Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 15 Mar, 2006
Komisja Nadzoru Bankowego (KNB) podejmie w środę decyzję o ewentualnej fuzji Pekao SA i BPH. Rząd chce przesunięcia posiedzenia, bo - według "Naszego Dziennika" - możliwe jest, że rząd podejmie negocjacje z UniCredito na temat warunków działania na rynku polskim.
Przed dzisiejszym posiedzeniem nadzwyczajnym Komisji Nadzoru Bankowego w sprawie wniosku UniCredito o zgodę na wykonywanie praw z akcji BPH napięcie sięga zenitu - podkreśla gazeta.
Jak dowiedziała się gazeta nie można wykluczyć podjęcia przez rząd negocjacji z UniCredito na temat warunków działania na rynku polskim, w związku z czym należy oczekiwać, że przedstawiciele rządu zrobią wszystko, aby decyzja KNB w środę nie zapadła - podkreśla dziennik.
Premier, pytany, jakie wnioski zostaną wysunięte, jeśli posiedzenie KNB nie zostanie odłożone, powiedział, że mogą paść wnioski o wyłączenie.
I to nie tylko o wyłączenie pana Wojciecha Kwaśniaka - dodał premier.
Jak pisze dziennik zasiadający w KNB szef Generalnego Inspektoratu Nadzoru Bankowego oskarżany jest o brak bezstronności w związku z tym, że jego żona zatrudniona jest w Banku BPH, którego dotyczy obecne postępowanie przed komisją.
Także przewodniczący KNB Balcerowicz nie daje rękojmi bezstronności w sprawie wniosku UniCredito, ponieważ zasiada w radzie fundacji CASE, sponsorowanej przez UniCredito za pośrednictwem Pekao SA. Jego żona jest szefową wspomnianej fundacji - czytamy w "Naszym Dzienniku".
To są fakty o których pisałem wczoraj.I nie przeczytacie tego w wybiórczej lub innych zależnych mediach.
Nadużyciem konstytucji nazwał Leszek Balcerowicz propozycje powołania komisji śledczych do zbadania sektora bankowego.
Szef Narodowego Banku Polskiego uważa, że chodzi tu o coś innego niż gwałtowne zainteresowanie wiedzą na temat nadzoru bankowego
Balcerowicz ujawnił, że wczoraj otrzymał list z Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Nie ujawnił jego treści bo - jak to określił - list dostał w trybie tajnym. Balcerowicz dodał, że skierował do premiera Kazimierza Marcinkiewicza list z prośbą o ustosunkowanie się do pisma z ABW i o wszelkie wyjaśnienia należy zwracać się właśnie do szefa rządu. Prezes NBP oświadczył, że wolności gospodarczej i własności prywatnej trzeba bronić "jak źrenicy oka". Leszek Balcerowicz uważa, że część polityków na początku ustala wyroki, a później stara się je udowodnić. Według niego dokonują tego używając pomówień zamiast dowodów, fałszu oraz kompletnie wypaczonych sądów ogólnych.
Prezes NBP powiedział, że polityczne przejmowanie kontroli nad pieniądzem najbardziej negatywnie wpłynie na najuboższych. Dodał, że bank centralny jest instytucją, która staje na jego straży. Zaznaczył, że nie może być tak, że strażnik wartości pieniądza ma być stawiany przez polityków przed komisją. Leszek Balcerowicz zwrócił też uwagę, że fachowy i bezstronny powinien być również nadzór bankowy. Dodał, że musi on ściśle trzymać się prawa i potrzebuje ochrony przed ingerencją polityczną.
Zwrócił uwagę, że totalna dominacja polityki nad ludźmi i gospodarką panowała w czasach PRL. Dodał, że ludzie, którzy starali sie temu sprzeciwiać byli narażeni na kary. Zaznaczył też, że niepodległość odzyskana w 1989 roku umożliwiła Polsce przechodzenie z państwa socjalistycznego do państwa prawa.
Prezes NBP zaznaczył, że nigdy i nigdzie się nie zdarzyło, aby powołać komisję w sprawie całokształtu działalności banku centralnego. Dodał, że państwo dobre dla ludzi to państwo demokratyczne o podstawach konstytucyjno-liberalnych, gdzie nie ma nadużywania politycznych instytucji. Powiedział też, ze nie każde prawo ustanowione przez władzę polityczną gwarantuje praworządność
_________________ Jak zbudować życie bogate w czas?
jest pomysł.
Niemiecki dziennik: Balcerowicz - Belzebub nacjonalistów
Leszek Balcerowicz, fot. TVN24
Niemiecki dziennik "Sueddeutsche Zeitung" zamieścił w związku ze sporem o fuzję polskich banków z grupy Unicredit sylwetkę Leszka Balcerowicza, przypominając, że jego konflikt z Jarosławem i Lechem Kaczyńskimi rozpoczął się na początku lat 90.
"Dla wszystkich nacjonalistów Leszek Balcerowicz jest Belzebubem, który jakoby obojętnie traktuje ciężko wywalczoną niepodległość. Taki zarzut stawiają mu przed wszystkim przedstawiciele partii rządowej »Prawo i Sprawiedliwość« (PiS), którzy chcą przeszkodzić w fuzji dwóch banków, w których włoski Unicredit ma większość" - czytamy w artykule zatytułowanym "Zadawniona wrogość".
Autor, warszawski korespondent "SZ" Thomas Urban podkreśla, że dla liberalnej opozycji Balcerowicz jest "ojcem polskiego cudu gospodarczego". Ich zdaniem, ma on istotny udział w przekształceniu Polski w dobrze funkcjonującą gospodarkę rynkową. Gazeta przypomina karierę Balcerowicza oraz opracowane po demokratycznym zwrocie w 1989 roku założenia jego gospodarczego planu - "wielkiego bezprecedensowego eksperymentu".
Urban przyznaje, że miliony polskich obywateli odczuły spadek siły nabywczej ich pieniędzy, jednak naród nie protestował, gdyż był przygotowany na ciężkie czasy. "Nie tylko szef rządu Tadeusz Mazowiecki, lecz także Lech Wałęsa, a przede wszystkim Kościół katolicki apelowali o cierpliwość" - przypomina "SZ".
"Elementem planu Balcerowicza było otwarcie kraju na zagraniczny kapitał" - podkreślił niemiecki dziennik. Ponieważ inwestorzy zamknęli wiele nierentownych zakładów, dziesiątki tysięcy ludzi straciły pracę. "Wywołało to niezadowolenie, a do najgłośniejszych krytyków należeli bracia Jarosław i Lech Kaczyńscy" - czytamy. Uważali oni, że państwo nie powinno było oddawać kontroli nad sektorem bankowym, nad częścią przemysłu oraz mediami - przypomina "SZ".
Gdy w 1997 roku Balcerowicz powrócił na trzy lata do rządu, był przez nich ponownie zwalczany, także z powodu liberalnych poglądów na politykę społeczną - czytamy. W 2001 roku Balcerowicz wycofał się z polityki, by objąć fotel szefa NBP. "Złoty stał się w czasie jego kadencji najbardziej stabilną walutą Europy, stabilniejszą niż euro" - podkreśla Urban.
Zdaniem "SZ", w obecnym sporze o fuzję banków Balcerowicz cieszy się poparciem Komisji Europejskiej oraz Europejskiego Banku Centralnego. "W Brukseli docenia się to, że 16 lat temu ustawił zwrotnicę we właściwym kierunku" - napisał w konkluzji
_________________ Jak zbudować życie bogate w czas?
jest pomysł.
Kania, coś ty się tak w moderatora bawisz ? Co tylko otworzę kolejny temat z twoim postem na końcu to same przywołania do porządku.
Wiosenne porządki, czy co ?
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 16 Mar, 2006
mariuszb napisał/a:
I jeszcze jeden materiał - i wszystko jasne
Skoku na kasę ciąg dalszy, czyli bezstronność Balcerowicza. (ciach)
No mariuszb, jestem pod wrażeniem ...
Żeś autoryteta znalażl że siemasz wiktor ...
Ciekawe że jakiś Stefan z Koziej Wólki dokonał dak doniosłych odkryć a wykwalifikowani śledzczy PiS-u do tej pory tego nie wyniuchali ...
No jestem przerażony nieskutecznością odpowiednich służ dowodzonych przez imć. Wassermanna i innych nie mniej ważnych służb prawa i porządku dowodzoinych przez Krawego Ludwika "Kamasza" Dorna ...
Skoro nie potrafili tak prostych sprawa wynaleźć to jak oni chcą inne grubsze jeszcze afery wykrywać .
A może po prostu tych spraw nie ma, może wszystko w tych kwestiach jest tak przejrzyście rozpisane że nie ma się jak tego czepnąć i sprawy nie ma ???
Może wbrew spiskowej teorii wszystko jest OK ??
Mariuszku, Ci ludzie to nie są ćwoki palcem robione, nie pozwoliliby sobie na takie powiązania - to jak strzelanie sobie w kolano w trakcie biegu... No pomyśl chwilkę dlaczego gościu Wielki Nikt to tak łatwo niby-wykrył, a nikt inny na to nie wpadł.
Już dano jedyne nieuwikłane, wolne i czysto polskie media (TV Trwam i Radio Maryja) dawno już by to podały.
Na marginesie - podobną retorykę już kiedyś mieliśmy - ci którzy ówczesnej władzy nie popierali, byłi "elementem wrogim realizującym interezy zgniłego kapitalistyczno-imperialistycznego zachodu, finansowanym srebrnikami amerykańskiej CIA".
Dzisiaj obserwujemy pewną modyfikację - kto nie zgadza się z doktryną PiSu i ich wasali to pachołek brukseli realizujący zadania narzucone przez obce onteresy, członek jakiegoś niejasnego układu, Zomowiec, Ubek i pijak, jak to ostatnio pewnien ministre głosi wszem i wobec.
Ja się nie godze na taką retorykę i taka opinię (wizję) Państwa ...
Wszyscy są źli, skorumpowani, uwikłani w układy i układziki, tylko my cacy.
M4b przepraszam ale chyba jesteś nie doinformowany.O tych powiązaniach pisała prasa (fragmenty przytoczyłem)oczywiście prasa niezależna i mówił o tym premier zwłaszcza o p.Kwaśniaku.
zastanów się dlaczego nie ma o tych powiązaniach nawet słowa w innych mediach?
A przecież nie są to informacje małoistotne i wyssane z palca.To są fakty które możesz sprawdzić na stronach fundacji CASE(link podałem)
I proszę Ciebie o odrobinę obiektywizmu tylko dla tej sprawy.I niema to nic wspólnego z kaczorami i PIS.
mariuszb napisał/a:
M4b przepraszam ale chyba jesteś nie doinformowany.O tych powiązaniach pisała prasa (fragmenty przytoczyłem)oczywiście prasa niezależna i mówił o tym premier zwłaszcza o p.Kwaśniaku.
zastanów się dlaczego nie ma o tych powiązaniach nawet słowa w innych mediach?
A przecież nie są to informacje małoistotne i wyssane z palca.To są fakty które możesz sprawdzić na stronach fundacji CASE(link podałem)
I proszę Ciebie o odrobinę obiektywizmu tylko dla tej sprawy.I niema to nic wspólnego z kaczorami i PIS.
Staram się być bardzo obiektywny. www.pospoliteruszenie.org (czy jak tam ten adres nie wygląda) nie jest dla mnie miarodajnym tytułem wolnej prasy ... Sorki ...
Powiedz mi Mariuszu, w całym swoim obiektywizmie, dlaczego sprawa P. Kwaśniaka ma powodować odejście Balcerowicza, nawet jeśli o tym mówił premier.
Nie kojarzę ...
Balcerowicz ma odejśc bo Kwaśniak ma żonę która zasiada gdzieś tam ???
Nie łapię związku ...
Słuchałem dzisiaj radia rano i słyszałem informację że Pan Kwaśniak zdecydował iż nie weźmie udziału w kolejnym spotkaniu i głosowaniu nad połaczeniem PeKaO S.A. i BPH , i to pomimo braku zastrzeżeń ze strony rządowej, a spowodowane jest to atakami posłó PiS-u. Tylko i wyłącznie. Więc nie opowiadaj proszę historii że PiS i Kaczory nei mają z tym nic wspólnego.
Ja bym proponował najprostsze rozwiązanie - zostawienie tej sprawy FACHOWCOM- prawnikom, finansistom itp. Polityków , nieposiadającym wystarczającej wiedzy do zabierania głosu w tak skomplikowanych sprawach trzymałbym jak najdalej od tak skomplikowanej i delikatnej materii jaką jest bankowość finanse i prawo. Nic dobrego z tego nie wyniknie.
Kwestia zgodności z prawodastwem UE, które przyjęliśmy stająć się jej członkiem chwilowo pomijam, podobnie jak elementarne , absolutnie podstawowe prawo właściciela do zarządzania swoim majątkiem.
A czy według Ciebie jest w porządku że członkowie nadzoru bankowego którzy są powołani do nadzorowania banków i systemu bankowego zasiadają w radach nadzorczych fundacji które są finansowane przez te banki ?Czy oni są bezstronni?
mariuszb napisał/a:
A czy według Ciebie jest w porządku że członkowie nadzoru bankowego którzy są powołani do nadzorowania banków i systemu bankowego zasiadają w radach nadzorczych fundacji które są finansowane przez te banki ?Czy oni są bezstronni?
Czy to dobrze czy źle nie mnie oceniać. Ale czy sa bezstronni ? Póki nikt im stornniczości nie udowodnił - są bezstronni.
I Mariusz, nie mieszaj, najpierw mówiłeś (powołując się na ten dziwny tekst Wielkiego Nikogo) że to żony owych Panów.
Ów Pan który zrezygnował z udziału w kolejnym posiedzeniu, też zrezygnował z powodu ataków dotyczących jego żony a nie na swoją osobę.
Umiejętność czytania posiadam, pytanie na które mi nie odpowiedziałeś - co z tego ?
Skoro to taka afera czemu NIKT do tej pory tego nie podniósł, zrobił to jedynie ów Wielki Nikt ?
Dlaczego nie sprawdziły tego ABW, WSI, CBŚ, Policja, i inne instytucje ???
Może jednak sprawdziły i wszystko jest OK ?
Przecież sa też stosowne przepisy które obejmują takie kwestie ...
Nie sądzisz że tak może być, a tego typu wynurzenia "nawiedzonych" na swoich prywatnych stronach internetowych to idiotyzmy jakich mało ?
CO do samej fundacji CASE - Mariuszku , poczytaj co to za fundacja, czym się zajmuje, jaka jest jej rola na ryknach finansowych.
Zanim w ślad za jakimś oszołomem zaczniesz się czepiać ludzi, zapoznaj się z tematem. Ja to zrobiłem.
Znalazłem tam też informację z 14 marca nt. zwiąków banku PeKaO S.A. z fundajcą i udziale P. Balcerowicz w projektach prze tą fundację prowadzonych.
Poczytaj, zerkniej tam, a potem dopiero szukaj dziury w całym.
M4b napisał/a:
Nie sądzisz że tak może być,
Tak pewnie jest i okreslona grupa ludzi chce aby tak bylo np PO. Tylko ze tak dalej byc nie moze,dlatego tak sa atakowani ludzie ktorzy chca to zmienic PIS
finito
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum