Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
odpracowywanie świąt
Autor Wiadomość
motyl 
totalny rekordzista

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006   odpracowywanie świąt

"W grudniu nie będziemy już prawdopodobnie odpracowywać jednego z dwóch świąt wypadających w środku tygodnia. Resort zamierza poprawić przepisy o czasie pracy.

Projektem nowelizacji kodeksu pracy zajmują się komisje sejmowe. Ma wejść w życie 1 października i zmienić przede wszystkim krytykowany przez wszystkich sposób ustalania liczby godzin, jaką zatrudniony musi przepracować w okresie rozliczeniowym. Ten tzw. nominał czasu pracy obniża się teraz o osiem godzin z tytułu każdego święta przypadającego w innym dniu niż niedziela. Gdy jednak w środku tygodnia występują dwa święta (np. 1 i 3 maja), redukcja też jest pojedyncza.

Pracodawcy wolno wówczas wyznaczyć pracę w inny wolny dzień, np. w sobotę. To wzbudza opór społeczny, gdyż nakazuje niejako odrobienie święta. Projekt zakłada, że jeśli w tygodniu wystąpią dwa święta, redukcja wyniesie szesnaście godzin. Są zatem szanse na to, że wszystkie grudniowe soboty będą wolne. Pracom parlamentu nad planowanymi zmianami przyjrzy się rzecznik praw obywatelskich.

Już wcześniej zamierzał on bowiem kwestionowane przepisy (art. 130 kodeksu pracy) poddać pod osąd Trybunału Konstytucyjnego. "

Rzeczpospolita 11.05.2006

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006   Re: odpracowywanie świąt

motyl napisał/a:

Już wcześniej zamierzał on bowiem kwestionowane przepisy (art. 130 kodeksu pracy) poddać pod osąd Trybunału Konstytucyjnego. "

Podobaja mi się takie stwierdzeniaa....Przepis istnieje już ładne kilka lat, a dopiero w tym roku znalazł on zastosowanie....i dopiero teraz, zaczynają coś robić w tym kierunku, żeby ukrócić głupotę....Dobrze jednak, że późno niż wcale...

Biała 
totalny rekordzista
wc

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006   

ONI TYLKO STRASZYC BĄDŹ OBIECYWAĆ POTRAFIA
Jestem na 99.99% przekonana że to nie wejdzie, bo stwierdza, że niektórzy będa poszkodowani i jak co to dopiro wejdzie od 1 dtycznia.

To tak samo jak ze straszeniem, że nie mozna będzie kobitek zwalniac po urlopie macierzyńskim. Przecież to kobiety całkowicie z rynku pracy wyeliminuje.

motyl 
totalny rekordzista

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006   

nie no ja myślę że akurat ten projekt ma największą szansę przejść...

Biała 
totalny rekordzista
wc

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006   

o kobietach czy dniach wolnych?

Jestem za , aby dni wolne były wolnymi (jak są 2 w tyg. to niech będą) ale w takim przypadku nie zgadzam się na oddawanie dni wolnych za święta przypadające w soboty :evil:

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

Biała napisał/a:

Jestem za , aby dni wolne były wolnymi (jak są 2 w tyg. to niech będą) ale w takim przypadku nie zgadzam się na oddawanie dni wolnych za święta przypadające w soboty :evil:

Ty byś chciała to tak banalnie uprościć: żeby święto wypadające w tygodniu było wolne (pech pracodawcy) a jak przypada na sobotę to trudno (pech pracownika). Ale nie po to mamy tabuny posłów żeby wprowadzać takie proste, logiczne i naturalne rozwiązania.
Trzeba skomplikować, zapewnić zatrudnienie dodatkowych osób w HRach, dać możliwość doradztwa prawnego w tym zakresie itp. itd.
:evil:

Biała 
totalny rekordzista
wc

Już ta kwestia została przez Konfederację Pracodawców Polskich podniesiona.

"Autorzy projektu są niekonsekwentni. Proponują tylko usunięcie rozwiązań niekorzystnych dla pracowników, zostawiając rozwiązanie, które zmusza pracodawców do oddawania dnia wolnego za święto w przypadku, gdy wypadnie w tzw. wolną sobotę"

http://finanse.wp.pl/POD,...75&ticaid=11976

motyl 
totalny rekordzista

no niestety, pracownik sam nie ma jak się bronić... a pracodawcy zawsze mają większą siłę...
poza tym pracodawcy w znakomitej większości nie przestrzegają przepisu udzielania dodatkowego dnia wolnego za święto w sobotę...

Biała 
totalny rekordzista
wc

Wysłany: Pon 15 Maj, 2006   

motyl napisał/a:
poza tym pracodawcy w znakomitej większości nie przestrzegają przepisu udzielania dodatkowego dnia wolnego za święto w sobotę...

A czy ta znakomita większośc pamięta o odpracowywaniu jednego dnia wolnego (1 lub 3 maja) ????

Moi pracowniy nie odpracowywali, ale też nie maja za 11.11 wolnego dnia i szafa gra.

motyl 
totalny rekordzista

Wysłany: Pon 15 Maj, 2006   

Biała napisał/a:
A czy ta znakomita większośc pamięta o odpracowywaniu jednego dnia wolnego (1 lub 3 maja) ????

oj pamięta, pamięta... no przecież tyle zysku moga stracić przez ten jeden dzień :lol:
najlepszy przykład mam we własnej firmie... :cry:

Biała napisał/a:
Moi pracowniy nie odpracowywali, ale też nie maja za 11.11 wolnego dnia i szafa gra

tylko teoretycznie bo wg przepisów dzień wolny jak i dzień odpracowania powinny być wyznaczone w tym samym okresie rozliczeniowym co dzień świąteczny - czyli jeśli firma ma miesięczny okres rozliczeniowy, a w większości przypadkow tak jest to odpracowanie za święto majowe powinno nastapić jeszcze w maju, a dzień wolny za 11.11 powinien być wyznaczony w listopadzie... ale nie słyszałam żeby z tego powodu PIPa się czepiała

Biała 
totalny rekordzista
wc

Wysłany: Wto 16 Maj, 2006   

motyl napisał/a:
oj pamięta, pamięta... no przecież tyle zysku moga stracić przez ten jeden dzień
najlepszy przykład mam we własnej firmie...

Dopiero będzie ten przykład obiektywny w listopadzie :)

wiem, wiem, ale wątpię by moi pracownicy chcieli odrabiać maj tylko po to, żeby w daleeeeeekiej perspektywie (6 miesięcy) miec dodatkowy dzień wolny.

Odpowiedz do tematu