Narkotyki temat bardzo szeroki --- szkoda, ze nie zalozylismy oddzielnego watku w chwili kiedy sie temat pojawil... wmieszalismy narkotyki do tematu o dopingu. Jednak podobienstwo jest i pewnie z tego powodu tak sie stalo... pozwalam sobie na zalozenie nowego watku poniewaz:
Zaczelismy ostro ----
Zamiast sobie odpowiedziec na pytania:...
1. jakie substancje sa w grupie narkotykow?
2. jak sie dziela - legalne / nielegalne?
3. jak sie dziela - miekkie / twarde i czy taki podzial istnieje?
4. w jakim stopniu po dokonaniu podzialow (2,3) uzalezniaja?
5. jakie sa konsekwencje zazywania?
.....
7. jaka jest szkodliwosc - zdrowotna / spoleczna?
8. jakie sa zagrozenia dla osob nie narkotyzujacych sie.
... przeslismy do prawa i ograniczania wolnosci.
Proponuje odpowiedziec sobie na zadane pytania 1-5... po zakonczeniu --- odpowiadziec na pytania nr. 7 oraz 8 --- moze zadac jeszcze kilka uzupelniajacych i dopiero odpowiedziec sobie na pytania:...
1. czy legalizowac, czy nie?
a. jezeli tak - to na jakich zasadach?
b. jezeli nie - to w jakim stopniu ograniczyc dostep?
------ i na koniec wrocic do rozwazan o wolnosci osobistej.
wzorem Kani - zapraszam do dyskusji. --- Drew a Ciebie nie tylko zapraszam, ale uprzejmie prosze...
ad. 1 - alkohol, papierosy, leki oraz wszystkie inne substancje, ktore potocznie okreslamy "narkotyki"* --- * czyli amfa, trawka, lsd, koka , grzybki itd. (proponuje w czasie dyskusji slowo "narkotyki" w ten sposob interpretowac)
ad. 2 - tu chyba wszyscu mamy jasnosc.
- legalne - alkohol, papierosy oraz lekarstwa przepisane przez lekarza.
- nielegalne - "narkotyki"
ad. 3 - IMHO nie --- choc do konca nie jestem przekonany
ad. 4 - legalne uzalezniaja, ale nie w takim samym tempie co nielegalne. od nielegalnych trudniej sie uwolnic.
ad. 5 - smierc lub w najlepszym przypadku utrata zdrowia, w jednym i drugim przypadku... nielegalne szybciej (o ile przejdzie sie z trawki do nastepnego etapu) -- legalne troche wolniej do tego doprowadza.
...
po tych wszystkich rozwazaniach:
legalizacja - tak
ograniczenie - wiekowe, jak w przypadku alkoholu i papierosów
czy wydzielać specjalne miejsca do sprzedazy? - mozna i tak... w aptece nie mozesz np. kupić większej ilości np. Thiocodinu, a w zwykłym kiosku nie kupisz Ibuprofenu Max, mimo, że jest bez recepty i kupisz zwykły Ibuprofen...
na wszystko jest sposób i sa od tego ludzie, którzy potrafią to dobrze zorganizować...
a ja osobiście już mam dosyć tego tematu EOT
_________________ "Piekło wybrukowane jest dobrymi chęciami."
ograniczenie - wiekowe, jak w przypadku alkoholu i papierosów
czyli dostep dla mlodocianych... tak jak to mam miejsce teraz w przypadkach na ktore sie powolujesz
Destiny napisał/a:
na wszystko jest sposób i sa od tego ludzie, którzy potrafią to dobrze zorganizować...
pewnie, ze sa --- zorganizuj to tak aby miec pewnosc, ze prawo nie bedize lamane tak samo jak w przypadkach, o ktorych wczesnej pisalas... czekam na pomysly - nie zwalej tego na innych.
Destiny napisał/a:
a ja osobiście już mam dosyć tego tematu EOT
latwo sie wymaga, latwo sie pisze - papier wszystko przyjmie -- jednym slowem teoria i nic wiecej... a gdzie praktka?
pewnie, ze sa --- zorganizuj to tak aby miec pewnosc, ze prawo nie bedize lamane tak samo jak w przypadkach, o ktorych wczesnej pisalas... czekam na pomysly - nie zwalej tego na innych.
proszę - niech je sprzedają apteki - skoro baba nie chce mi sprzedać dwóch opakować głupiego chemicznego środka przeciwkaszlowego, to nie sprzeda 10-latkowi narkotyków
Kania napisał/a:
ps. w czym tak naprawdę tkwi magiczna moc narkotyków, co ludzie w nich widzą?
nie interesuje mnie to - ja brać nie zamierzam... nie zamierzam tez korzystać z prostytucji, a jestem za jej legalizacją...
nie o to chodzi!
p.s. czy jak napiszę słowo Ciemnogród, to dostanę ostrzeżenie? Modlicha chyba dostała... no więc nie napiszę...
_________________ "Piekło wybrukowane jest dobrymi chęciami."
proszę - niech je sprzedają apteki - skoro baba nie chce mi sprzedać dwóch opakować głupiego chemicznego środka przeciwkaszlowego, to nie sprzeda 10-latkowi narkotyków
i w zwiazku z tym pomyslem problem zostanie rozwiazany ... no porsze Cie ... zaczniemy sprzedwac narkotyki w aptece i po sprawie ... zniknie mafia, zniknie problem i nie zwiekszy sie ilosc narkomanow maloletnich... dorosly pojdzie do apteki (nie zwiazany z mafia) kupi jedno opakowanie i sprzeda maloletniemu...
teraz przynajmniej, zeby sprzedac trzeba miec kontakty --- a tak kontakty beda udostepniene kazdemy doroslemu i to zgodnie z prawem...
Destiny napisał/a:
p.s. czy jak napiszę słowo Ciemnogród, to dostanę ostrzeżenie? Modlicha chyba dostała... no więc nie napiszę...
napisalas -- proponuje sie mniej denerwowac ... juz drugi raz (poprzednio w "dopingu") Ciebie ponosi!!!
mysl dalej --- praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum