Wysłany: Nie 19 Lut, 2006 Afera dopingowa: Sportowcy uciekli z igrzysk!
Dwaj austriaccy biathloniści - Wolfgang Perner i Wolfgang Rottmann - po dokonanej w nocy z soboty na niedzielę przez policję i przedstawicieli Międzynarodowego Komitetu Olimpijskiego kontroli antydopingowej w ich kwaterze - wrócili do kraju.
Informację potwierdził w niedzielę wieczorem sekretarz generalny Austriackiego Komitetu Olimpijskiego Heinz Jungwirth.
Podczas trwającej cztery godziny kontroli, pierwszej z udziałem policji w historii igrzysk, sześciu biegaczy narciarskich i czterech biathlonistów zostało poddanych testom antydopingowym, których wyniki mają być znane we wtorek.
W niedzielę w niemieckich mediach pojawiła się informacje, że Perner i Rottmann opuścili swoje prywatne kwatery w San Sicario i Pragelato. Strona austriacka potwierdziła ten fakt dopiero wieczorem, a obaj mieli wyruszyć w podróż do kraju już o trzeciej w nocy.
Jungwirth powiedział, że "oni nie zniknęli, tylko wyjechali, gdyż ich występ w pozostałych konkurencjach nie był przewidziany". "To normalne, że ktoś, kto kończy udział w igrzyskach wraca do domu" - dodał sekretarz generalny austriackiego komitetu olimpijskiego.
Podobnie uważa rzecznik Austriackiej Federacji Narciarskiej Erich Wagner, który poinformował, że ich wyjazd był planowany wcześniej.
Tymczasem Perner i Rottmann, którzy wystąpili we wszystkich dotychczasowych trzech konkurencjach olimpijskich i spisali się z najlepiej z Austriaków (Perner był czwarty w sprincie na 10 km), znajdują się na liście zawodników zakwalifikowanych do biegu masowego z udziałem 30 najlepszych biathlonistów igrzysk.
Austriacy przywieźli na igrzyska sześciu biathlonistów, więc występ w sztafecie nie jest zagrożony.
W niedzielę późnym wieczorem trener austriackich biathlonistów Alfred Eder potwierdził, że w zajmowanych przez Pernera i Rottmanna jednoosobowych pokojach znajdowały się substancje, które zarekwirowała policja.
"Pozostaje mieć nadzieję, że nic niedozwolonego tam nie było, ale to niewielka nadzieja" - powiedział szkoleniowiec, który jednak nie chciał potwierdzić, że to jeden z jego podopiecznych wyrzucił przez okno torbę ze strzykawkami oraz niezidentyfikowanymi medykamentami podczas kontroli policji i przedstawicieli MKOl.
"Uważam, że powinni zostać do wyjaśnienia sprawy, ale są dorośli (Perner ma 38 lat, a Rottmann 32) i sami odpowiadają za swoje czyny. Ja nie mam sobie nic do zarzucenia, niczego złego nie zrobiłem, więc nie boję się ani policji, ani nikogo innego" - dodał Eder.
Około godz. 23.00 kierownictwo austriackiego komitetu olimpijskiego postanowiło wykluczyć obu biathlonistów ze składu ekipy. Jako powód podano "samowolne opuszczenie ekipy, bez powiadomienia jej kierownictwa".
Oprócz Pernera i Rottmanna z Turynu zniknął także dyrektor austriackiej federacji narciarskiej odpowiedzialny za biathlon i biegi Markus Gandler. Zdążył tylko poinformować stację telewizyjną ORF, że mimo wcześniejszych ustaleń nie stawi się w studio podczas specjalnej audycji poświęconej wydarzeniom ostatnich godzin.
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pon 20 Lut, 2006
Poczytałem ... nadrobiłem zaległości w tym wątku ... do narkotyków się nie odniosę, bo to nie ten wątek
A co dopingu ... czymże jest sport ? ... igrzyska ? ... czymś co się wywodzi ze starożytności, walką o zwycięstwo w danej dyscyplinie .. walką człowieka z własnymi słabościami ... i może dlatego jestem przeciwny jakiemukolwiek zakrzywianiu predyspozycji ludzkiego organizmu do danej dyscypliny ... dlaczego ? z szacunku do tradycji którą kultywujemy od zarania dziejów
A co dopingu ... czymże jest sport ? ... igrzyska ? ... czymś co się wywodzi ze starożytności (...)
Wow, ależ to pięknie zabrzmiało... Tak "kulturalnie", melancholijnie... Z nutką dekadencji
Khm, khm, a wracając do tematu wątku to podpisuję się pod tekstem T-D dwoma łapkami
_________________ Kaffi
"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum