Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: tomasz-dominik
Pią 21 Kwi, 2006
Rząd IV RP

Czy zgadzasz z opinia że, obecność Andrzeja Leppera w rządzie utrudni rządzenie i jest szkodliwa dla Polski?
Tak
94%
 94%  [ 16 ]
Nie
5%
 5%  [ 1 ]
Głosowań: 17
Wszystkich Głosów: 17

Autor Wiadomość
radok 
znany gawędziarz

Wysłany: Pon 24 Kwi, 2006   

"Aby starczyło stołków dla potencjalnych koalicjantów, PiS musi dzielić dotychczasowe ministerstwa i tworzyć nowe resorty. Według polityków PiS, w rękach tego ugrupowania powinno zostać 11 z 16 istniejących obecnie resortów. Niewykluczone jednak, że liczba ministerstw wzrośnie nawet do 19. Zależy to m.in. od tego czy do koalicji PiS-Samoobrona-LPR dołączy PSL. Jeśli tak, Samoobrona powinna otrzymać trzy resorty, a pozostali koalicjanci po jednym.

Już wczoraj radio RMF informowało o propozycji powstania resortu gospodarki morskiej. Ale na morzu się raczej nie skończy. PiS próbuje też podzielić na dwa oddzielne resorty Ministerstwo Transportu i Budownictwa. Wcześniej pojawiały się też pomysły wydzielenia z Ministerstwa Edukacji resortu do spraw szkolnictwa wyższego, a także podziału resortu pracy i polityki społecznej.

Politycy opozycji ironizują, że na tej zasadzie można podzielić jeszcze Ministerstwo Sportu na resorty zajmujące się sportem rekreacyjnym i wyczynowym lub olimpijskim i nieolimpijskim. Albo też wydzielić z resortu budownictwa i transportu np. ministerstwo budynków wielkopowierzchniowych - wszak hipermarkety od dawna cieszyły się sporym zainteresowaniem u potencjalnych koalicjantów. "

No i masz elektoracie pisu tanie państwo. Administracja rozbuchana do granic wytrzymałości. Każdy minister ma ogromną (niespotykaną w żadnym dotychczasowym rządzie) liczbe doradców. Ja ze swojej strony proponuję jeszcze ministerstwo dziwnych kroków, a co jak sie bawić to na całego. Absurdalne rządy kaczek bliźniaczek rozpie***ą kraj doszczętnie.

Pohor 
Moderator

Wspólnota: Pelikanów

radok napisał/a:
Absurdalne rządy kaczek bliźniaczek rozpie***ą kraj doszczętnie

Ciarki mnie przechodzily, jak ktos mowil "za komuny bylo lepiej" :evil:

Ateraz twarz mi sie wykrzywia, kiedy zaczynam szczerze do SIEBIE mowic: "za komuny było lepiej"

P R Z E R A Ż A J Ą C E

RoY 
znany gawędziarz

Pohor napisał/a:
Ateraz twarz mi sie wykrzywia, kiedy zaczynam szczerze do SIEBIE mowic: "za komuny było lepiej"

hehe ja mam dokładnie tak samo w odniesieniu do prezydenta.
Kwaśniewskiego nie lubiłem, ale przy Kaczyńskim to zaczynam za nim tęskić....

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

...slyszalam o nowych planach co do emerytur - wlos na glowie juz bardziej stac nie moze!!! :shock:

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Ulica: Pelikanów
Wysłany: Wto 25 Kwi, 2006   

woweq napisał/a:
...slyszalam o nowych planach co do emerytur - wlos na glowie juz bardziej stac nie moze!!! :shock:

Mi nowy pomysł na emerytury w połowie się podoba.
W połowie, bo podoba mi się, że wszyscy mają dostawać równo - minimum socjalne.
Nie podoba mi się, że ściągane NIE będzie równo, tylko w zależności od zarobków - czyli znowu będę fundował komuś emeryturę a sam zostanę na lodzie.

Dla mnie ideałem byłoby, gdyby każdemu ściągano równo i dawano równo wspomniane minimum - a jak ktoś chce wyższą emeryturę, to ubezpiecza się sam. Tylko że najpierw niech mi mniej zabierają z pensji na przymusowy ZUS żebym mógł tę nadwyżkę przeznaczyć na dodatkowe ubezpieczenie.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

drew napisał/a:
Dla mnie ideałem byłoby, gdyby każdemu ściągano równo i dawano równo wspomniane minimum - a jak ktoś chce wyższą emeryturę, to ubezpiecza się sam. Tylko że najpierw niech mi mniej zabierają z pensji na przymusowy ZUS żebym mógł tę nadwyżkę przeznaczyć na dodatkowe ubezpieczenie.
dokładnie =D> jak pomyślę ile mi co roku ZUS ściąga ... to #-o jakby sam się za to ubezpieczył i odkładał na emeryturkę to bym się naprawdę mniej stresował :D

Pohor 
Moderator

hieh..., i jakąż siłę daje nam w codziennym życiu ta świadomość BEZRADNOŚCI :) :)

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006   

Nie oglądałem wczorajszego orędzia prezydenta, ale podobno znowu okazało się, że wszystko to jest wina PO? Prawdaż-li to? :D

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Ja oglądałam :wink:
Pan Prezydent, rozpoczął orędzie, od przypomnienia co się działo pod koniec ubiegłego roku. Jakie stanowiska PiS zaproponował PO (określił, iż był to równy podział stanowisk, na dwie partie), oraz to, że PO odrzuciła zaproponowane przez PiS warunki. Przypomniał też, że PO odrzuciło Jego warunki, zaproponowane również w styczni tego roku, oraz w kwietniu. Wniosek, niech każdy sam wyciągnie dla siebie, ja na pewno okazałabym się w tym temacie „stronnicza) ...

Jest jeszcze jeden aspekt. Nowy wizerunek Prezydenta :D
Prezydent nie przemawiał na żywo, za nim widoczne było okno a w nim park i słońce. Za nim powieszona była flaga RP, oraz UE.. Fryzura Pana Prezydenta, wyglądała jakoś odrobinę inaczej, niż dotychczas ...no i oczywiście ręce J))) na stole (zgodnie, z zasadami sawuar wiwr)i wyprostowane, delikatnie skrzyżowane :)

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

to oredzie mnie zaskoczylo, dlaczego prezydent ciagle mowi o tym, ze wszystko (brak dobrej koalicji,itp.) to wina PO. Jeszcze chwilka i wszystkie choroby swiata to wina PO. #-o

mariuszb 
czasem gawędzi

woweq napisał/a:
Jeszcze chwilka i wszystkie choroby swiata to wina PO

No nie przesadzajmy tak jak niektóre zależne media(RMF FM .Wybiórcza,TVN,ONET)

A kogo można winić za obecny stan jak nie PO.Nie chcieli być w koalicji ,nie chcieli rozwiązania sejmu i nowych wyborów.Chcieli tylko być siłą destrukcyjną.Za to że jest w rządzie Lepper i Giertych odpowiedzialni są Tusk ,Rokita,Niesioł,Komorowski i im zawdzięczamy obecną koalicję.Wstrętni liberałowie których obchodzi tylko własny interes a społeczeństwo mają gdzieś.
I proszę nie pisać że nie można dogadać się z PIsem - można - Lepper i Giertych się dogadali.
Pozatym zgadzam się w zupełności ze zdaniem Modliszki.

radok 
znany gawędziarz

mariuszb napisał/a:

... nie chcieli rozwiązania sejmu i nowych wyborów...

Czysta demagogia. Gdyby Pis naprawdę chciał nowych wyborów podał by rząd do dymisji.

motyl 
totalny rekordzista

mariuszb napisał/a:
I proszę nie pisać że nie można dogadać się z PIsem - można - Lepper i Giertych się dogadali.

tylko co z tego dogadania wynikło - nic, wielkie nic, nawet powiem że coraz większe z upływem czasu. PIS potrafi tylko gadac o tym że wszystko jest winą PO i narzekać. Skoro nie mogli dogadać się z PO, dogadali się z kim innym - to niech sie wezmą za robotę z tym z kim sie dogadali a nie tylko siedzą, pierdzą w stołki i rozdają coraz to nowe urzędy... taniego państwa :evil:

mariuszb 
czasem gawędzi

radok napisał/a:
Czysta demagogia

To nie demagogia to są fakty.PO bało sie utraty stołków poselskich,lepiej siedzieć i zadarmo brać kasę ,a reszta jest nieważna.Przecież wszyscy wiedzieli że jak nie będzie rozwiązania sejmu to do władzy dojdzie Lepper z Giertychem bo innego wyjścia nie ma.Większość sejmowa musi być.
Poddanie rządu do dymisji nie wchodziło w rachubę,bo byłaby to dla PISu śmierć polityczna i każda partia postąpiła by tak samo.Zresztą rząd i premier mają duże poparcie społeczne ,pracuja dobrze więc nie było powodów do dymisji.
Ale Tusk z Rokitą są najmądrzejsi i wiedzieli lepiej od wszystkich ,nawet dziennikarze byli zaskoczeni ich wyborem.To oni dokonali wyboru czy - Lepper z Giertychem czy nowe wybory.Oni(PO) są gorsi od komuchów bo ci to przynajmniej wiedzą czego chca.Tusk,Rokita,Niesiołowski,Komorowski to im powinniśmy za to "dziękować" i mam nadzieję że przy następnych wyborach społeczeństwo to zrobi - pójdą na zawsze w odstawkę.

motyl napisał/a:
to niech sie wezmą za robotę z tym z kim sie dogadali a nie tylko siedzą

Właśnie tego w tym momencie wszyscy oczekujemy -zmian,zmian i jeszcze raz zmian,których PO się boi, zmian na lepsze.

Pozdrawiam

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Widzę, że ocena działania partii jest ściśle związana z tym, która to jest partia:

Ci źli nie podpiszą na siebie wyroku, bo się boją utraty stołków:
mariuszb napisał/a:

PO bało sie utraty stołków poselskich,lepiej siedzieć i zadarmo brać kasę ,a reszta jest nieważna.

Ci dobrzy nie zrezygnują, bo byłoby to polityczne samobójstwo i jest całkowicie zrozumiałe:
mariuszb napisał/a:
Poddanie rządu do dymisji nie wchodziło w rachubę,bo byłaby to dla PISu śmierć polityczna i każda partia postąpiła by tak samo.

Tylko że pomimo stwierdzenia:
mariuszb napisał/a:

Zresztą rząd i premier mają duże poparcie społeczne ,pracuja dobrze więc nie było powodów do dymisji.

To powody do dymisji są - nie są w stanie skutecznie rządzić. Zatem nie zgadzam się, że pracują dobrze (bo zwykłem był oceniać jakość pracy po wynikach - a tych nie ma). A co do poparcia społecznego - to Lepper też je ma, i co z tego? Miliony much nie mogą się mylić?

Odpowiedz do tematu