A w rewanżu taka mała zagadka (prostsza wersja względem chińskiej, animowanej - zamieszczonej kiedyś przez bodajże Tomasza-Dominika):
Pasterz musi przeprawić przez rzekę wilka, owcę i rzepę. Tratwa jednak jest w stanie pomieścić tylko (obowiązkowo) pasterza i jedno z trojga do przetransportowania. Jeśli zostawi wilka z owcą, to wilk pożre owcę; jeśli zostawi owcę z rzepą, to owca zje rzepę. Jak poradzi sobie pasterz?
Powodzenia (ja zostawiam sobie to na później, ewentualnie codziennie tylko po parę minut - za bardzo wciąga - a nie mam chwilowo na to czasu - w każdym razie skończyłem na obrazku No.8)
M.
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Sro 12 Lip, 2006
Mirek napisał/a:
modliszka napisał/a:
MIKI wygrywa
W nagrodę dostanie rzepę, do schrupania
T-D właściwie też prawidło odpowiedział, tylko trochę tak enigmatycznie i skrótowo
Oj, bardzo skrótowo
Ja w pierwszym momencie, poszłam tym samym torem myślenia ...ale zaszłam donikąd, dlatego zawróciłam
Ale jak to jest Czy będą nagrody, dla tych którzy łamią sobie głowy. MIKI wciąż czeka, na odbiór nagrody i nie tylko On
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
Zagadka #21
Mamy stukartkowy zeszyt. Na pierwszej stronie jest napisane: "W tym zeszycie jest jedno zdanie fałszywe". Na drugiej: "W tym zeszycie są dwa zdania fałszywe", itd. Pytanie: czy w tym zeszycie są jakieś zdania prawdziwe? Jeśli tak, to gdzie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum