zarządów

no tak; ale nie wyobrazam sobie udzialu kogos z zarzadu, jezeli moze liczyc glownie na "nagonki" z naszej strony
Tak nie moze byc!

Niestety nikt nie jest w stanie tego zagwarantować. Jeżeli moderator będzie interweniować to zostanie to uznane za cenzurę. Jeżeli nagonka będzie nazbyt silna lub długotrwała to reprezentant zarządu skapituluje i odpuści sobie dyskusje.

Nad temperamentem forumowiczów nie zapanujesz.

A jak zapewne sam zauważyłeś bez zarządu to ten dział praktycznie nie istnieje. Prawie każde pytanie kończy się gdybaniem innych równie niezorientowanych mieszkańców.

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wysłany: Pią 09 Cze, 2006   

dswig napisał/a:
Zamknięcie działów wspólnotowych ma sens, gdy w dyskusjach będą uczestniczyć reprezentanci zarządów. W przeciwnym wypadku nie ma znaczenia czy dział będzie zamknięty czy otwarty i tak wiatr będzie hulał po nim.

O ile pamiętam to pomysł z zamknięciem działów wspólnotowych pojawił się kiedyś gdyż chciano rozmawiać na tematy, o których nie powinny wiedzieć (z różnych powodów) inne wspólnoty. A nie chodziło o udział zarządu czy "hulanie" ;-) .

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Pohor napisał/a:
ale nie wyobrazam sobie udzialu kogos z zarzadu, jezeli moze liczyc glownie na "nagonki" z naszej strony
Tak nie moze byc!

tego niestety nie da się zagwarantować nigdzie, nawet na zebraniach mieszkańców zawsze się znajdą tacy którzy mają wieczne pretensje. Sądzę więc że zarządy są do tego "przyzwyczajone", i niestety muszą być na to nastawione :roll: .

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

dswig 
chętnie gawędzi

Kaffi napisał/a:
O ile pamiętam to pomysł z zamknięciem działów wspólnotowych pojawił się kiedyś gdyż chciano rozmawiać na tematy, o których nie powinny wiedzieć (z różnych powodów) inne wspólnoty. A nie chodziło o udział zarządu czy "hulanie" ;-) .

Owszem masz racje, tak było w przeszłości. Lecz czasy (moim zdaniem) się zmieniły i nie sądzę aby zamknięcie działów zwiększyło aktywność dyskusji na tematy wspólnotowe. Ludzie potrzebują informacji z pierwszej ręki a nie tylko "gdybania" i dyskutowania nad plotkami. Dlatego w działach (przynajmniej Pelikanów) nic się nie dzieje.

Odpowiedz do tematu