Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: tomasz-dominik
Pią 21 Kwi, 2006
Wątek kulinarny
Autor Wiadomość
kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Wysłany: Pon 08 Sie, 2005   Wątek kulinarny

Będę zobowiazana za przepisy na dania z Wok'a - oczywiscie te sprawdzone ;)

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 09 Sie, 2005   

taki wątek już jest .... http://www.slowicza.org/phpbb/viewtopic.php?t=779
:roll: 8)

co prawda trzymanie się tematu nie wszystkim wychodzi przez co zatraca się z czasem cel tego tematu .... ale warto pisać w jednym i nie zakładać nowych, aby potem innym było łatwiej szukać :D

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Wto 13 Wrz, 2005   

cyt. z Onet.pl

"Co byście powiedzieli na konika polnego podsmażanego z czosnkiem, sałatkę z kokonów jedwabnika, omlet ze stonogi czy lody ze świerszcza? Na spożywanie tych i podobnych żyjątek naukowcy wymyślili termin entomofagia. Wielu jest zdania, że to określenie trafi niebawem do języka potocznego. Trzydzieści gramów robaków zawiera bowiem tyle samo białka co trzystugramowy filet z polędwicy. Robaki są poza tym bogate w żelazo i prawie nie mają tłuszczu ani cholesterolu.
Nawet jeśli już zrobiło wam się niedobrze, warto pamiętać, że upodobania kulinarne to rzecz zmienna. Dania, których dziś nie odważylibyśmy się wziąć do ust, bywały przysmakiem naszych przodków. I na odwrót. My, Europejczycy wzdrygamy się na myśl o gąsienicach, larwach, małpich móżdżkach, mięsie z psa czy węża, jednak potrawy te stanowią pożywienie ludzi innych kultur. Zajadamy się za to ślimakami, żabimi udkami, flakami, jąderkami czy też larwami węgorza. Nasza niechęć do pewnych potraw jest więc kwestią czysto kulturową.
Insekty goszczą na stołach już dziś. W Indonezji zbiera się nocą koniki polne, serwowane później z solą, cukrem i cebulą. Tam też za przysmak uchodzą dania z termitów. Najlepsze są te podane prosto z drzewa, należy jednak żuć je szybko, żeby… nie uciekły z ust. Koneserzy powinni docenić ich wyjątkowy smak i aromat żywicy.
W Japonii jada się koniki polne, larwy owadów wodnych, cykady, poczwarki jedwabnika; w Afryce świerszcze, koniki polne, larwy i chrząszcze; w Kambodży i Wenezueli smażone tarantule, podobne w smaku do krabów. W niektórych miejscach w Chinach, gdzie – jak mawiają – jada się wszystko, co ma nogi, z wyjątkiem krzesła, bardzo ceniony jest skorpion smażony lub gotowany z warzywami.
Entomofagia ma już zwolenników również na Zachodzie. Są wśród nich Amerykanie Peter i Faith Menzel, autorzy książki "Man eating bugs". Twierdzą oni, że owady oferują smakoszom zupełnie nowy świat kulinarnych wrażeń i zapachów – od kwaśnych mrówek po pająki o aromacie owoców morza.
W Londynie czy Nowym Jorku pojawiły się już takie rarytasy, jak lizaki z gąsienicą, mrówki posypane kakao czy lody ze świerszcza – hit sezonu jednej z firm produkujących mrożonki, Hotlix Candy, pioniera w tego typu przysmakach. Surowce pochodzą z Tajlandii, Kolumbii i Meksyku, które to kraje są głównymi producentami i eksporterami robaków."

chetnie bym sprobowal

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Wysłany: Sro 14 Wrz, 2005   

gawron napisał/a:
zupełnie nowy świat kulinarnych wrażeń i zapachów

z tym polemizować nie bedę, ale raczej konserwatywnie podchodze do kulinariów ale jak mowi znana madrosc pszczol: do odwaznych swiat nalezy :wink:

gawron 
totalny rekordzista

kasiekk napisał/a:
ale jak mowi znana madrosc pszczol: do odwaznych swiat nalezy

to kiedy "Pszczolko Majo" zaczniemy probowanie??? :D

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

zrobmy tak: probuj do woli a ja popatrze jak bardzo ci smakuje :D

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Czw 15 Wrz, 2005   

o co to??? krolika doswiadczalenego chcesz ze mnie zrobic... :lol: :lol:

OT - ping-pongowe
wystarczy, ze Ignac sobie ze mnie krolika zrobil a ja z niego --- pozostalym z siebie nie pozwalam --- :lol: :lol: :lol:

.
.
.
.
.
proponuje sprawdz Ignaca :roll: 8) :wink: :lol:

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

gawron napisał/a:
proponuje sprawdz Ignaca :roll: 8) :wink: :lol:

Gawron, ja nie mam nic wspólnego z ptactwem :roll: i robalami sie nie żywię :P :twisted: , więc proszę mi tu takiego paskudztwa nie proponować. 8) :lol: :twisted:

gawron 
totalny rekordzista

Ignac napisał/a:

Gawron, ja nie mam nic wspólnego z ptactwem :roll:

jestes pewny??? hmm... nic zupelnie??? :roll: 8) :mrgreen: :mrgreen:
Ignac napisał/a:

i robalami sie nie żywię :P :twisted: ,

moze wlasnie przyszedl czas aby sprobowac.... robak a potem zapijanie, robak i zapijanie itd, itd....

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

gawron, sam pisales, ze chetnie sprawdzisz, jak to smakuje... ja chcialam tylko zobaczyc jak to bedzie wygladalo. :) ochotnik do samodzielnych eksperymentów - czego chciec wiecej?

gawron 
totalny rekordzista

kasiekk napisał/a:
gawron, sam pisales, ze chetnie sprawdzisz, jak to smakuje... ja chcialam tylko zobaczyc jak to bedzie wygladalo. :) ochotnik do samodzielnych eksperymentów - czego chciec wiecej?

nie zaprzeczam - chetnie sprobuje :D -- nigdzie jednak nie napisalem, ze jeszce jakies przedstawienie bede organizowal ... :) skoro jednak tak chcesz sie na zywo przekonac jak to bedzie wygladalo to zorganizuj produkty - oczywiscie kupione a nie zlapane lub wykopane :D

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2005   

jasne...

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

Wysłany: Pią 16 Wrz, 2005   

Ja bym Jej nie wierzył 8) ... pamiętaj, przed jedzeniem spradź paragon. :roll: :lol: :twisted:

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2005   

po odpowiedzi "jasne" .... sie wycofuje ... nawet jak paragon sprawdze --- toz to Kasiekk ewidentnie mnie nie lubi i chce mnie zalatwic na amen 8) :twisted: :twisted:

Ignac --- dzieki :D ufff... a juz bym sie nabral :wink: :lol: :lol: :lol:

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

Wysłany: Sob 17 Wrz, 2005   

i tu sie gawron mylisz, do ciebie sie akurat przyzwyczaiłam :) :)

Odpowiedz do tematu