Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Pulsnet ? Aster ?
Autor Wiadomość
gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2005   

B-B --- czyzbys sie w Robbo zatrudnil??? :wink: bo o milosci to chyba za wczesnie :wink: 8) :lol: :lol:

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

gawron napisał/a:
B-B --- czyzbys sie w Robbo zatrudnil???

Jeszcze nie C-F :lol:

Ale jak Ci nie zależy na wynegocjowaniu dobrych cen to już nic nie powiem ... co ja będę sobie głowę zawracał skoro z Twojej strony nie ma za grosz wdzięczności ... że nie wspomnę o miłości :mrgreen: ...

Jacek 
nie boi się klawiatury

tomasz-dominik napisał/a:
A swoją drogą to ciekaw jestem czy pakiety Aster będą zblizone do tych na stronie www.aster.pl czy też inne .... :roll: bo te na stronie to wcale nie są konkurencyjne do Pulsnetu 8)

Po głębszym zastanowieniu te z Astera całkiem mi pasują. Płacąc 10 zł drozej lekko zmiejszy mi się wysył z 384 na 256 a pobieranie zwiększy aż do 1M (w nocy do 2M). Ip zewnętrzne kosztuje w pakiecie Twój Dom tylko 10 zł jednorazowo. Wszystko pod warunkiem korzystania również z kablówki.

314TeR 
Admin

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2005   

Proszę, przestańcie patrzeć jedynie na parametr "do mnie".

Jeszcze rok temu nie było takiego boomu na aplikacje które potrzebują duuużego pasma "ode mnie". Pozwolę sobie przytoczyć parę przykładów, kiedy i do czego może mi się przydać ten pozornie niepotrzebny upload. A np do takich spraw:
1. Wysyłanie poczty - im wiekszy tym szybciej poczta znajdzie się na serwerze. W pulsnecie połączenie z serwerem mamy 100Mb/s, ale już z innymi z prędkością łącza, czyli jeśli mamy 128kb/s upload'u to wysłanie 3MB (trzy mega bajty) listu zajmuje już ponad 3 minuty !!
2. Wszelkiego rodzaju progamy voip. Skype robi się coraz popularniejszy. Im lepszy masz uploud to tym lepsze masz połączenie z rozmówcą, a jak robisz konferencje to już w ogóle potrzebujesz dobrego łącza.
3. Raczkujące, acz lada moment pewnie tak samo popularne jak voip wszelkiego rodzaju kamerki i inne video chat'y. Tu już nie ma zmiłuj... zapomnij o czymś znośnym na 128 - tutaj im większe pasmo tym lepsza jakość. Festoon potrzebuje minimum 20-30KB do jako takiego połączenia.
4. Wymiana plików p2p... wiadomo, że im szybciej udostępniasz tym szybciej ściagasz.
5. Zdalna kontrola np domowego PC. Jesteś w firmie, a chciałbyś zobaczyć coś na kompie, czy coś zrobić... im lepsze pasmo tym szybsza reakcja zdalnej maszyny i tym lepszy komfort pracy

Celowo tutaj nie przytaczam wszelkiego rodzaju używanie i stawianie usług "serwerowych". Mało kto potrzebuje, lub ma potrzebę stawiać własny serwer www, ftp czy poczty...

Więc jeśli z w/w rzeczy korzystasz w sposób umiarkowany, to nie jest ci potrzebny dobry upload... ale jeśli zamierzasz lub urzywasz, to lepiej przy podejmowaniu decyzji patrz na ten parametr na równi z downloadem.

Jacek 
nie boi się klawiatury

Właśnie, dam przykład, kolega z Tokio ma download kilku gigowy shock: a upload bardzo marny. Do tego ip prywatne. Jego upload w aplikacjach p2p nie daje mu duzo kredytow i nie jest w stanie sciagac tak szybko jak na to pozwala łącze.
Upload jaki oferuje robbo jest dziwnie mały. Mają łącza radiowe a oferują abonamenty DSL. Jak ktoś oferuje upload 96 to jest to nie do przyjęcia. Choćby ze względu na czas wysyłania poczty.

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

no dobrze to teraz ponownie sie wtrace z pytaniami natury podstawowej :mrgreen:
z tego co rozumiem mamy/lub bedziemy mieli do wyboru:
Aster/Robbo/Netie...nie wiem co jeszcze?

Jesli chcialabym miec opcje nastepujaca:
- kablowke + internet (tak jak do tej pory z Pulsnetu mam) to jaka opcje powinnam wybrac? Oczywiscie milo bedzie jesli cena mnie nie powali na kolana 8)
Do tej pory najtanszy abonament posiadam w Pulsnecie (kablowka + internet) i wszystko dziala tak jak trzeba (na moje potrzeby OK). DC++ smiga szybko/bieganie po sronka w sieci rowniez.
Ktora z ofert bedzie podobna do tej pulsnetowej? :?: :roll:

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

woweq napisał/a:
z tego co rozumiem mamy/lub bedziemy mieli do wyboru:
Aster/Robbo/Netie...nie wiem co jeszcze?

Robbo i Netię to już mamy, co jeszcze to zobaczymy, na razie o niczym innym nie słyszałem :roll:
Aster wiadomo, że wchodzi ... od pół roku ... ale nie znamy oferty, chyba że bazować na tej co jest na stronie Aster :|

hmm, to zależy, może si okazać że u jednego operatora biorąc wszystko będzie taniej, a może się okazać, że taniej będzie brać kablówkę w Aster a Internet w Netii czy Robbo :roll: Nie znamy oferty Aster ...

Niektórzy mają TV przez własną antenę, satelitę czy druciaka więc tak naprawdę to tylko internet ich interesuje od zewnętrznego dostawcy.

dswig 
chętnie gawędzi

Ponadto niektórych nie interesuje net z netii. Przecież teraz stacjonarny telefon dla wielu ludzi się nie opłaca. Więc dla ludzi którzy poszukują tylko internetu z tańczych ofert pozostaje tylko robbo i może citystrada.

314TeR 
Admin

To prawda, że w dzisiejszych czasach wszechobecnych komórek, coraz mniej się opłaca w ogóle utrzymanie i używanie telefonu stacjonarnego. Nie mniej zdecydowana większość z nas posiada telefon stacjonarny, więc i może mieć internet w domciu z netii.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

314TeR napisał/a:
Nie mniej zdecydowana większość z nas posiada telefon stacjonarny, więc i może mieć internet w domciu z netii.

Posiadam, ale tylko dlatego, że płacę 1 pln za abonament :mrgreen:
no ... dokładnie to 20 pln, ale 19 pln jest do wykorzystania na rozmowy :-)

Po rozwiązaniu umowy z Netią na internet zostanie mi ich modem ... więc zawsze będę mógł do tego wariantu powrócić :-)

A co do Aster ... to czekam ... cierpliwie ... na ich ofertę TV, chociaż ... od dzisiaj dzięi forum znam inne rozwiązania tańszej kablówki :lol:

woweq 
totalny rekordzista

taaaa, tansza kablowka - to jeszcze tylko tanszy internet (ale szybki) i juz jestesmy gotowi :mrgreen:

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

woweq napisał/a:
i juz jestesmy gotowi

... na zimę :mrgreen:

woweq 
totalny rekordzista

oczywiscie, ze tak . To akurat dobre przygotowanie do zimy :mrgreen:

radok 
znany gawędziarz

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2005   

Dzis dostałem odpowiedź z Aster na pytanie: Kiedy będzie dostepna ich oferta na ul.Strusiej.

"Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą.
Z przykrością informujemy, że zgodnie z planami inwestycyjnymi, świadczenie
naszych usług przy ulicy Strusiej w Piasecznie nie jest w najbliższym czasie
przewidywane. Brak terminu wynika z założeń technicznych, gdyż w tym rejonie brak jest
naszej infrastruktury."

Czyli lipa :roll:

mcjackal 
czasem gawędzi
Licencjonowany Trener NLP

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2005   

ja wiem czy lipa ?? w zimę będzie pulsnetowo a nie lipnie :D ... :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi