Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: 314TeR
Sob 22 Kwi, 2006
Zakaz handlu w niedziele
Autor Wiadomość
!!!NEMESIS!!! 
totalny rekordzista
Say my name bitch!

Wspólnota: Albatrosów
Ulica: Albatrosów
Wysłany: Pią 17 Mar, 2006   

w mojej wersji EOT - end of "temat"... :mrgreen:

grzes 
chętnie gawędzi

!!!NEMESIS!!! napisał/a:
w mojej wersji EOT - end of "temat"...

i Ja sie przyłaczam do Ciebie, czyli..... jeśli niemam nic do powiedzenia to się nie odzywam, a życie toczy się dalej i nieważne dla nikogo co Ja robię.... mnie to najbardziej interesuje.. filozof jakiś chyba się robię?

mariuszb 
czasem gawędzi

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

drew napisał/a:
Tak, mam ciepłą posadkę

Szanowni państwo ,ponieważ jestem sam który reprezentuje inny pogląd niż wszyscy tutaj postaram się odpowiedzieć na każdy post.Szanuję zdanie wszystkich i mam nadzieję iż nasze rozważanie przebiegnie nadal w miłej atmosferze.

Drew nie nazwałem Ciebie egoistą bo poprostu tego nie wiem.Miełem namyśli to iż zbyt egoistycznie podchodzisz do tego tematu.Bez urazy.
tomasz-dominik napisał/a:
a Ty jaką masz posadkę ?

Tak ja nie muszę pracować w święta(nie mówię o sobocie) i dlatego tymbardziej potrafię zrozumieć tych wszystkich którzy musza pracować w niedzielę choć tego nie chcą.

Marcin napisał/a:
A skąd czerpiesz wiedze na temat pracy w hipermarkecie, jesli można wiedzieć?

Dużo się naczytałem i naoglądałem w telewizorni np.o biedronkach
Znam równierz osobiście ludzi którzy tam pracują.

Marcin napisał/a:
A pomyślałeś o ludziach, których hipery będą musiały zwolnić

Tu się nie zgadzam.
Przecież popyt na artykuły w marketach nie zmaleje.Będzie taki sam a nawet większy bo ludzie będą robić zapasy na niedzielę.Ktoś musi tych klientów obsłużyć.Zwiększy się ruch w sobotę i w tygodniu.Jak napisałem wcześniej ludzie za niedzielę mają wolne w tygodniu to teraz będą przychodzić normalnie jak biali ludzie.
wug napisał/a:
Jesteśmy krajem, w którym mieszka wielu katolików

Można także powiedzieć że jesteśmy krajem w którym mieszka wielu np.protestantów.
Jesteśmy krajem katolickim ponieważ ok.95% ludności to katolicy.

tomasz-dominik napisał/a:
swoją drogą to byłoby całkiem ciekawie jakby policjanci i celnicy nie pracowali w niedzielę

a co by było jak by lekarze z pogotowia nie pracowali ...

a straż pożarna przyjeżdżałaby .. dopiero w poniedziałek

To są dwie rózne sprawy.
Oczywiście że wszystkie służby cywilne muszą powtarzam muszą pracować.Życie biegnie równierz w niedzielę ,są wypadki,pożary ,przestępstwa ludzie umierają.
Ale czy sklepy muszą być otwarte w niedziele? Nie muszą. To jest ta różnica
Nikt nie umże z powodu nieczynnych sklepów,Nie wydaży się żadna katastrofa z tego powodu,nikt nie zbiednieje ,nic się nie stanie.
Jedynie parki będą zapełnione szczęśliwymi rodzinawi.

Naprawdę nie rozumiem dlaczego jest tyle niechęci dla tego projektu ? Bo robi to PIS?

!!!NEMESIS!!! 
totalny rekordzista
Say my name bitch!

Wspólnota: Albatrosów
Ulica: Albatrosów

grzes napisał/a:
filozof jakiś chyba się robię

realista 8)

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

mariuszb napisał/a:

Ale czy sklepy muszą być otwarte w niedziele? Nie muszą. To jest ta różnica
Nikt nie umże z powodu nieczynnych sklepów,Nie wydaży się żadna katastrofa z tego powodu,nikt nie zbiednieje ,nic się nie stanie.

Po pierwsze - zbiedniają osoby zwolnione z pracy w hipermarketach. Bo zostaną zwolnione. Dlaczego? W hipermarkecie jest pewna stała 'obsada kas'. Jak długi hipermarket działa, tak długo X kas musi być otwartych. Oprócz późnych godzin wieczornych, i wczesnych rannych jest zwykle otwarta stała liczba kas. I to się nie zmieni. To, że zakupy niedzielne przeniosą się na inne dni nie spowoduje większego obsadzenia kas w te dni.
Oprócz kas są inne osoby - ochroniarze, sprzątacze itp. Osoby, których praca nie zależy od ilości klientów. Zapotrzebowanie na takie osoby spadnie o 1/7.
Po drugie: stwierdzenie że sklepy "nie muszą" być otwarte więc niech nie będą jest dziwne. Równie dobrze "nie muszą" być otwarte w soboty. Nie musza istnieć sklepy z zabawkami (dzieci tak ładnie bawią się wszystkim co znajdą!) Nie muszą być otwarte kawiarnie (każdy może zrobić sobie kawę w domu). Wiele rzeczy być "nie musi". Ale jest. Bo ludzie tego chcą. Jest na to zapotrzebowanie. I ktoś to zapotrzebowanie zaspokaja.

mariuszb napisał/a:

Jedynie parki będą zapełnione szczęśliwymi rodzinawi.

Widzę nie przeczytałeś mojej wizji, jak te rodziny spędzą czas 'zyskany' na zamknięciu supermarketów. Wizja powszechnej szczęśliwości, uśmiechnietych wielopokoleniowych rodzin, śpiewających ptaszków, szemrzącego strumyka - rodem z reklam wyborczych lub obrazków z pism Świadków Jehowy - niestety nie przystaje do rzeczywistości.

mariuszb napisał/a:

Naprawdę nie rozumiem dlaczego jest tyle niechęci dla tego projektu ? Bo robi to PIS?

Nie, bo jest głupi*

*przepraszam za mocne słowo - ale krytykuję ideę a nie ludzi, a ideom nie należy się taka ochrona jak ludziom :)

grzes 
chętnie gawędzi

mariuszb napisał/a:
Szanowni państwo ,ponieważ jestem sam który reprezentuje inny pogląd niż wszyscy tutaj postaram się odpowiedzieć na każdy post.Szanuję zdanie wszystkich i mam nadzieję iż nasze rozważanie przebiegnie nadal w miłej atmosferze.

mariuszb, nie jesteś sam
bardzo dobrze ,że mamy inne zdania na różne tematy...to jest zdrowe... aż strach pomyśleć co by było gdybyśmy wszyscy byli tacy sami... Hitler był chorym człowiekiem i swoją chorobą zaraził, Stalin i masa innych. To ,że się nieznamy nie znaczy ,że się nielubimy... nieważne.... ważne jest to ,co napisałeś i za to przybijam piątkę,,, czyli nie bójmy się mieć własnego zdania w czym kolwiek.... jak by życie wygladało gdybyśmy wszyscy byli tacy sami.... o rany ... a co lusterka na to?

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

mariuszb napisał/a:

Marcin napisał/a:
A skąd czerpiesz wiedze na temat pracy w hipermarkecie, jesli można wiedzieć?

Dużo się naczytałem i naoglądałem w telewizorni np.o biedronkach
Znam równierz osobiście ludzi którzy tam pracują.

To może powiedzmy tak - ja czerpię swoją wiedzę nie z opowieści i madiów (które przecież są dla ciebie totalnie nieobiektywne) a z ponad pięcioletniego stazu pracy w takiej właśnie sieci handlowej. I zdecydowanie mam inne zdanie. Oczywiście zdarzają się patologie typu Biedronki, natomiast nie można tego uogólniać i rozciągać na wszystkie sieci handlowe, bo to po prostu nieprawda.

mariuszb napisał/a:

Marcin napisał/a:
A pomyślałeś o ludziach, których hipery będą musiały zwolnić

Tu się nie zgadzam.
Przecież popyt na artykuły w marketach nie zmaleje.Będzie taki sam a nawet większy bo ludzie będą robić zapasy na niedzielę.Ktoś musi tych klientów obsłużyć.Zwiększy się ruch w sobotę i w tygodniu.Jak napisałem wcześniej ludzie za niedzielę mają wolne w tygodniu to teraz będą przychodzić normalnie jak biali ludzie.

Robilismy takie opracowanie. W przypadku wprowadzenia zakazu handlu w niedziele zwolnimy około 1.800 osób. Nie będziemy mogli utrzymać zatrudnienia z powodu kilku prostych czynników:
1. ruch nie zwiekszy się wystarczająco, by zapewnić pracę nadmiarowym osobom - ludzie będą robili zakupy większe a nie częściej, a o to tu głównie chodzi - o częstotliwość.
2. duże zakupy obsługuje się tak samo jak małe - kasjerka potrzebuje tylko więcej czasu na przeskanowanie towaru. OK, zwiększymy obsady kas, natomiast z całą pewnością nie do poziomu zatrudnienia "7 dni na tydzień", bo kas jest ograniczona ilość najzwyczajniej na świecie
3. stracimy jakieś 15% obrotu, więc będziemy musieli zredukować koszty działalności - naczynia połączone. Takie redukcje zawsze odbywają się kosztem personelu, bo pozostałych kosztów nie sposób ograniczyć aż tak.

Trzeba pamiętać, że w średniej wielkości, dobrze działającym hiperze jest około 10.000 transakcji w niedzielę.
Zakaz handlu w niedzielę oznacza uniemozliwienie zrobienia zakupów takiej ilości osób + ich rodzinom.
Oznacza utrudnienia i armageddon dla wszystkich kupujących w sobotę - bo nie każdy może robić zakupy w tygodniu (ja nie mogę).
Oznacza zwolnienia - bo tego nie da się uniknąć.

Ciekawe, co twórcy pomysłu powiedzą ludziom. Zapewne - że to dla ich dobra.

mariuszb 
czasem gawędzi

drew napisał/a:

Nie aż tak

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Marcin napisał/a:

Ciekawe, co twórcy pomysłu powiedzą ludziom. Zapewne - że to dla ich dobra.

Jak zwykle.

Wszystko jest dla naszego dobra. Żeby Polska rosła w siłę a ludziom żyło się dostatniej.

Marcin 
wprawny pisarz
bez tytułu

Ciekawe czy 50.000 ludzi, którzy zasilą szeregi bezrobotnych będa mieli takie samo zdanie.

drew 
Admin
Homo Pelikanus

mariuszb napisał/a:
drew napisał/a:

Nie aż tak

Nie aż tak co? Niezbyt zrozumiałem, co masz na myśli.

grzes 
chętnie gawędzi

drew napisał/a:
Po pierwsze - zbiedniają osoby zwolnione z pracy w hipermarketach. Bo zostaną zwolnione. Dlaczego? W hipermarkecie jest pewna stała 'obsada kas'. Jak długi hipermarket działa, tak długo X kas musi być otwartych.

czyli życie toczy sie dalej... temat kasjerek nie jest ważny wiecie to napewno ,że już są rozwiazania takie gdzie kasjerek niema, czyli cały zaj...sty wózek sam się skanuje czy jakoś tak, czyli są już sklepy bez kas a dlaczego jeszcze nie w Polsce?... bo my my się bardziej polityką interesujemy niż życiem. A co tam mądrzy to my jesteśmy , tylko jakoś na zasobność naszych portfeli to się słabo przekłada. Zrozumiałem ,coprawda niedawno, lepiej jest niebyć mądrzejszym tylko trochę mieć wiecej .... czyli nieważne kim jesteś ,ważne co po sobie pozostawiasz.. jakie to proste? komplikujmy dalej, może nam sie coś uda jeszcze spieprzyć. Ktoś kiedyś powiedział " Polska to bardzo egzotyczny kraj" coś w tym jednak jest.

Miałem być kowalem, no dobrze tylko gdzie te konie? Mżna mieć pretensję? ile różnego typu fachów zginęło z rynku, albo się rozwijamy albo się zwijamy.... wybór mamy... fach kasjerki niedługo może zniknąć z rynku. dlaczego? lubimy coraz nowsze rozwiazania, to my mamy wpływ na kształt tego świata a nie odwrotnie...

grzes 
chętnie gawędzi

Wniosek LPR o zakaz handlu w niedzielę, to zemsta Giertycha, którego nie wpuścili do Media Markt.

dep to gdzieś indziej napisał, sory tutaj też to pasuje, tak troche dla żartu.

Delfin 
czasem gawędzi

mariuszb napisał/a:
Ale czy sklepy muszą być otwarte w niedziele? Nie muszą.

Nie muszą. Nie muszą być też otwatre kina, teatry, kidilandy itp. Uszczęśliwiajmy ludzi na siłę, o to tu chodzi ? Przecież to kompletnie bez sensu. Jest to wolny kraj z gospodarką wolnorynkową więc czemu odbiera się ludziom (przedsiębiorcom) prawo do decydowania ? A jest to decydowanie często o własnym bycie - nie od dziś wiadomo, że weekend to dni największej sprzedaży. Takie są prawa rynku, taka jest rzeczywistość. Ale ty dzielny przedsiębiorco w wolnym kraju: Nie sprzedaj, nie zarób, zwolnij ludzi bo przecież jest niedziela i musisz DZIŚ przymusowo odpocząć ! #-o

PS. Nie musi nawet i kościół pracować, bo w końcu ksiądz też człowiek i w niedzielę pracować nie powinien :!:

wug 
nie boi się klawiatury
This is a wug.

drew napisał/a:
przepraszam za mocne słowo

Nie ma za co przepraszać - projekt jest głupi i nie widzę powodu, żeby to ukrywać

Odpowiedz do tematu