Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
ASK Piaseczno
Autor Wiadomość
xxxxx 
obserwuje aktywnie

Wysłany: Wto 16 Sie, 2005   ASK Piaseczno

Witajcie forumowicze,

Niedawno sprowadzilem sie na to osiedle, do tej pory raczej czytalem forum
obecne i poprzednie. Dotarlem do topicu w ktorym ktos poruszyl temat zalozenia przez "nas" sieci teleinformatycznej swiadczacej dostep do internetu.
Zainteresowalo mnie to poniewaz jako nowy mieszkaniec chcialem zalozyc sobie jakies lacze poniewaz juz przerabialem
rozne sytuacje z roznymi operatorami w pracy podszedlem do tematu dosc nie ufnie i przetestowalem chyba wiekszosc opcji jakie moga byc na osiedlu
no moze poza jedna ale nasz narodowy monopolista chyba tu nie siega ;)
Po testach doszedlem do wniosku iz jak cos ma dzialac trzeba to zrobic samemu - w zwiazku z tym chcialbym rozpoczac dyskusje na ten temat. Chcialbym sie zorientowac jakie
by bylo wasze nastawienie do takiej inicjatywy oraz czy
ktos bylby zainteresowany pomoca w organizacji takiego projektu.

Pozdrawiam serdecznie.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 16 Sie, 2005   

Zainteresowanie ... spore już jest bo chcesz to zrobić ;-)
kiedyś omawialiśmy i jakoś nam to nie wyszło żeby dalej ten temat ciągnąć, już nie pamiętam co było przyczyną :roll: pewnie jest w tym wątku, który wyszperałeś ;-)

pewnie 314TeR odniesie się bardziej precyzyjnie do Twojej propozycji i sugestii
masz jakieś doświadczenie w tej dziedzinie ?

p.s.
trudny masz nick ... ciężko się będzie do Ciebie personalnie zwracać .... chyba że jesteś firmą ?

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

tomasz-dominik napisał/a:

p.s.
trudny masz nick ... ciężko się będzie do Ciebie personalnie zwracać .... chyba że jesteś firmą ?

T-D, proponuje ulatwienie - 5x :mrgreen: , o ile nasz kolega sie nie obrazi 8) :P :lol: :lol: :lol: :lol:

314TeR 
Admin

Budowa takiej sieci oczywiście jest możliwa, ale kosztowna. Robiłem nawet kalkulację opłacalności kiedyś, lecz przy obecnej konkurencji na osiedlu średnio to może się opłacać i wyjść.

xxxxx 
obserwuje aktywnie

Dziekuje za zainteresowanie tematem. 314Ter moge prosic o informacje na temat tych kosztow ktore sam szacowales?
Moje zalozenie byloby dosc proste a zarazem rowniez kosztowne bo w glownej mierze chcialbym sie oprzec na 802.11a
Kwestia konkurencji na rynku - imho nie widze takowej, konkretnie tutaj jest mozliwosc skorzystania z 3 operatorow ISP
z czego kazdy ma moim zdaniem braki w ofercie, jeden z operatorow moze pochwalic sie jakoscia na poziomie, reszta no coz...

Osiedle to jedna kwestia plan docelowy bylby aby objac wiekszy obszar.

314TeR 
Admin

Nie mam już tego... dawno to było i w głównej mierze chodziło o strukture opartą na ethernecie. Na WiFi nie kalkulowałem.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

314TeR napisał/a:
Na WiFi nie kalkulowałem

Ty coś chyba testowałeś działanie WiFi na naszych ścianach ? jak to hula ?

314TeR 
Admin

Tylko w zakresie jednego mieszkania...

micro
nie boi się odezwać

Wysłany: Sob 20 Sie, 2005   

xxxxx napisał/a:
Dziekuje za zainteresowanie tematem. 314Ter moge prosic o informacje na temat tych kosztow ktore sam szacowales?
Moje zalozenie byloby dosc proste a zarazem rowniez kosztowne bo w glownej mierze chcialbym sie oprzec na 802.11a
Kwestia konkurencji na rynku - imho nie widze takowej, konkretnie tutaj jest mozliwosc skorzystania z 3 operatorow ISP
z czego kazdy ma moim zdaniem braki w ofercie, jeden z operatorow moze pochwalic sie jakoscia na poziomie, reszta no coz...

Osiedle to jedna kwestia plan docelowy bylby aby objac wiekszy obszar.

A ile "kaski" na początek jesteś skłonny na ten cel przeznaczyć (utopić)? :D Pomysł masz dobry, niestety, co najmniej 3 lata spóźniony. Jeśli nie wierzysz, weź laptopa, zainstaluj na nim np. NetStamblera, dowal stosowną kartę na pcimcia, podepnij pod to wszysko choćby panel, wyjdź nach bloku i ... przeskanuj otoczenie. Ale to i tak najmniej istotny problem.

xxxxx 
obserwuje aktywnie

Wysłany: Nie 21 Sie, 2005   

Szanowny Panie Mikro,

NetStumbler (a nie NetStambler) nie jest oprogramowaniem
idealnym do tego celu jest duzo lepszy kismet ktory
przy odpowiedniej karcie wykrywa wszystkie sieci nawet mosty z ktorymi NetStumbler miewa problemy.
Tak przeskanowalem juz dawno sieci dostepne na osiedlu jak rowniez w Piasecznie,
nie da sie ukryc iz firma ktora Pan reprezentuje posiada kilka nadajniczkow
jednak naszym celem byloby zrobienie sieci ktora bylaby zdziebko bardziej profesjonalnej. Nie mowie tu
o WEP ale o innych rozwiazaniach szyfrujacych ktore by w jakikolwiek sposob
chronily uzytkownikow przed podgladaniem tego co robia, ich kont bankowych itp niestety Panstwa siec tego nie oferuje, prawde mowiac tylko jedna
znaleziona przezemnie siec wykorzystuje cokolwiek do szyfrowania danych - ta akurat WEPA.

micro
nie boi się odezwać

Wysłany: Pon 22 Sie, 2005   

xxxxx napisał/a:

Szanowny Panie Mikro

Może i szanowny, ale na Pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze :lol: Ponadto, nie Mikro, tylko Micro :?

xxxxx napisał/a:

NetStumbler (a nie NetStambler)

Faktycznie, nie zwróciłem uwagi, że odruchowo napisałem, tak jak wymawiamy tą nazwę. Wielkie sorki ;)

xxxxx napisał/a:

(...) oprogramowaniem
idealnym do tego celu jest duzo lepszy kismet ktory
przy odpowiedniej karcie wykrywa wszystkie sieci nawet mosty z ktorymi NetStumbler miewa problemy.

zaznaczyłem, że "np. NetStumbler", ponadto NetStumbler (2 razy sprawdziłem, czy tym razem poprawnie napisałem nazwę ;) ) występuje na różne platformy. KisMet z tego co mi wiadomo, wyłącznie na linuksa.

xxxxx napisał/a:

Tak przeskanowalem juz dawno sieci dostepne na osiedlu jak rowniez w Piasecznie,
nie da sie ukryc iz firma ktora Pan reprezentuje posiada kilka nadajniczkow

Zgadza się. Kilka my, kilka inne firmy, a kanałów jest ino 13 (zakładam, że w grę, ze względu na koszty, wchodzi częstotliwość 2,4 GHz). Jak rozwiązać ten problem?

xxxxx napisał/a:

jednak naszym celem byloby zrobienie sieci ktora bylaby zdziebko bardziej profesjonalnej. Nie mowie tu
o WEP ale o innych rozwiazaniach szyfrujacych ktore by w jakikolwiek sposob
chronily uzytkownikow przed podgladaniem tego co robia, ich kont bankowych itp niestety Panstwa siec tego nie oferuje, prawde mowiac tylko jedna
znaleziona przezemnie siec wykorzystuje cokolwiek do szyfrowania danych - ta akurat WEPA.

Biorąc pod uwagę, iż zaczynaliśmy od dostarcznia łącz dużym firmom, dla których bezpieczeństwo danych to podstawa, początkowo stosowaliśmy szyfrowanie. Szybko jednak odstąpiliśmy od tego.

A co do bezpieczeństwa kont bankowych, czy banki i inne instytucje, które wymagają zachowania poufności informacji nie stosują szyfrowania kluczem asynchronicznym RSA? Jeśli to nie wystarcza, to tym bardziej szyfrowanie wewnątrz sieci niewiele pomoże.

A tak na marginesie, czy przypadkiem nie odchodzimy od meritum sprawy?

xxxxx 
obserwuje aktywnie

Wysłany: Wto 23 Sie, 2005   

Cytat:
Jak rozwiazac ten problem?

imho czytac dokladniej i ze zrozumieniem posty ktore sie pisze na forum.
Przeciez napisalem ze interesuje nas 802.11a a nie 802.11b lub g. Celem wyjasnienia
bo mozliwe ze Pan nie wie co oznacza standard a - oznacza on miedzy innymi
czestotliwosc 5Ghz

gawron 
totalny rekordzista

OT
Doktorku Habilitowany --- czy sprzedales komus licencje na rozgrywanie ping-ponga a ja nic o tym nie wiem :lol: :lol: :lol: :lol:

EOT

micro
nie boi się odezwać

xxxxx napisał/a:

imho czytac dokladniej i ze zrozumieniem posty ktore sie pisze na forum.
Przeciez napisalem ze interesuje nas 802.11a a nie 802.11b lub g. Celem wyjasnienia
bo mozliwe ze Pan nie wie co oznacza standard a - oznacza on miedzy innymi
czestotliwosc 5Ghz

Mea Culpa! :oops: Faktycznie! Jak ja mogłem przegapić tak ewidentnie wyróżniony ze względu na wagę dla sprawy fragment postu! Przyznaję się do błędu! Jestem niewidomy! Musiałem jeszcze raz dokładnie przejżeć wszystkie posty by znaleźć ledwo widoczny, umieszczony na końcu linii interesujący wycinek!
Prawdę mówiąc zasugerowałem się względami ekonomiczno-technicznymi, ale do tego pewnie jeszcze wrócimy w późniejszym czasie. ;)

Nie mniej z tej uwagi nasuwa się fajny wniosek 8) Kolega prawdopodobnie ma imponującą wiedzę teoretyczną, ale wydaje się, że znacznie gorzej z praktyką w pracy z sieciami opartymi na 802.11a. :lol:

Ale mniejsza o większość. Mam inne pytanko. Jak Waszmość wyobrażasz sobie strukturę takiej sieci? :) Jakie założenia strategiczne oraz, pytanie, na które pomimo, że było zadane w początkowej fazie dyskusji, jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. A mianowicie jakie środki finansowe miałyby być przeznaczone na ten cel?

Całkiem możliwe, choć mało prawdopodobne, że uda się znaleźć jakiś rozsądny sposób na to, by pomysł miał szansę realizacji. Jednak zaznaczam, że moje podejście jest baaardzo sceptyczne.

gawron napisał/a:
OT
Doktorku Habilitowany --- czy sprzedales komus licencje na rozgrywanie ping-ponga a ja nic o tym nie wiem :lol: :lol: :lol: :lol:

EOT

Oświeć mnie Gawron, a Ty co z tym ping-pongiem?

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

micro napisał/a:
Oświeć mnie Gawron, a Ty co z tym ping-pongiem?

no ja tu widzę bardzo rzeczową wymianę argumentów :roll:

micro jak rozumiem jesteś w opozycji bo to pomysł, który stanowi konkurencję dla oferty Robbo ... :roll:

Odpowiedz do tematu