Wysłany: Pią 17 Lut, 2006 Czy uważasz, że z budżetu państwa powinno się
Mam nadzieję, że mi wybaczycie ale koło tej sprawy nie można przejść obojetnie.
Jestem praktykujacym i wierzącym katolikiem ale to to sie stało to ... . Szok
Moim zdaniem budżet państwa nie powinien przeznaczać pieniędzy na budowę nowych świątyń, natomiast budżet może przeznaczyć pieniądze na renowację obiektów sakralnych(może). Ponadto uważam, że Świątynia Opatrzności Bożej powinna być wznoszona za datki wiernych.
Moim zdaniem budżet państwa nie powinien przeznaczać pieniędzy na budowę nowych świątyń, natomiast budżet może przeznaczyć pieniądze na renowację obiektów sakralnych(może). Ponadto uważam, że Świątynia Opatrzności Bożej powinna być wznoszona za datki wiernych.
Zgadzam się w zupełności.
_________________ "Piekło wybrukowane jest dobrymi chęciami."
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Sob 18 Lut, 2006
NIE! NIE! NIE! I jeszcze raz NIE!
Żyjemy w kraju wolnym światopoglądowo (przynajmniej tak zapisano w Konstytucji) i dlatego jestem przeciuwny jakiemukolwiek udziałowi Państwa w życiu jakiegokolwioek kościoła.
Nie powinno być religii w szkołach, kościoły i świątynie nie powinny być budowane z pieniędzy publicznych. W żadnym wypadku.
Tak samo nei pwoinno być preferencyjnych warunków przyznawania gruntów pod budowy kościołów - patrz skandal na Ursynowie gdzie atrakcyjne grunty przyznano kościołowi za 5% ich wartości.
Pieniądze powinny być przeznaczane na zdecydowanie ważniejsze cele - pisałem już kilka tygodni temu o tym że z powodów politycznyc (poprawka była autorstwa PO) odrzucono poprawkę budżetową zakładającą przyznanie dodatkowych środków na zintegrowany system ratowniczo gaśniczy (po tragedii w Katowicach wyraźnie widaćjakie on ma kolosalne znaczenie dla życia i zdrowia ofiar) a przyjęto właśnie tą haniebną poprawkę
przeznaczającą środki na budowę kościoła.
Polityka Państwa wydaje się być zrozumiała i konsekwentna - naród ma się modlić o zdrowie, a nie leczyć, bo leczenie drogie i opieki lekarskiej Państwo nie zapewni.
Ponadto uważam, że Świątynia Opatrzności Bożej powinna być wznoszona za datki wiernych.
Ależ moi drodzy - dotacja nie poszła na świątynię, tylko na muzeum, które tam ma powstać.....
A na poważnie, to wkurw*a mnie, że z moich pieniędzy budują świątynię - nie jestem wpradzie jakimś praktrykującym katolikiem, ale jak by nie było katolikiem jestem. Niemniej jednak uważam, że to zdecydowana przesada i NIE ZGADZAM się na to!!!!!!!
Ja protestuję.....
... i co z tego - i tak nic to nie zmieni
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Nie 19 Lut, 2006
A ja jestem osobą niewierzącą i tym bardziej mnie wq...a, że z moich pieniędzy budowane są obiekty sakralne. Jeśli budować, to z pieniędzy zbieranych od wiernych...
Jedynym plusem dla mnie... jest możliwość oddania swojego 1% na cel, który JA uważam za stosowne... A nie, na z góry narzucony...
To chyba nie jest w tej kwestii jakoś specjalnie ważne. W Polsce buduje się sporo świątyń i budują je wierni wtedy, gdy są im potrzebne. W tym akurat wypadku to nie z inicjatywy wiernych ruszyła budowa, no i nie dziwota, że nie ma wiernych, którzy tej świątyni potrzebują. Jeżeli zatem nie ma wiernych, którym świątynia jest potrzebna, to po co ją budować? Świątynia jest po to, żeby się w niej modlić. Ta budowa od początku była aktem politycznym i dotacja do niej też jest skutkiem decyzji politycznej. Z wiarą czy niewiarą to nie miało i nie ma nic wspólnego.
W naszej młodej demokracji panuje przekonanie, że jak ktoś dostał w wyborach choćby pół głosa więcej, to cała wspólna kasa jest jego. Czy którykolwiek z kolesiów boi się, że wyborcy go rozliczą?
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
...a mi sie wydaje, ze taka dotacja moze bardziej przydalaby sie bardziej na np.: Caritas Polska (jesli juz ma to byc dotacja na "cos" co zwiazane jest z Kosciolem).
Swiatyn mamy wybudowanych calkiem sporo (tak mi sie zdaje); a taki Caritas potrzebuje pieniedzy na swoja dzialalnosc.
Pomijając już aspekt finansowania uważam, że to przerost formy nad treścią. Budujemy sobie następną wieżę babel zapominając o co naprawdę chodzi w religii.
Budowa Świątynii Opaczności Bożej mimo, że dziś wydaje się być tylko dziwacznym kaprysem ekscelencji Jóżefa abp Glempa, ma pewien, naprawdę piękny, kontekst historyczny. I chyba na tym kontekście całe to piękno zaczyna się i kończy. Wydawanie tu i teraz publicznych pieniędzy na budowę obiektów sakralnych wydaje się być absurdem, który żywcem przypomina czasy PRLu. Nie ma żadnych racjonalnych argumentów za wydawaniem nawet 1 złotówki przez państwo na rzecz czegoś, co pryncypialnie patrząc z państwem nie ma nic wspólnego. A zwłaszcza w Polsce, gdzie każdy z nas znajdzie n lepszych sposobów na wydatkowanie publicznego grosza. Dodatkowy niesmak związany z całą sytuacją wzbudziła GW: http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,63546,3170824.html Wydaje się, że ojciec dyrektor za murami swojego radia i telewizji kryje środki na budowę niejednej takiej świątyni. Szkoda, że on podzielić się nie chce, chociaż chyba taka jego rola, a ja chociaż też nie chće, to muszę.
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
A ja dodam, że może lepiej nie budować tej świątyni, bo wisi nad nią jakieś fatum. Pierwszy raz jej budowę przerwał rozbiór Polski, drugi raz - 2 wojna światowa. Nie wiadomo co się stanie tym razem
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
A ja dodam, że może lepiej nie budować tej świątyni, bo wisi nad nią jakieś fatum. Pierwszy raz jej budowę przerwał rozbiór Polski, drugi raz - 2 wojna światowa. Nie wiadomo co się stanie tym razem
Pozostaje mieć nadzieję, że jeśli tym razem będzie jakiś powód, to najzwyklejszy na świecie: marmury zeżrą dotację i w mieszku zaświeci dno, albo coś podobnego...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum