Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Ma ktos to Robbo w koncu?
Autor Wiadomość
dswig 
chętnie gawędzi

Wysłany: Pon 19 Wrz, 2005   

tomasz-dominik napisał/a:
.... a dla Was przetestujemy czy da się pisać na forum posiadając łącze w Robbo :mrgreen:

Pisać się da bez problemu. Korzystam z Robbo od kilku tygodni.
Niedużo w domu korzystam z netu (max 2 godziny dziennie) więc nie mam wysokich wymagań. W tym okresie zauważyłem tylko jeden pad łącza na około 5 min.
Wydajności łącza nie testowałem, może jak znajdę chwilę czasu.

Niestety w ostatnim czasie został zlikwidowany serwer FTP po ethernecie dla klientów robbo z naszego osiedla :cry:

Wojtekk 
szybki pisarz

Hej, ja ma Robbo, ale wrażenia takie sobie; na potrzeby forum wystarcza, ale nie jestem zachwycony. Kilka razy łącze było wyłączone, ale na szczęście szybko w miarę sobie z tym radzili. Jeśli chodzi o przepustowość, to nie mam co się wypowiadać, bo mam tą najmniejszą :cry: ....
Korzystam już piąty miesiąc...

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

ale po LANie to masz .... z inymi z osiedla całkiem konkretną przepustowość ;-)

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

ale po LANie to masz .... z inymi z osiedla całkiem konkretną przepustowość ;-)

Pod warunkiem, że ci inni też mają Robbo :P 8) ... a z tego co słyszałem do niedawna było ich bardzo mało. :roll:

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005   

hmm, no dobrze - to ja moze zapytam bardziej jasno (jak dla mnie):
czy posiadajac najtanszy abonament Robbo moge bez problemu:
1. smigac po sieci (szybko stronki beda sie ladowac?)
2. sciagac roznosci z sieci (czy to bedzie czas ok kilku minut czy kilku godzin)
3. na razie wiecej pytan nie mam :mrgreen:

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

woweq napisał/a:
hmm, no dobrze - to ja moze zapytam bardziej jasno (jak dla mnie):
czy posiadajac najtanszy abonament Robbo moge bez problemu:
1. smigac po sieci (szybko stronki beda sie ladowac?)
tak, spokojnie

woweq napisał/a:
2. sciagac roznosci z sieci (czy to bedzie czas ok kilku minut czy kilku godzin)

różności ? to trochę ogólne stwierdzenie :roll: .... realnie przy prędkości 128/64 można pobierać jakieś 50 MB na godzinę ... ale to zależy co chcesz pobierać ?
mówisz o emule i innych P2P ?

dswig 
chętnie gawędzi

Stronki ładują sie szybko o ile nie zawierają dużej ilości zdjęc lub dużych zdjęć. Do przeglądania stron www przepustowość 128/64 wystarcza.

Jeżeli chodzi o zciąganie to zależy jakie różności zciągasz. Jeżeli nie sciągasz dużo i nie ciągniesz filmów to 128/64 też powinno ci wystarczyć. Ale jeżeli lubisz zciągać filmy po p2p i do tego lubisz w międzyczasie pooglądać strony to powinnaś zastanowić się nad wyższymi przepustowościami.

Teoretycznie zawsze można podnieść abonament w trakcie trwania umowy i w ten sposób uzyskać wyższą przepustowość.

Należy pamiętać że w robbo podpisuje się lojalkę na 1 lub 2 lata w zależnosci od abonamentu.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

No dobra, pierwsze wrażenia są pozytywne, szczegóły techniczne opisze 314TeR .... jak znajdzie chwilkę :D

Jak dla mnie chodzi szybko, nie trafiłem na awarie ... chociaż komp chodzi 24 h na dobę 8)

no i jednak to lepsze niż ADSL w Netii ... odpadają mi problemy jakie miałem z ich modemem :evil:

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2005   

T-D, mam na mysli np.: DC++ i oczywiscie w tym samym czasie przegladam stronki oraz cos tam pisze. Oczywiscie najlepiej zeby mozna bylo wybrac abonament najtanszy. jak do tej pory w Pulsnet - najtanszy abonament byl dla mnie wystarczajacy.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2005   

No tak ... ala najtańszy u jednego operatora na pulsnetu może być w tej samej cenie co 4 x szybszy u innego operatora :roll:

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2005   

No i rozbujałem już swojego emulka na łączu Robbo ... jeszcze się wygrzewa, ale już teraz średni transfer jest na poziomie 40 kb/s, a max co ciekawe był nawet 71 kb/s ... :D

(przy łączu 512/128)

jak na razie nie mam zastrzeżeń 8)

nie sprawdzałem jeszcze jak chodzi poczta i jak się sprawuje przestrzeń dyskowa na www, ale to raczej nie ma dużo do weryfikowania ... :roll:

micro
nie boi się odezwać

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2005   

No i rozbujałem już swojego emulka na łączu Robbo ... jeszcze się wygrzewa, ale już teraz średni transfer jest na poziomie 40 kb/s, a max co ciekawe był nawet 71 kb/s ... :D

(przy łączu 512/128)

jak na razie nie mam zastrzeżeń 8)

nie sprawdzałem jeszcze jak chodzi poczta i jak się sprawuje przestrzeń dyskowa na www, ale to raczej nie ma dużo do weryfikowania ... :roll:

proponuję szybkość łącza testować DUMeterem, a nie jakimiś wynalazkami. Jest znacznie bardziej wiarygodny, gdzyż pokazuje parametry łącza bezpośrednio na karcie sieciowej. Przy czym, niezorientowanych ten program również może wprowadzić w błąd gdy otwiera się stronę z przeciążonego serwera. Przykładowo onet w godzinach szczytu, przy łączu 10Mbit (takie mamy w firmie) otwiera się z prędkością około 35-70 kbit/s! Ten sam wynik otrzymuję w domu na neostradzie 512!
A tak na marginesie. Średni transfer na poziomie 40 kb przy łączu z EIR 512 oznacza, że prawie całkowicie wysyciłeś sobie łącze :D Ciekawe jak stronki w tym czasie Ci się otwierały, że o poczcie nie wspomnę ;) :D

314TeR 
Admin

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2005   

To pytanie kieruję głównie do micro.

Skoro już tak chetnie odpowiadasz jak wygląda wasza oferta, to byś opisał bliżej jak wygląda struktura sieciowa na naszym osiedlu. Chodzi mi dokładnie jakie transfery mogą mieć wewnatrz sieci użytkownicy robbo - czy taki sam transfer będzie w klatce i między klatakami, jaki macie szkielet, światłowód 1Gb/s etc... Czy planujecie połączenie do innych sieci LAN, np. Pulsnetu, Citystrady etc...

micro
nie boi się odezwać

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2005   

314TeR napisał/a:
To pytanie kieruję głównie do micro.

Skoro już tak chetnie odpowiadasz jak wygląda wasza oferta, to byś opisał bliżej jak wygląda struktura sieciowa na naszym osiedlu. Chodzi mi dokładnie jakie transfery mogą mieć wewnatrz sieci użytkownicy robbo - czy taki sam transfer będzie w klatce i między klatakami, jaki macie szkielet, światłowód 1Gb/s etc... Czy planujecie połączenie do innych sieci LAN, np. Pulsnetu, Citystrady etc...

Odpowiedź na te pytania nie jest zbyt prosta. Jednak mam nadzieję, że niczego nie pogmatwam. :|
Główna sieć szkieletowa oparta jest na kilku węzłach ATM (Asynchronous Transfer Mode) w klasie szybkości 25 oraz 100Mbit. To jednocześnie tłumaczy, dlaczego Robbo oferuje łącza asynchroniczne.
Osiedle Słowicza poprzez CD (campus dystrybutor) wpięte jest w jeden z takich węzłów będący jednocześnie routerem brzegowym, który dziś o 4 rano rozpoczął pracę jako gigabitowy. Do routera brzegowego wszyscy użytkownicy, nie tylko z osiedla, mają taką przepustowość, na jaką sprzęt pozwoli. Cięcie pasma do wielkości jaka została wykupiona następuje dopiero na routerze brzegowym. Wewnątrz sieci użytkownicy łączą się z prędkością 100Mbit i z taką też prędkością mogliby wymieniać się plikami, gdyby nie to, że połączenie jest możliwe jedynie poprzez router brzegowy, na którym... następuje cięcie pasma.
Tym samym sieć na osiedlu nie jest typowym LAN-em jaki można spotkać np. w firmach czy szkołach.

Choć przedstawiłem to w baaardzo dużym uproszczeniu, myślę, że osoby zainteresowane będą wiedziały o co chodzi. Jeśli nie, zadawajcie bardziej szczegółowe pytania. Postaram się udzielić bardziej konkretnych odpowiedzi, o ile oczywiście nie będzie to ujawniało tajemnicy firmy :mrgreen:

Natomiast jeśli chodzi o połączenie do innych sieci, to nie do końca rozumiem pytanie. :(

mcjackal 
czasem gawędzi
Licencjonowany Trener NLP

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2005   

... jakiś czas temu pulsnet dogadał sie z citystradą i mieliśmy połączone LANy [leserkiem]. No tylko zeby móc połaczyć LANy ... trzeba mieć najpierw LAN :D :twisted:

... a czy macie w planach przygotowanie sieci tak by jednak to był typowy LAN ??

Odpowiedz do tematu