w związku z tym że jestem absolutnym ignorantem w sprawie rowerów a mam duże parcie na zakup tegoż
bardzo prosze o radę osoby które cokolwiek więcej się na tym znają - co kupić i na co zwracać uwagę coby nie przepłacić i dobrze wybrać
no najważniejsze gdzie kupić?
_________________ Gość wygladasz dzisiaj przepięknie!
_________________ Pora na dobranoc, bo już księżyc świeci, dzieci idą spać, mis po flaszkę leci
Miś, Miś! Świńska rura nie miś! Pięćset złotych! Pięćset złotych dla mnie nie ma, a sam forsą sra!
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 25 Kwi, 2006
a jaki przedział cenowy Was interesuje ? tylko proszę nie piszcie że jak najtaniej, to wiem
i najważniejsze ... do czego ten rower będzie służyć ? mam na myśli, jazdę po jezdni i chodnikach, czy też jazdę po lesie, mocniejsza jazda po kamieniach, piachu ... czy też ostre górki i skoki ?
!!!NEMESIS!!! totalny rekordzista Say my name bitch!
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 25 Kwi, 2006
To zerknij w GoSport na rowery Kellys ... tyle, że nie należą do cennika JUBILATów
Co do marki to polecam również, AUTHOR (a) ....
motyl napisał/a:
na co zwracać uwagę coby nie przepłacić i dobrze wybrać
- na manetki, czyli to czym hamujesz i zmieniasz biegi ... czy chcesz obracane (tzw gripshifty) czy takie motylki (tzw rapidfire) ... każdy ma swoje preferencje ...
- na rozmiar ramy (zazwyczaj Wam dobiorą w sklepie)
- na siodełko, niby zawsze można zmienić, tyle że raczej się dokupuję więc koszt dodatkowy, polecam żelowe
- na osprzęt ... teoretycznie wszystko co się zaczyna na DEORE to już tworzy pewien komfort jakości, można się również spotkać z alternatywnym firmy SRAM, ale ... już sama nazwa źle mi się kojarzy
Generalnie w ramach marek, które wymieniłem im więcej chcecie wydać tym lepszy dostaniecie osprzęt i lżejszy rower. Przy wyższych kwotach pow. 2000 dostajecie już znacznie lepsze amortyzatory, ale to dla tych co już lubią dołki
Turystyczny przedział cenowy to 800-1800 pln.
na osprzęt ... teoretycznie wszystko co się zaczyna na DEORE to już tworzy pewien komfort jakości, można się również spotkać z alternatywnym firmy SRAM, ale ...
T-D, Deore to już osprzęt dla ludzi którzy myślą o rowerze w kategoriach sportu, nie rekreacji. Jest on nieuzasadniony dla osób, które chcą używać roweru do weekendowych przejażdzek.
Przy kupnie roweru należy własnie zadać sobie pytanie do czego on ma służyć, gdzie i jak często bedzie używany. Ja osoboście uważam, że rower powinien być wygodny, odpowiednio dobrany do potrzeb, o właściwym rozmiarze ramy, ładny (takie babskie spojrzenie ) i markowy, by nie popsuł się na pierwszej wyprawie.
Pozdrawiam
ps. Osprzęt Sram, szczególnie w wyzszej półce bije na głowę Shimano. X.0 z triggerami jest rewelacyjne.
bylismy tez w Decathlonie - ale tam sa rowery tylko marki "Decathlon" i rzeczywiscie byly tansze - 600 zł z amortyzatorami i tylna przerzutka SRAM - ale zastanawie mnie jakosc tego wszystkiego
z drugiej strony chce tani rowerek, bo to bedzie moje narzedzie do rekreacji, wiec nie główna atrakcja kazdego dnia i nie chce sie pochalastac, jak tfu-tfu mi go ukradna
a z trzeciej - to sie pochlastam, jak za rok zacznie mi sie wszystko rozpadac, trzeszczec, skrzypiec, terkotac, przeskakiwac, luzowac i inne takie
z czwartej strony jak tak ogladalem tu i tam rowery i wszystko wlasciwie sie zaczyna od 1100 zł - czyli co? jak kupie za 1100 to kupie najgorsze z najlepszych ?
z piatej strony - moze trzeba pojechac do jakis hurtowni?
swego czasu, sto lat temu, jak najlepszy sklep z rowerami byl na nowowiejskiej to zamiast kupowac w sklepie jechalismy do Marek, bo stamtąd brali rowery do sklepu w Warszawie... hmmm... ale pewnie teraz juz nie ma hutrowni.... TD ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum