Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Nocna prohibicja i bon zdrowotny
Autor Wiadomość
drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Sro 04 Paź, 2006   Nocna prohibicja i bon zdrowotny

Za ograniczeniami w sprzedaży alkoholu nocą opowiedział się w środę minister zdrowia Zbigniew Religa. Tzw. nocna prohibicja miałaby w pierwszej kolejności dotyczyć sprzedaży alkoholu na stacjach benzynowych. [...]
"Wydaje mi się, że część osób, napotykając na utrudnienia, zrezygnuje z alkoholu, nie kupi go"
[...]
Religa przypomniał, że po obniżeniu w 2002 r. akcyzy na alkohol, nastąpił znaczący wzrost jego spożycia. [...]

Za zły pomysł minister uznał natomiast wprowadzenie bonu zdrowotnego.
[...]
"To nie jest dobry i mądry pomysł. Tak długo, jak ja będę ministrem, ta sprawa na pewno nie będzie brana pod uwagę" - zapewnił minister.

http://wiadomosci.onet.pl/1413327,11,item.html

I od razu mój komentarz:
- Po obniżeniu akcyzy, obawiam się, nie wzrosło spożycie (jak chciałby to widzieć pan Religa) a jedynie zmalał przemyt i nielegalna produkcja alkoholu.
- Skoro bon zdrowotny nie jest dobrym i mądrym pomysłem, to chciałbym usłyszeć jakąś argumentację, dlaczego tak nie jest. Bo na razie to ja mogę powiedzieć, że pan Religa nie jest dobrym i mądrym ministrem.

grzes 
chętnie gawędzi

Wysłany: Sro 04 Paź, 2006   

znowu atak na ministra kaczolandu? czyżby wszyscy Polacy byli agentami ? #-o

Może to LPR korzysta z okazji i groźbą rozwodu z PiS , poprzez ministra Religę zaczyna swój marsz do prohibicji. Stopniowo, powoli ,najwpierw sprzedaż w sklepach nocnych ( w nocy naród spać powinien , coby rano miał zapał do roboty. Przecież tyle zostało naobiecywane a samo się nie zrobi ,no chyba że posły i ministry zrzucą garnitury i same się wezmą do roboty), po sklepach nocnych będą podchody do ograniczenia a być może i zakazu sprzedaży alkoholu w niedziele i święta ( sami wiecie jacy jesteśmy wydajni w poniedziałki i po świętach), potem będzie można wymyśleć jeszcze godziny w których można będzie sprzedawać alkohol( myślę ,że to pamiętamy. Godzina 13 dla wielu ludzi była najszczęśliwszą godziną w życiu) Historia lubi zataczać koło ale w takim tempie? Już swoboda i demokracja sie przyjadła?to ma być wolność?prawo wyboru?prawo do życia i picia? Najwyższy czas chyba aby zamiast Prawo i Sprawiedliwość po rozum do głowy poszła Polska i Społeczeństwo. Być może niedługo znowu staniemy przed egzaminem i tylko od nas zależeć będzie jak my się do niego przygotowujemy. Uczymy się? czy dalej czekamy ,że jakoś tam będzie. Życie nasze jest za krótkie aby pozwalać sobie na eksperymentalne stery typu PiS+LPR+Samoobalona a teraz jeszcze PSL [-o< gra na zwłokę. Czemu to wszystko służy? Może należałoby wziąć przykład z innych narodów i pogonić darmozjadów i nieudaczników. Czy wszyscy stąd uciekniemy? czy może w końcu trzeba przetrzepać te wszystkie administracje. Obawiam się ,że samymi wyborami nic dobrego też nie osiągniemy, tylko twarze się zmieniają a wszystko inne jest obietnicą. Tu chyba potrzeba czegoś więcej i może tego obawiają się ministry a z drugiej strony to może i dobrze ,bo jakby naród trochę otrzeźwiał ,to może by pomyślał i może by coś zrobił. Może ten Religa ma rację? Może nam, potrzeba otrzeźwienia, może już czas? kto wie?

dswig 
chętnie gawędzi

Wysłany: Sob 07 Paź, 2006   

W jednej sprawie Religa ma racje. Spożycie i ilośc aloholików wzrasta. Niestety ograniczeniami sprzedaży i podwyżkami nie wiele wskórają, no może poza wzrostem szarej strefy.

Odpowiedz do tematu