Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Od jakiego dostawcy masz internet w domu?

Od jakiego dostawcy masz internet w domu?
Astercity
25%
 25%  [ 7 ]
Netia
22%
 22%  [ 6 ]
Robbo
44%
 44%  [ 12 ]
Inny - np. modem, dostęp komórkowy
7%
 7%  [ 2 ]
Głosowań: 27
Wszystkich Głosów: 27

Autor Wiadomość
ogr
nie boi się klawiatury
zółty gacek

Wspólnota: Poduszkowiec
Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006   

Mirek napisał/a:

A dawniej było trzeba jeszcze uważać na pioruny... - raz miałem nawet w mieszkaniu łuk elektryczny między (całe szczęście przezornie wyciągniętym) kablem/skrętką a kablem antenowym (od Astera) lub obudową kompa :mrgreen: Niektórym spaliło sieciówki... :twisted:

Ehh, Mirku przypomniałeś dawne fajne czasy. Jak utrzymywałem sieć osiedlową na bencku, to zdarzało się że różnica potencjałów między segmentami dochodziła do 90V (mierzone na repeaterze). I nie wiedzieć czemu wszystko działało :roll: . Tylko próba manipulowania przy konektorkach wymagała conajmniej rękawiczek a i to niekiedy nie pomagało. Za to iskier było coniemiara, szczególnie podczas burzy gdy odpięte od urządzeń kable leżały na rurach wodociągowych.

Mimo wielu upomnień pioruny nic sobie z nas nie robią i po każdej większej burzy sporo spalonego sprzętu idzie do serwisu. Radiówki to nie omija. Tyle że w większości przypadków padają urządzenia proviera.
A w domach pada wszystko co jest podpięte do jakiegokolwiek kabla. Im dłuższy kabelek tym większe szanse na uszkodzenie. O ile żelazko czy prosty zasilacz przeżyje to już telewizor niekoniecznie. Jeszcze mniej ciekawie jest z komputerami. Po którejś z kolei burzy i konieczności wymiany sieciówek, modemu i paru innych elementów zacząłem używać swichy jako separatorów. Wyszło znacznie taniej niż kupowanie zabezpieczeń przepięciowych (uwzględniając nawet zużycie energii). Obecnie zamontowałem bezpiecznik warystorowy tylko na kablu telefonicznym, routerek od sieci domowej separuje dodatkowym switchem. Jak na razie działa bezawaryjnie.

ogr
nie boi się klawiatury
zółty gacek

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006   

314TeR napisał/a:
tomasz-dominik napisał/a:
ale może go przydzielać router ... :roll:
Jak ten router masz to panują inne zasady.

No i przed instalacją takiego urządzenia wypada zapytać providera czy dopuszcza takie rozwiązanie w swojej sieci. Bo zwykle takie urządzenie nie pracuje jako router tylko serwerek NAT. To że ukrywasz kilka komputrerów pod jednym adresem, nie znaczy że nie da się tego zauważyć. Niektórzy providerzy zabezpieczają się przed takimi rozwiązaniami po stronie klienta.

Delfin 
czasem gawędzi

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pon 18 Wrz, 2006   

U mnie Aster. Powód: bo razem z TV jednym kablem. No i VoIP działa bez zarzutu :D

ogr
nie boi się klawiatury
zółty gacek

Wysłany: Czw 12 Paź, 2006   

Testował ktoś już iPlusa na osiedlu?
Tylko gprs czy można złapać coś szybszego?

314TeR 
Admin

Wysłany: Pią 13 Paź, 2006   

Cytat:
Testował ktoś już iPlusa na osiedlu?
Tylko gprs czy można złapać coś szybszego?

Jeśli ktoś ma telefon 3G - to wystarczy zobaczyć na wyświetlaczu czy jest zasięg 3G - jak jest to maximum na co można liczyć to niecałe 400kb asynchronicznego transferu. W praktyce łącza iPlus, Blue Connect etc odpowiadają łączom klasycznym o przepustowości 256kb. Generalnie fajna sprawa dl ludzi którzy nie mogą mieć łącz od klasycznych operatorów. Jeśli miał bym tego używać jedynie w domu to raczej bym się nie zdecydował.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wysłany: Sob 14 Paź, 2006   

Plus ma zasięg 3G na naszym osiedlu ... testowałem wielokrotnie, ale nie w ramach iPlusa tylko telefonu 3G.

ogr
nie boi się klawiatury
zółty gacek

Wysłany: Pon 16 Paź, 2006   

Dzięki za odpowiedzi.
A jak wróce do Piaseczna to trzeba będzie przetestować jak to realnie zadziała w poduszkowej studni :(

mcless 
używa klawiatury

Wspólnota: Miś
Ulica: Albatrosów
Wysłany: Pią 10 Lis, 2006   

A ja netia i tez jestem bardzo zadowolony!!! 8-[ 8-[ 8-[ 8-[

Odpowiedz do tematu