Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
KOMUNIA
Autor Wiadomość
modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Pon 15 Maj, 2006   

Kaffi napisał/a:
pytanie podobne, ale dotyczące innej uroczystości - bierzmowanie (podepnę się więc pod ten wątek :) ). Czy kupuje się jakieś prezenty? :shock:

Nie słyszałam, żeby na bierzmowanie ktoś kupował prezenty, ale nie słyszałam też, żeby po bierzmowaniu zapraszano na obiad.... :roll: ...Może coś się zmieniło.... :-k

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

modliszka napisał/a:
Nie słyszałam, żeby na bierzmowanie ktoś kupował prezenty, ale nie słyszałam też, żeby po bierzmowaniu zapraszano na obiad.... :roll: ...Może coś się zmieniło.... :-k

Obiadu się nie "czepiam", gdyż jest przy wszystkich mniejszych lub większych rodzinnych okazjach :) (tyle że bez chrzestnych - znajomi), zastanawia mnie tylko ten prezent... Ale chyba sobie daruję... kto to widział prezenty na bierzmowanie ;-)

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

modliszka 
totalny rekordzista

Kaffi, jeżeli już coś chcesz kupić - to polecam Biblię.
Możesz złożyć wpis i będzie fajna pamiątka na wiele lat :)

wpi
używa klawiatury

Ulica: Albatrosów

modliszka napisał/a:
Zrobię tu małą dygresję i przypomniało mi się, jak na swojej komunii zebrałam 36.000 hehehhehe...

Qurde, ale dzianą rodzinkę miałaś... Ja tam zebrałem marnych parę tysiączków, a i tak z tego g... powąchałem... pod hasłem "rozumiesz synku są inne potrzeby" ach, ciężkie to czasy były...
a banany z darów (dla młodzieży - takie paczki co się w okolicach świąt dostawało z zagranicy) to mama sprzedała na manhatanie (lokalny targ z fantami z zachodu) ... i czekolady też sprzedawali...
pieniądze i tak inflacja zjadła, a ja będę miał uraz do końca życia...

"za moich czasów" hitem komunijnym były zegarki elektroniczne przemycane z Węgier. Ja dostałem z 5 melodyjkami i podświetlaczem :mrgreen: Kolega nawet z kalkulatorkiem (tata mu przywiózł z Finlandii), ale to była zazdrość niepojęta...
A teraz jest banalnie, nic nie trzeba przemycać z zagranicy, wszystko można kupić. Ach, tylko pozazdrościć Białorusinom Łukaszenki, tam jeszcze jest normalnie...
A Lepper po wejściu do rządu już nie chce wzorować się na Białorusi! Już NIGDY na niego nie zagłosuję!

P.S. Przepraszam modliszko za odbieganie od tematu, ale się wzruszyłem... KOMUNO WRÓĆ!!! (byle nie do Polski :mrgreen: )

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

wpi napisał/a:
Przepraszam modliszko za odbieganie od tematu, ale się wzruszyłem... KOMUNO WRÓĆ!!! (byle nie do Polski :mrgreen: )

odniosłem wrażenie że ci się KOMUNA z KOMUNIĄ zrównała :roll:

Kaffi 
Moderator
Z czeluści piekielnych ;-)

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 17 Maj, 2006   

Co do Bierzmowania - ostatecznie prezentu nie kupiłam, i dobrze ;-) . Wybierzmowana dostała jedynie drobny prezent od rodziców :) .

"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach

modliszka 
totalny rekordzista

Wysłany: Sro 17 Maj, 2006   

wpi napisał/a:

"za moich czasów" hitem komunijnym były zegarki elektroniczne przemycane z Węgier. Ja dostałem z 5 melodyjkami i podświetlaczem :mrgreen: Kolega nawet z kalkulatorkiem (tata mu przywiózł z Finlandii), ale to była zazdrość niepojęta...

Jak ja zaazdrościłam kolegom tych zegarków z melodyjkami, nie wspomnę tych z kalkulatorem :mrgreen: Wersje dla dziewczynek, były pod tym względem bardzo ubogie :( ...Dając dzisiaj taki prezent dziecku, mogło by się w najlepszym przypadku popłakać, w najgorszym ofiarodawca, mógłby dostać nim po głowie :lol: :lol: :lol:

wpi
używa klawiatury

Ulica: Albatrosów
Wysłany: Czw 18 Maj, 2006   

No nie przesadzaj, babskie wersje były mniejsze, fakt, ale też miały halogeny i jakieś melodie....
U nas ksiądź zabronił przynoszenia zegarków do kościoła, bo wszyscy się chwalili melodyjkami... podczas mszy oczywiście :mrgreen:

Teraz dzieci to marzą chyba o pierwszej KO-KO-KOMÓRCE jak to kiedyś trafnie ujął Plus.
Choć jeszcze nie jestem "na tym etapie" i pewnie to był hit 5 lat temu... :-k

motyl 
totalny rekordzista

Wysłany: Czw 18 Maj, 2006   

wpi napisał/a:
pewnie to był hit 5 lat temu...

pewnie dalej jest, w końcu zawsze można mieć lepszą i bardziej wypasioną komórę

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Pią 19 Maj, 2006   

Teraz może jakaś przenośna konsola do gier? Ja bym chętnie taką dostał na komunię :D

Odpowiedz do tematu