Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sob 25 Cze, 2005 Przepisy kulinarne
Pozwoliłem sobie zapodać przepis Gawrona jako początek tego wątku. Własśnie tego mi na tym forum jeszcze brakowało, sprawdzonej i polecanej książki kucharskiej
gawron napisał/a:
na poczatek polecam mrozona mieszanke owocow morza...
zalej wrzatkiem... sito do lapki jak sie rozmorozi...
patelnia maselko
czosnku cala glowka pokrojona w plasterki (jak chipsy grubosc na oko 2mm)
podsmaz czosnek, ale nie przypal bo bedzie gorzki smak... maly ogien
nastepnie dodaj rozmrozone owoce morza --- nie przykrywaj patelni.... maly ogien przypominam...
poczekaj, az resztki wody wyparuja.... na tym koniec
polecam spozywac z majonezem i bagietka --- nie zapomniec o pifffku.
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wysłany: Sob 25 Cze, 2005
ja ostatnio ciagle przygotowuje salatke grecka ale za to brakuje mi przepisow na cos z tunczykiem
pory pokrojone w talarki (jeden duży por na osobę) dusi sie na wolnym ogniu do całkowitej miękkości na maśle - ilość masła zależy od upodobań, wtedy podlewa rosołem - mnie najbardziej smakuje na czytym warzywnym wywarze (centymetr powyżej) i gotuje około 15 minut. całość przeciera lub blenduje, dodaje do ok. szklanki rosołu na osobę. Można zaciągnąć śmietaną.
Przyprawy: sól, pieprz, może być gałka muszkatołowa (odrobina, bo w dużych ilościach ma inne zastosowanie ) lub slodka papryka czy curry - kto jak lubi.
Gotowe.
Mozna podać z groszkiem ptysiowym, grzankami, odrobiną parmezanu. Miszag najbardziej lubi z kluseczkami kładzionymi z pietruszką.
Ważne: podawać dobrze ciepłe - chłodna traci smak.
ja ostatnio ciagle przygotowuje salatke grecka ale za to brakuje mi przepisow na cos z tunczykiem
Wedle życzenia (proporcje podaje zgodne z przepisem, ale i tak wiadomo że po pierwsze - można je dostosować do własnych upodobań , po drugie - za drugim razem proporcje się aktualizuje ):
Sałatka z tuńczyka:
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, puszka kukurydzy, ok. 5 ugotowanych białek jaj, majonez, sól i pieprz do smaku
Białka kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy pozostałe składniki (odsączone), doprawiamy do smaku.
Jako składnik można też dodać ugotowany ryż.
Sałatka makaronowa z tuńczykiem:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- puszka kukurydzy
- jedna średnia cebulka
- jajka na twardo(dwa lub trzy)
- makaron (u mnie zazwyczaj świderki)
- majonez
- sól, pieprz do smaku
Wszystko wymieszać i pałaszować
_________________ Kaffi
"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Lecę do sklepu po truskawki i całą resztę... powinno się udać . Co prawda parę razy udało mi się przypalić wodę... ale tutaj się przecież nic nie gotuje.
Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202
Wysłany: Czw 30 Cze, 2005
moj przepis na truskawki w smitanie:
1. do telerza wrzucic tyle truskawek (umytych i bez szypulek), zeby prawie sie wysypywaly
2. bardzo dokladnie rozgniesc to wszystko widelcem
3. dodac smietane (od pyty)
4. posypac cukrem (najlepiej bialym)
5. pomieszac
6. ewentualnie dodac makaron, ale nie koniecznie
7. wpier... zajadac ze smakiem
_________________ CAŁY TEN PORZĄDEK DO TEGO SIĘ SPROWADZA, ŻE WŁADZA DAJE KASĘ A KASA TO WŁADZA!!!
ja zazwyczaj wychodze, kiedy on to robi do jedzenia - nie smierdzi jak durian, ale jest podobnie odrazajace, bleeee....
za to cocktail albo truskawy z cukrem - mmmm.... pychota (niestety)
[ Dodano: 2005-06-30, 22:41 ]
nie dodal jeszcze tylko o serku homogenizowanym waniliowym - tez bywa grane
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum