Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
nasze emerytury giną z dnia na dzień
Autor Wiadomość
grzes 
chętnie gawędzi

Wysłany: Pią 26 Paź, 2007   nasze emerytury giną z dnia na dzień

http://biznes.onet.pl/5,1447155,prasa.html

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Pon 29 Paź, 2007   

Dlatego odkładam sobie sam.

Kiedyś wierzyłem w drugi filar, ale kiedy dowiedziałem się, że te pieniądze nie są moją własnością (nie ma dziedziczenia, nie można dostać całości kwoty na jednym razem) to już wiem, że skończy się jak z ZUSem - czyli ktoś będzie przycinał moją emeryturę zgodnie z bieżącymi potrzebami budżetodziurołatactwa.

Składki na ZUS/OFE traktuję jak kolejny podatek. Może mi coś z tego Państwo odda, może nie (a wygląda że raczej to drugie) - taka loteria. Szkoda tylko, że przymusowa i szkoda, że wielu wierzy, że wygrana jest gwarantowana...

P.S. LPR w wyborach postulowało zlikwidowanie przymusu wpłat na OFE. Szkoda, że "liberałowie" z PO tego proponują...

motyl 
totalny rekordzista

Wysłany: Pon 29 Paź, 2007   

Pytanie czy to spowodowałoby obniżenie składek dla ZUS - bo mam wrażenie, że nie, a to oznacza, że wszystko co teraz jest dzielone na ZUS i OFE szłoby tylko do ZUS - czyli powtórka z rozrywki.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wysłany: Wto 30 Paź, 2007   

Oczywiście usunięcie wymagalności OFE musi oznaczać obniżkę składki ZUS o kwotę przekazywaną do Funduszu.
Jeśli miałoby być inaczej, to nie jest to żadne usunięcie wymagalności a jedynie zmiana podmiotu, na który przymusowo przelewamy pieniądze.

Dla mnie ideałem byłoby podział obowiązkowej składki na dwie składowe:
X - stanowiąca % dochodu, służąca wypełnieniu zobowiązań wobec aktualnych emerytów
Y - jednakowa kwota dla wszystkich, przelewana na wskazany przez nas OFE, gwarantująca minimalną emeryturę pozwalającą na egzystencję. Identyczną dla wszystkich.

Do tego każdy mógłby dobrowolnie wykupić w dowolnym towarzystwie (albo kilku jeśli chce bezpieczeństwa) produkt ubezpieczeniowy "emerytura" za dowolną kwotę Z. Kwotę, którą sam by ustalał, sam by płacił.

Od ustalonego momentu ludzie wchodzący na rynek pracy nie wchodziliby w system ubezpieczeń ZUS, mieliby powiedziane "ubezpiecz się człowieku sam, oto kilkanaście towarzystw ubezpieczeniowych, każde proponuje kilka produktów - my polecamy ten i ten ale decyzja jest twoja. Jeśli się nie ubezpieczysz, dostaniesz tylko z wybranego przez ciebie OFE minimalną emeryturę - stać cię będzie na chleb i wodę oraz mieszkanie w barakach. Chcesz mieć więcej? Zadbaj już teraz."

Kwota X malałaby wraz z czasem, bo emerytów "starego systemu" byłoby coraz mniej.
Kwota Y byłaby taka sama dla wszystkich, gdyż potem wszyscy dostawali by taką samą "emeryturę przeżycia"
Kwota Z zależałaby jedynie od naszego widzimisię i Państwo mogłoby jedynie doradzać, za ile i gdzie się ubezpieczyć (za ile - pokazując modele docelowej emerytury w zależności od składki, gdzie - publikując listę ubezpieczycieli spełniających normy ustalone przez Państwo)

Taki system jest pogodzeniem liberalizmu (zależysz człowieku sam od siebie) z państwem opiekuńczym (nie możemy pozwolić ludziom decydować o samych sobie, bo są nieodpowiedzialni, nie ubezpieczą się i skończą na starość pod mostem)
Tutaj nikt nie skończy pod mostem, ale też nie będzie miał kokosów, jeśli o to nie zadba.

Emerytury specjalne, dla służb, górników itp? Do wyrzucenia. Jeśli ktoś pracuje w zawodzie, w którym szybciej powinien iść na emeryturę, to po prostu powinien więcej zarabiać - tak, aby szybciej uzbierać kapitał potrzebny na odejście od zawodu. Wszystko inne jest fikcją, mieszaniem w budżetowym worze z pieniędzmi, psuciem prawa przez skomplikowane systemy przywilejów branżowych.

motyl 
totalny rekordzista

zgadzam się z tym co piszesz
dodałabym tylko, że to co teraz mamy trudno nawet nazwać państwem opiekuńczym - w kwestii emerytur - bo ich wysokość i zasady obliczania nie dają żadnej gwarancji bezpieczeństwa socjalnego

Khameir 
nie boi się klawiatury

drew napisał/a:
X - stanowiąca % dochodu, służąca wypełnieniu zobowiązań wobec aktualnych emerytów
Wraz z wprowadzeniem tego rozwiązania należałoby na długie lata w pierdlach zamkknąć osoby odpowiedzialne za to, że z prywatyzowanych przedsiębiorstw nigdy nie ustanowiono funduszu emerytalnego, obejmującego emerytów, którzy ten majątek swoją ciężką pracą wpracowało. Trzeba przyznać, że państwo polskie tym razem nie zachowało się już nawet jak Janosik tylko jak zwykły złodziej. Który jak gdyby nigdy nic sprzedał coś, de facto nie swojego. I co ciekawe wszyscy łącznie z emerytami przeszli nad tym do poządku dziennego. A przypominam, że emerytów jest znacznie więcej niż np. górników, którzy jak tylko czegoś chcą, pakują się w autobusy przyjeżdżają do stolicy i natychmiast swoje dostają. :evil: Przypomniam też, że w portfelu państwowym wciąż jeszcze znajdują się firmy lub udziały bądź akcje w firmach...
drew napisał/a:
Kwota X malałaby wraz z czasem, bo emerytów "starego systemu" byłoby coraz mniej.
Tylko, czy przypadkiem dziś średnia składka emerytalna, pokrywa zapotrzebowanie na choć jednego emeryta ?? I czy wogle ktoś to policzył kiedykolwiek, oto jest pytanie...

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Khameir napisał/a:
Wraz z wprowadzeniem tego rozwiązania należałoby na długie lata w pierdlach zamkknąć osoby odpowiedzialne za to, że z prywatyzowanych przedsiębiorstw nigdy nie ustanowiono funduszu emerytalnego, obejmującego emerytów, którzy ten majątek swoją ciężką pracą wpracowało. Trzeba przyznać, że państwo polskie tym razem nie zachowało się już nawet jak Janosik tylko jak zwykły złodziej. Który jak gdyby nigdy nic sprzedał coś, de facto nie swojego. I co ciekawe wszyscy łącznie z emerytami przeszli nad tym do poządku dziennego. A przypominam, że emerytów jest znacznie więcej niż np. górników, którzy jak tylko czegoś chcą, pakują się w autobusy przyjeżdżają do stolicy i natychmiast swoje dostają. :evil: Przypomniam też, że w portfelu państwowym wciąż jeszcze znajdują się firmy lub udziały bądź akcje w firmach...

Dlatego ów śmieszny UPR od lat krzyczy, że prywatyzacja na obecnych zasadach to złodziejstwo. Prywatyzacja powinna odbywać poprzez otwartą licytację, co gwarantuje osiągnięcie najwiyższej ceny za przedsiębiorstwo, zaś pieniądze z tego tytułu powinny w 100% iść na fundusz emerytalny obecnych emerytów.
Ale tak się nie stało - i masz rację, że jest to zwykłe złodziejstwo.
Teraz więc pozostaje wprowadzenie proponowanego przeze mnie podatku (owej kwoty X) aby wywiązać się z zobowiązań.
Co do wysokości składki - rzeczywiście, nie ma takich wyliczeń. Ale gdyby powstały i gdyby przyjąć opisany przeze mnie sposób "wyjścia" z choroby zwanej ZUS, to chyba nawet zaakceptowałbym lekki wzrost składki po to, aby moje dziecko już jej nie musiało płacić.

Khameir 
nie boi się klawiatury

Wysłany: Sro 31 Paź, 2007   

drew napisał/a:
Dlatego ów śmieszny UPR od lat krzyczy, że prywatyzacja na obecnych zasadach to złodziejstwo. Prywatyzacja powinna odbywać poprzez otwartą licytację, co gwarantuje osiągnięcie najwiyższej ceny za przedsiębiorstwo, zaś pieniądze z tego tytułu powinny w 100% iść na fundusz emerytalny obecnych emerytów.
Wiesz, dobrze by było jakby na taki fundusz nawet i 10 % szło, żeby taki fundusz wogle powstał itd. A dziś sytaucja jest taka, że na dobrą sprawę nie wiemy ile kasy pozyskał rząd z prywatyzacji ropoczętych w latach 90-tych i co gorsza, nie wiemy co się z tą kasą stało !! Wiemy kto ją ukradł naszym rodzicom i dziadkom, ale nie wiemy co z nią zrobił !!
I to, co mi zawsze najbardziej daje do myślenia: dlaczego społeczeństwo w skali makro ma ten problem, kolokwialnie mówiąc w dupie. Polityków UPR przedstwia się jak oderwanych od rzeczywistości szaleńców, a problemu żadna kolejna ekipa rozwiązać nie potrafi, ba, żadna nawet nie próbuje. Żle to niestety wygląda...

ciepelko
milczy i obserwuje

Wysłany: Pon 05 Lis, 2007   

Khameir napisał/a:
drew napisał/a:
Wiesz, dobrze by było jakby na taki fundusz nawet i 10 % szło, żeby taki fundusz wogle powstał itd. A dziś sytaucja jest taka, że na dobrą sprawę nie wiemy ile kasy pozyskał rząd z prywatyzacji ropoczętych w latach 90-tych i co gorsza, nie wiemy co się z tą kasą stało !! Wiemy kto ją ukradł naszym rodzicom i dziadkom, ale nie wiemy co z nią zrobił !!
I to, co mi zawsze najbardziej daje do myślenia: dlaczego społeczeństwo w skali makro ma ten problem, kolokwialnie mówiąc w dupie. Polityków UPR przedstwia się jak oderwanych od rzeczywistości szaleńców, a problemu żadna kolejna ekipa rozwiązać nie potrafi, ba, żadna nawet nie próbuje. Żle to niestety wygląda...

Cóż ... na razie jeszcze ZUS wypłaca emerytury to się ludzie nie przejmują.

Odpowiedz do tematu