Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
VoIP w Robbo
Autor Wiadomość
drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Wto 03 Sty, 2006   VoIP w Robbo

Witam,

czy ktoś bawił się VoIPem w sieci Robbo? Lub generalnie VoIPem?
Zamierzam zrezygnować z telefonu stacjonarnego i postawić sobie bramkę VoIP (SIP) - ale chciałbym znać subiektywną ocenę czy takie coś nadaje się do użycia.

Generalnie nie zależy mi na super jakości dźwięku - ma być na tyle dobry aby można było się bezproblemowo dogadać. Ważniejsze jest dla mnie aby zawsze można się było dodzwonić w obie strony, żeby nie zrywało połączeń, żeby nie było jakichś niespodzianek, o których nie wiem itp.

314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 03 Sty, 2006   

Jedna zasadnicza mina, to biega po IP, czyli jeśli jest duże obciążenie łącz, to nie pogadasz, bo będzie ci rwało. VOIP nie nawidzi opóźnień i zapchanych łącz.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

314TeR napisał/a:
Jedna zasadnicza mina, to biega po IP, czyli jeśli jest duże obciążenie łącz, to nie pogadasz, bo będzie ci rwało. VOIP nie nawidzi opóźnień i zapchanych łącz.

Ale czy 'zrywa' to znaczy, że po prostu jest cisza i jak się powtórzy dwa,trzy razy to wreszcie dotrze, czy po prostu permanentnie zrywa połączenie i trzeba dzwonić jeszcze raz?

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Ja się bawiłem tylko ... Skype'm ... zresztą nadal go mam ...
same pozytywy, zero rwania połączeń, niskie lub zerowe koszty rozmów 8)

ale jak łącze kiepskie lub mały transfer, a na kompie chodzi coś jeszcze np. emulek to będzie rwało połączenia ... jasna sprawa ...

Skype wymaga pasma ok 64 kb w obie strony.

ale Admin wie więcej o tzw. stacjonarnej telefoni VoIp ... ja tego nie testowałem ... jeszcze :wink:

314TeR 
Admin

Wysłany: Sro 04 Sty, 2006   

Intensywnie poznaję właśnie zalety i wady VoIP. Generalnie b.fajna sprawa, ale kłania się nieszczęsne pasmo wychodzące.

Na łączu VoIP potrzebuje gwarantowanego pasma, a dotego zapotrzebowanie zależy od kodeka audio jaki jest zastosowany. Jeśli korzysta się z kodeków ISDN to potrzeba aż 64Kb w jedną stronę (64/64 kilobity), jakość jest wtedy rewelacyjna, kładzie na łopatki analogową telefonię, ale niestety wymaga dość znacznego pasma. Dorzuć do tego jeszcze ramki IP itd, to ci pakiety spuchną o kolejne parę Kb. Do tego sprawa najważniejsza, do operatora VoIP musisz mieć dobry ping i generalnie dobre pingi wszędzie. VoIP nie trawi opóźnień, 30ms opóźnienia już niektórym przeszkadzają, a przecież 30ms w normalnej sieci IP jest to b.dobry wynik.

Jednak te drobne i w sumie rzadkie niedostatki nadrabia VoIP samymi zaletami. Generalnie VoIP należy traktować jako po prostu już telefon, z tą różnicą, że zamiast linii telefonicznej, dostajesz skrzyneczkę z portem ethernetowym i tyle.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wysłany: Sro 04 Sty, 2006   

No właśnie też się bawię i chyba jednak mi się spodoba. Kupiłem skrzyneczkę (AG-168V), podłączyłem telefon i działa. Mam swój numer - każdy może się do mni dodzwonić jakbym miał normalny telefon. Dzwonię jak z normalnego... Ceny połączeń lokalnych co prawda ze dwa grosze droższe od tych w Netii (chyba - muszę jeszcze sprawdzić) a dużo niższe między miastowe i międzynarodowe mnie nie kręcą, bo prawie takich rozmów nie prowadzę, ale za to nie ma abonamentu. Taki prepaid - co doładuję, to wygaduję. Czyli mam czystego zysku koło 40 zł miesięcznie. Do tego billing on-line, sterowanie wszystkim on-line, powiadamianie na e-maila o wiadomościach głosowych, możliwość odbierania domowych telefonów w pracy (nie wiem co prawda po co :) ) - i generalnie cuda wianki jakbym chciał.

Trochę muszę tylko pobawić się ustawieniami, bo na razie wybrałem kodek G711 i o ile ja mam odbiór przepiękny, o tyle moi rozmówcy słyszą u mnie czasami 'zacięcia'. Czyli kłania się wspomniane przez 314tera pasmo wychodzące. Ale jak ma się 40 zł miesięcznie oszczędności, to można je przeznaczyć na wyższy abonament u dostawcy sieci coby pasmo było znośniejsze, hihi :)

Śmieszne czasy - kiedyś, jak się miało telefon, to można było mieć internet - przez modem. Teraz, jak się ma internet, to można mieć telefon - przez internet. :)

nuta_pl 
znany gawędziarz
znany ment społeczny

Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202
Wysłany: Wto 11 Kwi, 2006   

I love Gość...

drew 
Admin
Homo Pelikanus

nuta_pl napisał/a:
drew, a jak teraz oceniasz VoIP - nadal jestes zadowolony czy rozczarowany?

Powiem tak - kłania się pasmo wychodzące, co już napisałem poprzednio. Jak chce porozmawiać, to nie mogę niczym obciążać łącza - bo, co prawda, ja słysze doskonale, ale mnie już gorzej.

Jeśli jednak łącze jest puste, to 'zacięcia' u moich odbiorców zdarzają się sporadycznie.

Generalnie czuje się pogorszenie jakości, ale ponieważ mi telefon nie służy do słuchania muzyki ale do porozumiewania się, to w tym zakresie to zadanie spełnia.

Z linii stacjonarnej zrezygnowałem ostatecznie.

Podsumowując: gorsza jakość za niższą cenę. Jednak mój osobisty przelicznik cena/jakość wypadł na korzyść VoIPa

nuta_pl 
znany gawędziarz
znany ment społeczny

Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202

I love Gość...

dswig 
chętnie gawędzi

Coś mi się o uszy obiło, że Robbo sam będzie oferował usługe VoIP.
Czy ktoś coś o tym słyszał???

314TeR 
Admin

Wysłany: Sro 12 Kwi, 2006   

drew, kup/zmień sobie router na taki który zawiera QOS np sporo Linksysów to ma, wtedy nawet jak coś ściągasz to ci nie zerwie, bo już router zajmie się priorytezacją pakietów. A co do jakości, to zależy właściwie od dwóch czynników:

1. Jakość łączy operatora - tu wpływu nie masz
2. Kodek jakim przesyłasz voice, np najwyższą jakość daje g711 - ale ma zapotrzebowanie na pasmo około 80-85kb - niezłym kompromisem jest g726 - 40-48kb.

dar 
używa klawiatury

Wysłany: Pią 19 Maj, 2006   

Od półtora miesiąca ćwiczę VoIP w Halonet. Jak na razie same dobre doświadczenia. Jak tak będzie przez następne 2-3 mies. to zrezygnuję całkowicie z Netii. Cena połączenia w Halonet to 7 gr/min w godz. 18.00-8.00 i 10 gr/min w godz. 8.00-18.00 za połączenia krajowe (naliczanie sekundowe). U innych operatorów jest jeszcze taniej, ale mówi się, że jest gdzieś granica ceny poniżej której jakość połączeń (lub ich braku :lol: ) spada drastycznie. Wykupiłem również numer w Halonet - 30 PLN za rok. Trochę sporo ale i tak 12 razy taniej niż najtańszy abonament w Netii.
Tu można wyrobić sobie (wstępnie) opinie o poszczególnych operatorach VoIP http://voip.net.pl/operatorzy_voip.html

PS. Oczywiście połączenia w ramach tego samego operatora bezpłatne - wymagane tylko wykupienie numeru.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wreszcie jakaś realna konkurencja względem TPSA, hihi.
A ja się zastanawia, czy doczekam się kiedyś spopularyzowania jakiegoś standardu videofonu. Przecież kiedy zwiększą się przepustowości jest to naturalna konsekwencja telefonu sieciowego...

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

dar napisał/a:
Trochę sporo ale i tak 12 razy taniej niż najtańszy abonament w Netii.

ja mam taki "nietypowy" abonament w Netii, płacę 20 pln, a w tym mogę rozmawiać za 18 pln ... :wink: .... ale i tak nie wykorzytuję tego pakietu, stacjonarny robi mi za telefon rezerwowy ...

Jak to działa przy VoIP kiedy chcę gdzieś zadzwonić, a akurat P2P chodzi na pełnych obrotach ? pewnie muszę go wyłączyć ? :roll: :shock:

Do tej pory z VoIPa korzystałem tylko w wersji SKYPEowej :roll:

drew 
Admin
Homo Pelikanus

tomasz-dominik napisał/a:

Jak to działa przy VoIP kiedy chcę gdzieś zadzwonić, a akurat P2P chodzi na pełnych obrotach ? pewnie muszę go wyłączyć ? :roll: :shock:

To zależy. Jeśli zrobisz tak, jak proponował 314ter - to znaczy ustawisz odpowiedni QoS na routerze, to przy nawiązaniu połączenia powinno po prostu ściąć automatycznie pozostały ruch rezerwując pasmo dla VoIPa.
Mi się jednak tego jeszcze nie chciało robić - po prostu mam scheduling że jak coś ma się ciągnąć to się ciągnie w nocy. A wtedy raczej nikt do mnie nie dzwoni. :)

Zresztą najlepiej po prostu samemu przetestować. Zwykle koszt wejścia w takiego operatora VoIPowego to mniej więcej 10 złotych - można zatem po prostu za tę cenę sobie posprawdzać czy pasuje.

Odpowiedz do tematu