Coraz wiecej tych "japończyków" nie pochodzi z Japoni tylko jest tłuczonych w Turcji, Angli, Czechach, Węgrzech (a może Bułgarii). A jakość na tym cierpi.
powiem tak;
passat zdechł, ale po wyciągnięciu odpalił....
Laguna przejechała (można duskutować czy kałuża była równie głęboka) ale potem nie obyło się bez wizyty u mechanika....
Z całym szacunkiem do posiadaczy nowych francuzów (Gawron) uważam, że są to auta, które się sprawdzają tylko w pierwszych latach użytkowania (i są dla niektórych atrakcyjne stylistycznie).
Jeśli chodzi o Forda, to zarówno Focus jak i Mondeo ma obecnie w swojej klasie najlepszy układ jezdny - szczególnie ciekawe jest to w przypadku Mondeo - konkurencja nie może nadążyć pomimo znacznego wieku aktualnego modelu (nowszy jest konstrukcyjnie aktualny Passat czy Vectra).
Wedłud mnie powinineś się zastanowić co jest dla Ciebie najważniejsze....
Kombi może być w przypadku wielu aut, ale Octavia np. jest zbudowana na płycie Golfa i nie można jej porównywać z Passatem czt Mondeo jeśli chodzi o ilośc mieszca szczególnie na nogi z tyłu (krótszy rozstaw osi) - jest za to załkiem oszczędna (TDI) i tańsza w zakupie....
Jeśli chcesz auto używane, to odradzałbym francuskie pojazdy, a skupiłbym się na niemieckich.....
Poza tym może warto kupić auto tańsze, a z lepszym wyposażeniem, albo starsze, ale z mniejszym przebiegiem - wszystko zależy od tego ile jeździsz i ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup.
Wybórt kombi pochwalam.
Poza tym wbrew pozorom są to auta które wygodniej się prowadzi (lepsza widoczność do tyłu oraz wycieraczka szyby tylnej, która nie jest standardem w sedanach, a długość całkowita zazwyczaj jest porównywalna z sedanami, poza tym ilość miejsca na głowę jest z reguły znacznie większa w przypadku kombi - a różnica w cenie nie zawsze jest duża).
Wspólnota: Poduszkowiec
Ulica: Strusia
Wysłany: Pon 23 Sty, 2006
W zasadzie, to już zdecydowałem, że pozostanę przy Fordzie.
Spróbuję "upolować" jakiś 2-3 letni, przyzwoity egzemplarz z dieslem.
Czy Focus, czy Mondeo - zdecyduję już "na gorąco".
_________________ Budzi się we mnie zwierzę!
(tylko obawiam się, że to leniwiec)
Z całym szacunkiem do posiadaczy nowych francuzów (Gawron) uważam, że są to auta, które się sprawdzają tylko w pierwszych latach użytkowania (i są dla niektórych atrakcyjne stylistycznie).
pierwsze lata uzytkowania powiadasz,... ... oby to oznaczalo przynajmniej 3lata... oraz kilka miesiacy na sprzedanie ....
jaki jest najlepszy samochodzik??? niemiec, francuz, japoniec itd... odp.kazdy pod warunkiem, ze jest sluzbowy
Wojtekk napisał/a:
Jeśli chodzi o Forda, to zarówno Focus jak i Mondeo ma obecnie w swojej klasie najlepszy układ jezdny - szczególnie ciekawe jest to w przypadku Mondeo - konkurencja nie może nadążyć pomimo znacznego wieku aktualnego modelu
jezdzilem jednym i drugim modelem forda... IMHO fokusik troche lepiej sie trzyma drogi... mozlie, ze z powodu umiejscowienia srodka ciezkosci... nie wiem dlaczego... takie mialem wrazenia.... potem przesiadlem sie do francuza i przyznaje, ze to juz nie to samo jezeli mowimy o zawieszeniu --- dzis jednak nie zaluje zamiany (moze jeszcze... oby tak zostalo)
Wojtekk napisał/a:
lepsza widoczność do tyłu oraz wycieraczka szyby tylnej, która nie jest standardem w sedanach,
przyznaje --- wsciec sie mozna bez wycieraczki tylnej szyby... przez ostatnie lata zawsze mialem a teraz nie mam i nic nie widze przez tylna szybe...
M-Teo napisał/a:
W zasadzie, to już zdecydowałem, że pozostanę przy Fordzie.
IMHO -- dobry wybor
w jakiej kwocie chcesz sie zamknac??? czy jestes zainteresowany zakupem autka "sluzbowego"??? moze bede mogl jakos pomoc (fokusik lub mondeo jest do zalatwienia - bardzo popularne samochody sluzbowe i troche tego na rynku jest)
Toyota Corolla 2002 wyprodukowana jeszcze w Japonii
nic jeszcze się nie zepsuło dosłownie nic wymieniałem tylko olej i klocki tarcze
przebieg 130 tyś. Polecam !!!
_________________ Pora na dobranoc, bo już księżyc świeci, dzieci idą spać, mis po flaszkę leci
Miś, Miś! Świńska rura nie miś! Pięćset złotych! Pięćset złotych dla mnie nie ma, a sam forsą sra!
Ja bym namawiał jednak do zapoznania się z ofertą japończyków. Ja mam obecnie któregoś z kolei japończyka, auto dość stare i bezawaryjne.( polecam mazde, najtrwalszy japończyk)
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Wto 24 Sty, 2006
Z mazdą może być mały problem ... Mianowicie postanowili wycofać się z Polski, co za tym idzie, mogą się pojawić kłopoty z częściami, przynajmniej oryginalnymi i fabrycznymi (autoryzowanymi) serwisami. A jak wiadomo z tymi nieautoryzowanymi i zamiennikami części różnie bywa ...
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Wto 24 Sty, 2006
Tak się właśnie stało - punkty Mazdy zostały "przebrandowane".
Zwróc uwagę na fakt że serwisy istniały przy salonach. Nie ma salonu bo marka się wycofała (salon zaczął sprzedaż innej marki)- również serwis się zamyka - zmienia brand ta ten który salon zaczyna sprzedawać.
Kliniczny przykład - d. punkt Mazdy przy Puławskiej, obecnie Ssang Yong ...
A co do części - kto je będzie sprowadzał ? Tylko niezależne firmy które będą się zaopatrywać albo w np. Mazda Niemcy, albo za pośrednictwem innych biur Mazdy próbować importować z Japonii.
Tak czy siak , mogą być kłopoty z pełną dostępnością bo siłą rzeczy ograniczą się do najpopularniejszych (koszty, magazyniowanie), ceny również mogą skoczyć w górę - mniejsza podaż winduje ceny, większe koszty uzyskania części (wynikające zarówno z mniejszej skali zakupów jak i większej ilości pośredników) również przełożą się na klienta końcowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum