Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006
gawron napisał/a:
predzej jako Admin majac dostep do tych informacji nam odpowiesz niz wnioski wyciagniesz z tej ankiety.
Zauważ, że pytanie dotyczyło internetu w domu. Część ludzi łączy się z Forum z pracy tudzież innych miejsc. Zatem nie można na podstawie logów wnioskować o tym, jakiego dostawcę wybrali w swoim domu. Zaś jakakolwiek głębsza analiza inna niż statystyczna byłaby naruszeniem prywatności tych użytkowników, czego w żaden sposób nie zamierzamy robić.
Dlatego prawdopodobnie 314ter uznał, że najlepiej zapytać się wprost stwarzając jednocześnie możliwość wypowiedzi i zamieszczania subiektywnych ocen wybranego przez każdego rozwiązania.
A teraz w kwestii dostawcy:
Ja również wybrałem Robbo i też nie żałuję. Pomimo problemów w ostatnim okresie, wynikających, o ile wiem, z jakichś prac modernizacyjnych, łącze jest raczej stabilne i spełniające moje oczekiwania.
O ile niezbyt jestem zadowolony z działania VoIPa na tym łączu, nie mogę zakładać, że jest to wina Robbo. Powiem więcej - dowiedziawszy się, że Robbo uruchomił własną usługę VoIP zamierzam ją przetestować i jeśli okaże się, że zapewnia mi lepszą jakość przy podobnym poziomie cen, wówczas przełącze się na VoIP w Robbo.
Ale to jest na razie gdybanie - jak już podejmę jakąś decyzję, nie omieszkam się publicznie podzielić moimi wrażeniami
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Używam robbo. Lecz ostatnio sporadycznie korzystam w domu z netu (brak czasu), więc nie mam wielu okazji do zauważenie awarii. W przeszłości zdarzały się problemy z dostepem do net-u. Zazwyczaj jak nasepnego dnia sprawdzałem to było już wszystko ok .Internet w domu nie służy mi do prowadzenia biznesu ani też nie jestm uzależniony od netu więc taka jakość usług była/jest wystarczająca.
Osobiście czekam na więcej informacji o VoIP. Jaką wartośc dodaną da Robbo, bo te linki które oni podali w pewnym poście to tylko sucha oferta jakich wiele na rynku i wcale nie najtańsza.
_________________ Ci którzy dzisiaj śpią spokojnie jutro się już nie obudzą, a tylko paranoicy przetrwają [Andrew Grove - Intel]
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 12 Wrz, 2006
Jedynie czego żałuję to to, że Robbo cały czas naśladuje konkurencje, zamiast zrobić po prostu inną lepszą ofertę, bardzo brakuje w ich ofercie tanich symetrycznych łącz, tym bardziej że VoIP kłóci się z asymetrycznym dostępem do netu, ale generalnie jak na tę cenę trudno mówić o wybrzydzaniu. Generalnie poziom jakościowy wszystkich 3 dostawców jest w miarę wyrównany, jedynie wg mnie najgorzej wypada Netia z 3 powodów, bo żeby mieć net, musisz mieć telefon, masz zmienne dynamiczne IP i musisz mieć modem adsl, a jak chcesz podłączyć więcej niż jeden komputer to czeka cię zakup drogiego routera z modemem adsl.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
apropo netii i routera z modemem.
kupując takie urządzenie praktycznie odpada problem dynamicznego IP. Przynajmniej dla zwykłego zjadacza chleba. W większości urządzeń jest obsługa dynamicznego DNS, używam tego rozwiązania od półtora roku i nie narzekam. Od razu piszę (tak żeby mi nikt nie zarzucił wprowadzania w błąd) że nie używam vpn-a, ale coś mi się wydaje że dynamiczny dns nie zawsze będzie w stanie zastąpić statycznego IP-ka.
Jak wygląda sprawa podpięcia domowej sieci w Robbo? I czy w takim wypadku abonament jest za każdą kartę, czy płacony od 1 lokalu niezależnie ile masz urządzeń wpiętych do sieci?
A ja jestem lekko spoza granic osiedla - i net mam z Airbites (dawniej CityStrada).
Symetryczne 1Mb/s + od czasu do czasu (2-8 razy/miesiąc) jakaś, co najmniej godzinna, awaria - z którą jeśli admin nie upora się przed godziną 18-19 lub wystąpi ona po tym czasie (po stronie AB), to oznacza, że netu na 90% nie będzie do ok. 9:00 następnego dnia
Dodatkowo zalety i wady LANu, stałe, publiczne IP - wszystko za niecałe 75PLN. Jak dla mnie to tylko tych awarii mogłoby być trochę mniej.
A dawniej było trzeba jeszcze uważać na pioruny... - raz miałem nawet w mieszkaniu łuk elektryczny między (całe szczęście przezornie wyciągniętym) kablem/skrętką a kablem antenowym (od Astera) lub obudową kompa Niektórym spaliło sieciówki...
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006
ogr napisał/a:
W większości urządzeń jest obsługa dynamicznego DNS
Fajna sprawa i jedyny ratunek jeśli potrzeba dostać się do kompa od strony netu.
Szkoda tylko że router z modemem adsl + wifi to koszt co najmniej 350zł, a dla wielu osób to spory wydatek... Sam modem ADSL z portem ethernetowym kosztuje od 130-140 zł. Tego problemu nie ma w Aster - dają modem z portem ethernetowym, oraz w klasycznej sieci LAN.
ogr napisał/a:
Jak wygląda sprawa podpięcia domowej sieci w Robbo? I czy w takim wypadku abonament jest za każdą kartę, czy płacony od 1 lokalu niezależnie ile masz urządzeń wpiętych do sieci?
Obecnie jest tak, że dostajesz kabelek z wtyczką/gniazdkiem RJ45 i co sobie z nim zrobisz to twój problem. Technicznie podłączenie więcej niż 1 kompa bezpośrednio w ich sieci wymaga dodatkowego adresu IP, a to nie wiem czy nie jest płatne dodatkowo. Kabli dodatkowych ciągnąć nie muszą, bo wystarczy na końcu podpiąć zwykły najprostszy switch za 50zł, a ty wpinasz się do niego. Tylko pamiętaj o tym że muszą ci przydzielić osobne adresy na wszystkie urządzenia.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum