Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
VoIP - Telesonica
Autor Wiadomość
314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006   

Jeśli chcesz przetestować jak chodzi VoIP - to możemy się umówić. Mam sam w domu nasz firmowy i jak do tej pory jestem zadowolony - jedynie jak nie działa net, albo są straty pakietów w sieci to nie pogadasz, no ale to niezależne od usługi a od dostawcy internetu.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

mmm, to pewnie inny wątek (bo inny dostawca), ale jakie są u Was warunki cenowe ?

314TeR 
Admin

Obecnie jedynie prepaid ceny netto w groszach za minutę,

przy naliczaniu minutowym:
7 - cała polska
9 - cała unia - a nie tylko wybrane
od 55 - komórki

przy 1s
10 - cała polska
12 - cała unia
od 55 - komórki

Należy pamiętać, że stawiamy na jakość - po co komu telefon przez który nie słychać :wink: trzeszczy lub harczy. Urządzenia też mamy - bramki są od 199zł brutto. Jeśli ktoś ma już bramkę VoIP - to mogę udostępnić konto testowe o wartości 10zł. Na stacjonarkę można wydzwonić dzięki temu prawie 150 minut. Nie limitujemy testów do jedynie "stacjonarnych" - to gdzie ktoś zadzwoni jest jego sprawą - dostaje 10zł netto i robi co chce ;)

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

314TeR napisał/a:
Obecnie jedynie prepaid
nawet lepiej ... czyli nie ma abonamentu ... a jak to jest jeśli chodzi o połączenia przychodzące ?

mam przykładowo prepaida, stan konta 5 pln przez rok czasu, nie wykonuję rozmów wychodzacych, a cały czas mogę odbierać połączenia ?

314TeR 
Admin

tomasz-dominik napisał/a:
nawet lepiej ... czyli nie ma abonamentu ...

Tak, zapomniałem napisać - nie ma żadnego abonamentu.

mam przykładowo prepaida, stan konta 5 pln przez rok czasu, nie wykonuję rozmów wychodzacych, a cały czas mogę odbierać połączenia ?

Tak, możesz odbierać cały czas połączenia. Na dziś nie planujemy wprowadzania ograniczenia czasowego na wydzwonienie, jak i na przyjmowanie połączeń.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

314TeR napisał/a:
Tak, możesz odbierać cały czas połączenia. Na dziś nie planujemy wprowadzania ograniczenia czasowego na wydzwonienie, jak i na przyjmowanie połączeń.
no mistrzu ... to mnie zaczyna przekonywać ...

interesuje mnie warian taki, aby :
1. telefon chodził bez konieczności włączania kompa
2. telefon miał zapewnione pasmo do rozmowy priorytetowane wyżej niż np. p2p chodzące na kompie
3. nie miał abonamentu (to już jak pisałeś spełnione)

314TeR 
Admin

1. telefon chodził bez konieczności włączania kompa

Wystarczy terminal, - najfajniejszy z tanich to Linksys PAP2T - ma 1 port LAN i 2 porty na telefony analogowe. Do tego jeśli masz aparat z wyświetlaczem - to masz caller ID i inne bajery.

2. telefon miał zapewnione pasmo do rozmowy priorytetowane wyżej niż np. p2p chodzące na kompie

To już kwestia routera - jeśli masz taki z mozliwością ustawienia QOS - to możesz dać priorytet pakietów na VoIP. Jeśli nie masz - to już musisz zmieniać router.

Dla osób które mają analogowy telefon a nie chcą się pozbywać jeszcze starej linii analogowej są bramki z 1xLan 1xWan 1xline pstn i 1xtel analogowy. Działa to w taki sposób, że podłączasz internet tak jak masz... jeśli nie masz routera, to z tej bramki też można zrobić router, bo ma port WAN i do tego ma zaszyte QOS. Dodatkowo podpinasz obecną linię analogową i wpinasz stary obecny aparat. Dzięki temu masz 2 linie na 1 aparacie. Możesz ustawić że na zewnątrz wychodzisz przez VoIP. Więc tanio dzwonisz i można do ciebie się dodzwonić na stary numer i nowy, a wszystko na jednym aparacie. :mrgreen:

Aha - zapomniałem napisać - że połączenia wewnątrz naszej sieci będą ZA DARMO !! przez całą dobę.

robbo
odzywa się w niedziele i święta

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006   

my też mamy bez abonamentu na www.telik.pl
i własnie wymieniamy wszystkie swicze na inteligentne z qos żeby voip u nas smgał jak ta lala

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

Wysłany: Sob 16 Wrz, 2006   

314TeR napisał/a:
.................................................................................. :shock:
............................................................................................................ :shock:
........................................................................................................... :shock:
........................................................................................................... :shock:
..................................................................................ZA DARMO[/b] !! przez całą dobę.

#-o tylko tyle z tego zrozumiałem #-o ...... jakbyś mógł przetłumaczyć na polski o tym
zmiksowanym podłączeniu telefonu ? ......... tylko wolno pisz , bo ja wolno czytam :D

314TeR 
Admin

Wysłany: Sob 16 Wrz, 2006   

MIKI, już ci wyjaśniam.

Cały bajer polega na tym, że za pomocą jednego aparatu telefonicznego możesz korzystać z dwóch linii - jedna to obecna analogowa, np od netii, i drugiej nowej po VoIP. Aby linia VoIP działała potrzebujesz internetu, więc do tej brameczki musisz jeszcze podpiąć internet. Dodatkowo w tej bramce jeszcze jest zaimplementowany router. Bramka o której w tej chwili mówię to Linksys SPA3102 i posiada 4 gniazdka:
1. Wan - do podłączenia internetu
2. Lan - do podłączenia np komputera, switcha
3. Linia analogowa - tu wtykasz obecną linię np z netii
4. Gniazdo telefonu - tu podłączasz zwykły analogowy telefon który posiadasz.
Dzięki temu możesz za pomocą jednego aparatu odbierać połączenia z 2 linii - jednej starej analogowej, i drugiej nowej po VoIP. Możesz sobie tak ustawić bramkę, że jak ty gdzieś będziesz dzwonił, to będziesz dzwonił przez VoIP i w ten sposób zaoszczędzał na połączeniach i jednocześnie wszyscy będą mogli się dodzwonić do ciebie pod stary numer. Wygoda polega przede wszystkim a tym że nie masz 2 aparatów do 2 linii a jeden do obu. Dzięki temu możesz np przyzwyczaić znajomych, że masz już nowy numer, a jak już się przestawią, to możesz zrezygnować potem z netii i wszystko bez drastycznych przejść.

PS Jeśli już masz router, to tę brameczkę też można ustawić tak, że nie musisz korzystać z wbudowanego router'a, a może używać tego co posiadasz.

nuta_pl 
znany gawędziarz
znany ment społeczny

Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202
Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006   

314TeR napisał/a:
Dzięki temu możesz np przyzwyczaić znajomych, że masz już nowy numer, a jak już się przestawią, to możesz zrezygnować potem z netii i wszystko bez drastycznych przejść.
a co jesli telefon mam w tpsa? :D

Odpowiedz do tematu