Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Jakich dostawców TV i/lub Internetu wybrać
Autor Wiadomość
314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Czw 03 Lis, 2005   Jakich dostawców TV i/lub Internetu wybrać

Na wstępie prośba o zaprzestanie kontynuowania poprzednich wątków, bo rozmowa zaczęła nam się rozmywać na parę. Proszę o kontynuacje dyskusji w sprawie wyboru TV i Internetu jedynie w tym wątku.

Do rzeczy, co udało mi się ustalić.
Przeczytałem umowę promocji dla naszego osiedla którą dostaniecie jeśli się zdecydujecie. Jak wszystkie promocje i tu jest haczyk. Otóż wcale nie jest taka ona atrakcyjna. Podsumowując:

1. Kwota instalacji 19zł za każde z medium (np. TV + Internet to 38zł)
2. W ramach instalacji można oglądać TV i korzystać z netu bez opłat abonamentowych do końca grudnia - czyli max grudzień, plus obecny miesiąc dla nowych userów*
3. W ramach promocji musicie się zobowiązać do podpisania cyrografu na 6 miesięcy od miesiąca instalacji, czyli jeśli zainstalują wam aster kabel w listopadzie to musicie z niego korzystać do końca maja 2006 minimum. Inaczej kara.
4. Kara to różnica pomiędzy normalną ceną instalacji (TV 69zł, Internet 269zł) a opłatą promocyjną
5. Z promocji można skorzystać jedynie w terminie 02.11 do 30.11
6. I największy haczyk - otóż TV można wybrać jedynie pakiet basic - czyli 41,03zł miesięcznie.

To w sprawie promocji astera – wcale nie jest taka promocyjna ;) A promocja dla maszego osiedla to tylko tyle, że dostajemy miesiąc za free w zamian za cyrograf…

* Tylko grudzień dla klientów Pulsnetu/Słowika którzy dostali wypowiedzenie jeszcze w październiku, lub nic dla tych co dostaną w listopadzie, bo i tak będą musieli zapłacić za to co mają za listopad i ewentualnie grudzień.

314TeR 
Admin

Wysłany: Czw 03 Lis, 2005   

Z infolinii cyfry niczego się nie dowiedziałem - 3 telefony, rozmowa z nadzorem infolinii panią Sylwią Małkowską dała tyle że jak nic nie wiedziałem tak nic nie wiem. Kogo oni KJM zatrudniają... :twisted:

Wiem natomiast że można kupić od cyfry dekoder zamiast brania go w dzierżawę. Koszt to 189zł. Wtedy odpada nam koszt miesięcznej dzierżawy w wysokości 10zł do ceny abo. W przypadku pakietu startowego jest to jedyna też forma, ten pakiet dostępny jest jedynie w postaci samej karty.

A ja mam pytanie extra - jak jest z ofertą umów - czy sprzedający może dać tylko umowę na czas określony np. na 12 miesięcy nie dając alternatywy w postaci oferty na czas nieokreślony?

gawron 
totalny rekordzista

314TeR napisał/a:
czy sprzedający może dać tylko umowę na czas określony np. na 12 miesięcy nie dając alternatywy w postaci oferty na czas nieokreślony?

IMHO może, ponieważ to C+ decyduje jak wyglada kształt umowy a Ty możesz, a nie musisz sie z nią zgadzać... nikt nie zmusza do bycia klientem C+.

Domyślam się, iż dopatrzyłeś się w warunkach punktu o rozwiązaniu umowy.
Umowa moze być rozwiazana na minimum miesiąc przed końcem okresu trwania umowy. Trwa 12m-cy. Jeżeli kient nie rozwiąże umowy we wskazanym terminie to zostaje ona przedłużona na kolejne 12m-cy z automatu i kolejna możliwość rozwiązania następuje dopiero przed zakkonczeniem następnego okresu rozliczeniowego --- inaczej kara.

Kiedyś J.Weiss w RadioZet się tym problemem zajmował. Są wyjątki i C+ zezwala na rozwiązanie umowy np. wyjazd za granicę, zła sytuacja materialna itp...

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

Wysłany: Czw 03 Lis, 2005   Re: Jakich dostawców TV i/lub Internetu wybrać

314TeR napisał/a:
...I największy haczyk - otóż TV można wybrać jedynie pakiet basic - czyli 41,03zł miesięcznie...

Czy to jest cena samego pakietu Basic? Interesuje mnie cena samego TV w asterze... Założenie (19 zł) + ile co miesiąc? :?

314TeR 
Admin

Gawronku - z cyfrą jest taki problem, że niestety zmieniają warunki umów dość często. Taka praktyka była faktycznie stosowana. Obecnie ponoć to zmienili na minimum 12 miesięcy i potem zmiana na umowę bezterminową. Ale generalnie nie o to chodzi.

Czy jest legalne z prawem polskim proponować jedynie umowę na czas określony? - Sprawa czysto teoretyczna, bo ja pomijam koszty z tym związane. Zawarcie umowy na warunkach promocyjnych praktycznie w 99% wiąże się podpisaniem umowy na czas okreslony.

Z tego co pamietam dawniej w cyfrze była możliwość wzięcia umowy na czas nieokreślony, ale wtedy aktywacja kosztowała 199zł czy 99 i do tego kaucja za dekoder. Obecnie nie mogę doszukać się tych warunków, a kierowniczka infolinii którą wymieniłem z nazwiska sama nie wie !! KJM co za firma.

Nie mniej np z allegro wiem, że najtaniej z dekoderem można legalnie zakupić cyfrę z abonamentem startowym na rok w kwocie 478 - po szczegóły zapraszam tu:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70816039. W tej cenie jest abonament na rok, oraz dekoder za 189zł. Wychodzi podobnie kosztowo do Astera w pierwszym roku. Natomiast później to tylko 24zł brutto - sprzęt też jest wasz, zawsze można go sprzedać i odzyskać prawie 50% kwoty. Nie mówię już o innych trikach aby podbić abonament.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

pigula napisał/a:
Interesuje mnie cena samego TV w asterze... Założenie (19 zł) + ile co miesiąc?
no właśnie 41,03 pln co miesiąc ... chociaż ja znalazłem określenie, że pakiet Basic kosztuje ... od 49,99 pln mieś :(

314TeR 
Admin

tomasz-dominik napisał/a:
pigula napisał/a:
no właśnie 41,03 pln co miesiąc ... chociaż ja znalazłem określenie, że pakiet Basic kosztuje ... od 49,99 pln mieś :(

Chyba jednak jest 41,03 - na stronie tak napisali... no chyba że znów jakiś haczyk, ale jego nie ma w cyrografach jakie czytałem.

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

No dobrze, czy Aster sam się zgłosi do nas na osiedle? Czy ja mam zacząć ich sama szukać pod koniec miesiąca? :? Cholera jasna, nie dość że kombinuję cały miesiąc jak tu baniaczek postawić :D to jeszcze z TV i netem muszę kręcić... Ehh... :?

314TeR 
Admin

pigula napisał/a:
No dobrze, czy Aster sam się zgłosi do nas na osiedle? Czy ja mam zacząć ich sama szukać pod koniec miesiąca? :? Cholera jasna, nie dość że kombinuję cały miesiąc jak tu baniaczek postawić :D to jeszcze z TV i netem muszę kręcić... Ehh... :?

Popatrz na klatce - był dziś akwizytor u nas i zostawiał namiary do siebie. Pewnie jak się zadzwoni do niego to przyjdzie do domku.

314TeR 
Admin

Na pewno oferta astera jeśli chodzi o TV - jest konkurencyjna cenowo do najtańszej cyfry. Oferta programowa wygląda interesująco - cyfra wypada tu troszkę bladziej. Nie mniej po roku jest sporo już atrakcyjniejsza cenowo.

Dla osób które nie mają minimum 470zł na instalację SAT oferta astera jest po prostu tańsza, ale pamiętać trzeba że za 470 mamy TV na cały ROK!

Natomiast z cenami netu aster nie jest konkurencyjny dla mniej wymagających urzytkowiników. Tu Robbo daje zdecydowanie atrakcyjniejsze warunki. Jeśli zdecyduje się ktoś na ofertę z karencja 24m to i ceny są dość mocno wyśrubowane.

pigula 
Moderator
rybka lubi pływać ;)

314TeR napisał/a:
...Popatrz na klatce - był dziś akwizytor u nas i zostawiał namiary do siebie. Pewnie jak się zadzwoni do niego to przyjdzie do domku...

Dzięki :D
Ja dziś wróciłam rano po nocnym dyzurku, zje....na jak nie wiem. :? Najpierw dotrzymywałam towarzystwa panu elektrykowi, potem padłam spać... nie szwendałam sie po klatce schodowej... sprawdzę :D

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

czyli dla "zwyklego zjadacza" TV i netu duet: net z Robbo + tv z Aster = w miare dobre zestawienie???

radok 
znany gawędziarz

Wysłany: Pią 04 Lis, 2005   

Sprawdzałem na stronie Astera dostepność i na Strusiej 10 planowany jest tylko internet. Telewizja niedostępna. Lipa :evil: .

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

314TeR napisał/a:
tomasz-dominik napisał/a:
pigula napisał/a:

Chyba jednak jest 41,03 - na stronie tak napisali... no chyba że znów jakiś haczyk, ale jego nie ma w cyrografach jakie czytałem.

No oni mają jeszcze opłatę za utrzymanie sieci - 14,96 więc tak jak pisałem wcześniej lepiej przygotujcie się na 55,99 miesięcznie za TV i obym się mylił

Miałem dwie anteny na dachu. Po pierwsze ze względu na brak instalacji odgromowej jest to nielegalne i może w każdej chwili zostać ucięte. Po drugie takie coś też wymaga opieki i konserwacji. Po trzecie antena analodowa odbiera tylko tyle ile odbiera i w dodatku w miastach na ogół kiepsko.
Cyfra przy kilku TV w domu nie jest najlepszym rozwiązaniem. Dekoder podaje tylko jeden sygnał. Więc kabel jest przy tym wszystkim najrozsądniejszy.

Więc jeśli nie ma wyboru to TV Aster i ......... Robbo 512/128 ( jestem mało wymagającym )
na 24 miesiące. To będzie coś około 63 PLN netto ( bo już nie mogę znaleźć gdzie to było )
Razem trochę taniej niż dotychczas i o to chyba chodzi.

Teraz z kim gdzie i kiedy ?

gawron 
totalny rekordzista

gdyby nie to, że mam C+ pewnie zrobiłbym to samo z mała zmianą w Robbo --- nie na 24m-ce.

Odpowiedz do tematu