Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Sro 25 Sty, 2006
Powiem tak - po to kupiłem fabrycznie nowego japończyka (co prawda "Made in UK") żebyu po serwisach nie jeździć. Ale samochodzik to urządzenie mechaniczno-elektryczne i jako takie może się niestety zepsuć. Wtedy potrzebne są cześći, nawet do niezawodnego zazwyczaj japończyka. I magik-serwisant który to naprawi.
Jeśli brak ktoegoś z elementów tej układanki robi się słabo.
Sama marka MAZDA, pomimo bardzo dobrej opinii nie gwarantuję że nigdy ale to przenigdy nie nastąpi usterka. Nie zapominajmy też o okresowych przeglądach i wymianie materiałów eksploatacyjnych - filtry, klocki hamulcowe, tarcze itp.
One też są potrzebne, a jeśli nie ma dostawcy to i podaż słaba - ceny w górę.
.
Skoro można dostać części zamienne i eksploatacyjne do VW Garbusa i innych aut, których nie produkuje się od dawna to chyba będą i do aut koncernu, który się zwija z naszego rynku . Jest tyle różnych zamienników, które nie odbiegają jakością od oryginałów, że nie widzę problemu. Nie ma co sr...ć ogniem
modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
A ciekawi mnie, co ile i gdzie robicie przeglądy samochodu ( czy autoryzowany serwis, czy inne serwisy) ?
Niedaleko naszego osiedla, tuż przy Cukierni ul. chyba Jana Pawła, jest maleńki sklep z częściami zamiennymi - polecam ! Duży asortyment, do różnych marek a ceny bardzo przystępne. Będąc tam ostatnio, pan opowiadał mi, że bardzo często serwisanci, zarówno z piaseczyńskiej Toyoty, jak i VW, przyjeżdżają do niego, kupują części, które skończyły im się w magazynie. Klient przekonany, że wymieniona część, pochodzi bezpośrednio od producenta części samochodowych dla danej marki płaci bajońskie kwoty, przy czym ta sama usługa w innym punkcie, potrafi być dużo tańsza.
VW, nie zezwala klientowi być przy samochodzie, podczas przeglądu, motywując to barkiem bezpieczeństwa osob trzecich - bzdura ! Dlatego tez przestałam do nich jeździć !
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
A ciekawi mnie, co ile i gdzie robicie przeglądy samochodu ( czy autoryzowany serwis, czy inne serwisy) ?
co 30.000tys
autoryzowany
ale nie pytaj o koszty bo ich nie znam ...
co do czesci... ta sama czesc w pudelku w service autoryzowanym kosztuje 2x czasami 3x wiecej... niz bez pudelka w sklepie... kiedys robilem przeglad w autoryzowanym fordzie (juz po gwarancyjny) ... chcialem po kupnie autka wymienic pasek rozrzadu... jak mi cene za pasek zaspiewali to na ziemi prawie usiadlem... pojechalem do sklepu kupilem 3x tanej (taki sam - z tej samej fabryki) i kazalem swoj zalozyc...
Wspólnota: Poduszkowiec
Ulica: Strusia
Mam zaprzyjaźniony warsztacik na Mokotowie i od paru lat korzystam tylko z ich usług.
Przegląd szybko, tanio i bez "ukrytych" kosztów (zresztą nie wiem, może klientom "z ulicy" coś doliczają... )
Części kupują sami, po zdiagnozowaniu usterki. Ja wybieram głównie zamienniki. Autko swoje lata i kaprysy ma. Nie będę mu fundował oryginałów
_________________ Budzi się we mnie zwierzę!
(tylko obawiam się, że to leniwiec)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum