W polskim prawie nie ma przepisów chroniących osoby nieżyjące przed pomówieniem, oszczerstwem lub zniewagą. Pomówienie osoby zmarłej może stanowić przesłankę pociągnięcia do odpowiedzialności cywilnej (za „naruszenie dóbr osobistych”) lub karnej (za zniesławienie lub zniewagę). Stąd też zapewne forma tego procesu.
Artykuł ukazał sie w sierpniu 2002 roku kiedy papież jeszcze żył więć nie naruszył dóbr osoby nieżyjacej. A co do Urbana to jemu w smak taki proces. Jego przeciwnicy zapewniaja mu rozgłos, a jemu o to chodzi. Co tam 20 tys jak jego szmatławiec przynosi mu zyksu rocznie parenaście milionów. Uważam, że lepiej było go zostawić w jego własnym gównie niech się tam tapla.
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 09 Mar, 2006
radok napisał/a:
Uważam, że lepiej było go zostawić w jego własnym gównie niech się tam tapla.
Dokładnie. Urban, jako osoba bez zdolności honorowej, nie jest w stanie obrazić słownie osoby z taką zdolnością - czyli m.in. ś.p. Jana Pawła II. To tak, jakby obrażać się na psa, który szczeka.
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Wasze słowa są stokroć bardziej obraźliwe i niekulturalne niż słowa Urbana. Gdyby Urban je zastosował w swojej wypowiedzi byłby już dawno ukamienowany. Jeśli słowa Urbana odczytać jako wyraz niechęci do kleru to wasze słowa (w porównaniu) są potokami jadu i nienawiści.
Wysłany: Sob 11 Mar, 2006
dar napisał/a:
Wasze słowa są stokroć bardziej obraźliwe i niekulturalne niż słowa Urbana.
Myślę, że nikt z komentujących na forum nie osiągnął jednak poziomu jaki prezentują artykuły w NIE. I myślę tutaj o osiąganiu poziomu 'w dół'...
dar napisał/a:
Gdyby Urban je zastosował w swojej wypowiedzi byłby już dawno ukamienowany.
Ponownie - Urban używał znacznie gorszych słów w wielu swoich bądź publikowanych w swoim piśmie artykułach.
Ale skoro chcesz trzymać się wizji Urbana - uciśnionego obrońcy wolności słowa (szczególnie aktywnie bronił tej wolności w stanie wojennym) - proszę bardzo. Pamiętaj jednak, że to, z kim trzymamy, wpływa na ocenę naszej osoby przez innych. Ja już oceniłem.
dar napisał/a:
Jeśli słowa Urbana odczytać jako wyraz niechęci do kleru to wasze słowa (w porównaniu) są potokami jadu i nienawiści.
Nie - raczej obrzydzenia
I tu dochodzimy do rozterki - kto lepiej czyni:
ten, co zdjęty obrzydzeniem twierdzi, że gówno śmierdzi, czy ten, co ogłasza, że ekskrementy pięknie pachną. Pierwszy był niewybredny w prawdziwych słowach, drugi kulturalnie skłamał.
(Ja wolę tego pierwszego, aczkolwiek sam raczej powiedziałbym, że "odchody obrzydliwie wonieją". Mam nadzieję, że ktokolwiek nadążył za moją przenośnią )
_________________ --
drew
Po chwili zastanowienia chciałem usunąć fragment o ocenianiu jako zbyt niegrzeczny - ale okazało się, że minęły już trzy minuty od ogłoszenia postu i nie mogę nic zmienić. Kurczę, chyba się za bardzo przyzwyczaiłem do wygody i braku ograniczeń jakimi cieszy się moderator...
Proszę zatem uprzejmie o traktowanie tego fragmentu jakby go nie było
_________________ --
drew
Ja omawiam to co przytoczyła Modliszka tu i teraz. Przeszłości nie poruszałem bo złość jest już zapiekła i nie ma wybaczenia (zbyt dużo przez łobuzów straciłem ja i moja rodzina). Ale uczciwość każe mi powiedzieć: trzeba być sprawiedliwym nawet dla grzeszników. Bo nigdy nie wiesz kiedy sam zgrzeszysz.
Moim zdaniem Urban za słowa wypowiedziane w wzmiankowanym artykule nie zasłużył na (publiczne) porównanie go do szczekającego psa czy śmierdzącego gówna. Wyartykuował poglądy, które są poglądami setek tysięcy (jeśli nie milionów) Polaków.
dar napisał/a:
Moim zdaniem Urban za słowa wypowiedziane w wzmiankowanym artykule nie zasłużył na (publiczne) porównanie go do szczekającego psa czy śmierdzącego gówna.
Obawiam się, że wygłoszone w tym wątku opinie wynikają właśnie z całokształtu 'twórczości' tego pana. gdyby to był jego pierwszy wyskok, pewnie i reakcje byłyby inne.
dar napisał/a:
Wyartykuował poglądy, które są poglądami setek tysięcy (jeśli nie milionów) Polaków.
Poglądy można wyartykułować w sposób kulturalny lub obraźliwy. Przy sposobie pierwszym - można podjąć polemikę. Przy sposobie drugim - wzmocnionym dodatkowo przeszłością tego pana - pozostaje wzruszyć ramionami i traktować jak szczekanie psa. Dla mnie osobiście ważna jest nie tylko opinia, lecz również sposób jej przekazania oraz osoba przekazująca.
I proszę, nie udowadniaj, że wspomniany artykuł był kulturalny, nie obraźliwy i nie przepełniony nienawiścią. Nie przekonasz mnie. Tak, jak inni nie przekonają mnie o braku nienawiści u Rydzyka. Po prostu zarówno Rydzyk, jak i Urban kipią nienawiścią. I do obu mi jest równie daleko.
Można być sceptycznym wobec Kościoła, wobec Papieża - sam często zastanawiałem się nad sensownością papieskich pielgrzymek - szczególnie w połączeniu ze złym stanem zdrowia. Lecz wiedząc jak ważna postacią dla wielu jest Papież - oraz z czystego, ludzkiego szacunku do osoby, która na ten szacunek zasłużyła - nigdy bym się w mojej polemice z decyzjami Stolicy Apostolskiej nie zniżył do takiej formy, jaką wybrał Urban. Po prostu.
_________________ --
drew
wszystko jest fajne, pamietac trzeba ,że Jurek U. w Boga wierzy a w jaki sposób to okazuje to jego sprawa, to w jaki sposób o kimś sie wypowiada świadczy tylko o nim samym, tak naprawdę to nie pisze on tych bzdetów tylko dlatego ,żeby jego wielbiciele mieli co czytać , tylko robi on to , no co za darmo? on wcale nie jest taki jak jego pismo ,tylko dzięki temu pisaniu on ma ,to co ma i wcale się tym nierozrzuca, szczególnie tym masom socjalnym. On na tym kasę klepie a to czy ja dam jemu zarobić czy nie , mam wybór.
_________________ Jak zbudować życie bogate w czas?
jest pomysł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum