Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Sortowanie śmieci

Czy sortujesz śmieci i umieszcasz je w odpowiednich kontenerach tak, aby podlegały przeróbce surowców wtórnych?
zawsze sortuję
25%
 25%  [ 4 ]
czasami sortuję
43%
 43%  [ 7 ]
nigdy nie sortuję
31%
 31%  [ 5 ]
Głosowań: 16
Wszystkich Głosów: 16

Autor Wiadomość
drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Pią 25 Sie, 2006   Sortowanie śmieci

Jak już odpowiesz na pytanie, polecam artykuł:
http://gospodarka.gazeta....21,3562064.html

olafson
lubi się odzywać

Wysłany: Pią 25 Sie, 2006   

Tylko skoro drewno jest surowcem odnawialnym to po co martwić się o dżunglę amazońską przecież odrośnie... :roll:

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pią 25 Sie, 2006   

odpady selekcjonuję - teraz nawet nie wiem czy to dobrze czy bez znaczenia...

Energię staram się oszczędzać... samolotami latam raz na dwa lata... używam energooszczędnych żarówek... "niestety" gotuję w domu :) ;-) samochodu terenowwego nie posiadam... domów dwóch nie mam... a co do prania i mycia - co znaczy "częste" - to chyba pojęcie względne :roll: ... produkty chińskie kupuję, teraz prawie wszystko jest Made in China ;-)

czyli podsumowując - dobrze robię :D

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

314TeR 
Admin

Wysłany: Sob 26 Sie, 2006   

Jasne, tylko szanowna autorka zignorowała totalnie poniższe aspekty recyklingu.

Praktycznie wszystkie śmieci elektroniczne dotychczas produkowane są szkodliwe dla środowiska - zawierają ogromne ilości ołowiu, kadmu, rtęci i innych metali i szkodliwych substancji. Co z przedostawaniem się takich substancji spowrotem do środowiska. Ciekaw jestem jak chętnie ta pani jadła pomidorki z plantacji przy takim wysypisku.

Sprawy zapotrzebowania energetycznego - czy samo wyprodukowanie papieru, plastiku nic nie kosztuje?? Drzewka same się ścinają, same się przywożą, tną, potem sama papiernia je przetwarza, produkując mnóstwo szkodliwych ścieków...

Co z puszystością śmieci? Obecnie to coraz większy problem. Nagminnie używane butelki PET, kartony zajmują ogromne ilości miejsca w stosunku do swojej masy. W stanie nie przetworzonym ich objętość jest wielokrotnie mniejsza.

Co z zniszczeniami środowiska poprzez rabunkową eksploatację np złóż rud metali... środowisko się same "naprawi".

Ile tak naprawdę kosztuje energii wyprodukowanie butelki szklanej, a ile ponowne jej "przetopienie", lub w przypadku butelek od piwa ile kosztuje wyprodukowanie butelki i ile kosztuje ponowne jej przygotowanie do napełnienia.

Ogólnie po przeczytaniu tego artykułu odniosłem wrażenie że autorka nie widzi potrzeby żadnego recyklingu, nie stanowią dla niej problemu trujące odpady codziennie wywożone w śmieciach na wysypisko, wysypiska są jedynie problemem lokalnym, tylko czemu lokalnie nikt nie chce mieć wysypisk...

drew 
Admin
Homo Pelikanus

314TeR napisał/a:

Sprawy zapotrzebowania energetycznego - czy samo wyprodukowanie papieru, plastiku nic nie kosztuje?? Drzewka same się ścinają, same się przywożą, tną, potem sama papiernia je przetwarza, produkując mnóstwo szkodliwych ścieków...

No tak, ale przetwarzanie surowców wtórnych też kosztuje i powoduje zanieczyszczenia. I może się okazać, że dużo więcej...

314TeR napisał/a:

Ile tak naprawdę kosztuje energii wyprodukowanie butelki szklanej, a ile ponowne jej "przetopienie", lub w przypadku butelek od piwa ile kosztuje wyprodukowanie butelki i ile kosztuje ponowne jej przygotowanie do napełnienia.

No właśnie, taka "recyclowana" butelka musi być pewnie dobrze umyta. Czyli przy jej odzyskiwaniu produkujemy dużo ścieków z detergentami :)

314TeR napisał/a:

Ogólnie po przeczytaniu tego artykułu odniosłem wrażenie że autorka nie widzi potrzeby żadnego recyklingu, nie stanowią dla niej problemu trujące odpady codziennie wywożone w śmieciach na wysypisko, wysypiska są jedynie problemem lokalnym, tylko czemu lokalnie nikt nie chce mieć wysypisk...

Dla mnie zastanawiające jest to, że większość odzyskanych surowców pochodzi z odpadów przemysłu a nie ze śmieci zwykłych ludzi.

gawron 
totalny rekordzista

Drew -- odpowiadam na pytanie

ja nie sortuje... a Ty?

a teraz zgodnie z instrukcja zabieram sie za artykul :)

drew 
Admin
Homo Pelikanus

A ja czasami sortuję. :)
Ale częściej mam wątpliwości w sens całej tej zabawy.

Na pewno jednak walczę ze wspomnianą przez 314tera puszystością śmieci: zgniatam kartony, pilnuję aby butelki plastikowe lądowały w koszu zgniecione i odkręcone itp.

gawron 
totalny rekordzista

drew napisał/a:
A ja czasami sortuję.

no to widze, iz zmieniles swoje przyzwyczajenia w kwestii sortowania .... albo zaczeles biegac, albo przestawili pojemniki... i chyba dobrze... ja raczej zmienie jak bede domek mial a nie mieszkanie...
http://www.slowicza.org/v...p?p=23285#23285

a tu dla porownania glosowanie z przeszlosci..
http://www.slowicza.org/v...ighlight=#41598

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Ja sortuję ... głównie butelki ze szkła i plastikowe ... ale przyznam, że w dużej mierze to wynika to z chęci oszczędności miejsca w moim koszu :wink:

Ciekawe dlaczego nie ma oddzielnych pojemników na aluminium ... puszek Ci u nas dostatek ... :roll:

drew 
Admin
Homo Pelikanus

gawron napisał/a:
drew napisał/a:
A ja czasami sortuję.

no to widze, iz zmieniles swoje przyzwyczajenia w kwestii sortowania .... albo zaczeles biegac, albo przestawili pojemniki... i chyba dobrze... ja raczej zmienie jak bede domek mial a nie mieszkanie...
http://www.slowicza.org/v...p?p=23285#23285

Nie, nie przestawili. Po prostu czasami mnie coś dopadnie. Ale to tylko czasami. Zwykle przy większym sprzątaniu domu, gdy na przykład wyrzucam dużo papierów. Wtedy wstyd byłoby nie posegregować.

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Nie 27 Sie, 2006   

drew napisał/a:
Zwykle przy większym sprzątaniu domu, gdy na przykład wyrzucam dużo papierów.

sam nie wiem... czy rada bedzie miala cos wspolnego z tematem (ciach)........... NISZCZARKA!!!

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Te pojemniki na segregowane odpadki mają sporą zaletę ... nurkowie z nich nie są wstanie z nich wyciągać i rozgrzebywać śmieci :D

drew 
Admin
Homo Pelikanus

gawron napisał/a:
drew napisał/a:
Zwykle przy większym sprzątaniu domu, gdy na przykład wyrzucam dużo papierów.

sam nie wiem... czy rada bedzie miala cos wspolnego z tematem (ciach)........... NISZCZARKA!!!

Odpady z niszczarki też można wrzuci do pojemnika z papierem, nieprawdaż? ;)
A co do samej niszczarki - hmm... nie wiem czy jest ekonomicznie uzasadnione kupowanie niszczarki po to, aby 'zeszredować' stare gazety, rysunki mojego dziecka oraz kartonowe opakowania... To nie są jakieś zbytnio wrażliwe dane... ;)

Pohor 
Moderator

gawron napisał/a:
ja nie sortuje...

a chociaż zgniatasz plastikowe butelki ?

nuta_pl 
znany gawędziarz
znany ment społeczny

Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202
Wysłany: Pon 28 Sie, 2006   

Pohor napisał/a:
chociaż zgniatasz plastikowe butelki ?
jak monia nie widzi to ja zakrecone plastikowe butle wyrzucam przez okno... :mrgreen: a jak widzi to przed wyrzuceniem odkrecam... :wink:

Odpowiedz do tematu