Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: 314TeR
Pią 21 Kwi, 2006
Zimówki
Autor Wiadomość
Jacek 
nie boi się klawiatury

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005   Zimówki

Macie jakieś dobre/złe doświadczenia z oponami zimowymi ? Jakie polecacie ?

Tomek
nie boi się klawiatury

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2005   

Kazde zimowki sa lepsze zima od opon letnich, zupelnie inna jazda.

M-Teo 
chętnie gawędzi

Wspólnota: Poduszkowiec
Ulica: Strusia

Na zimówkach jeżdżę od dwóch sezonów. Wcześniej używałem tzw. uniwersalnych (ale osobiście je odradzam).

Obecnie mam zimówki Dębica Frigo i przyznam, że jestem z nich dość zadowolony. Przyczepność dobra nawet w bardzo kiepskich warunkach.

Ich poważną zaletą jest na pewno niska cena. Co do wad - jak dotąd większych nie stwierdziłem. 8)

Jeśli natomiast interesują Cię opony z nieco wyższej półeczki, to polecam fińskie Nokiany.
Kto jak kto, ale Skandynawowie znają się na zimowych "kapciach". :wink:

Wojtekk 
szybki pisarz

Nie wypada mi nie zgodzić się z opiniami przedmówców ;-)
Każde ziomówki są lepsze zimą od opon letnich czy całorocznych. Jeździłem na zimówkach sporo i na śniegu są o niebo lepsze od letnich i to zarówno jeśli chodzi o przyspieszanie czy hamowanie jak i prowadzenie w zakrętach. Na gołoledź jednak nie ma rady...
Jeśli zamierzasz przejeździć na nich ze dwie zimy (zanim zmienisz auto) to zdecydowanie polecam, zwłaszcza, że nie musisz kupować opon profesjonalnych; wspomniane Dębica Frigo za naprawdę przyzwoite pieniądze dużo poprawią.

Destiny 
totalny rekordzista

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2005   

Jacek napisał/a:
Macie jakieś dobre/złe doświadczenia z oponami zimowymi ?

ja mam złe doświadczenia bez zimówek... :mrgreen:
jednej pani się trochę w tył dostało... :?

314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander

3 razy w życiu kopowałem nowe opony zimowe do trzech różnych autek.

Dębica Frigo Directional - 175/70 R13
Barum POLARIS 2 - 165/65 R14
Dębica Frigo Directional - 165/65 R14

I to co moge potwierdzić, że Dębica za swoją cenę oferuje naprawdę dobrą trakcję, prawie zerową wrażliwość na koleiny, są ciche, komfortowe, a co najważnejsze dobre na śniegu i w błocie pośniegowym. Dobrze się na nich przyspiesza, odrobinkę gorsze są przy chamowaniu, ale rekompensują to pozostałymi zaletami z nawiązką.

Barum Polaris - odradzam - totalna klapa i pomyłka. Auto jest nerwowe, nie daje się przecyzyjne prowadzić, wozi na koleinach. Skręcasz kierownicą, a samochód zastanawia się, pojechać czy nie w tę stronę :evil:

A no i jeszcze mała uwaga - są dwa rodzaje Dębicy Frigo, zwykła i kierunkowa. Zwykła jest to kiepściutka opona i nie polecam. Kierunkowa (Directional) jest tą z którą miałem doświadczenia. Nadaje się do autek FWD jak i RWD... co zresztą w RWD daje naprawdę masę frajdy w zimie na sniegu :mrgreen:

kasiekk 
totalny rekordzista
etatowa zołza

O! super info! wlasnie zbieramy sie do zakupu! na pewno wezmiemy wasze zdania pod uwage. Milo jest slyszec, ze jest dobry polski produkt. To sie rzadko zdarza.

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

smigam zima na zimowkach (!) nie zamienie na inne - roznica w prowadzeniu kolosalna, a ze autka najlepszego na swiecie nie posiadam wiec tym bardziej sobie chwale zimowe opony 8)

Jacek 
nie boi się klawiatury

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2005   

Po głębszym zastanowieniu wstępnie wybrałem Semperit Winter Grip. Cenowo pośrodku, a oceny przynajmniej na www.opony.com i w niemieckich testach ADAC z 2003 r bardzo dobre. O Debicy tez miło słyszeć dobre słowo.
Generalnie także uważam, że na zimę powinny być używane tylko zimówki. Mało tego - powinien być ustawowy zakaz używania opon letnich w zimę. Miałem tę nieprzyjemność przejeżdzenia zimy nawet na letnich twardych Michelin'ach - horror, ale nie miałem specjalnego wyboru, bo przecież nie będę kupował opon dla firmy za swoje przywatne pieniądze :wink: Tłumaczenie szefa: "Przynajmniej się Pan wyćwiczy, a jak nie można ruszyć to wiaderko z piaskiem" :shock:

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Jeżdże na zimówkach firmy FULDA. Uważam, ze to bardzo dobre oponki z glebokim bieżnikiem, ktore doskonale sprawuja sie na śniegu i lodzie. Gdybym miala kupic nastepne, równiez wybrałabym Fulde.

gawron 
totalny rekordzista

modliszka napisał/a:
Jeżdże na zimówkach firmy FULDA. Uważam, ze to bardzo dobre oponki z glebokim bieżnikiem, ktore doskonale sprawuja sie na śniegu i lodzie. Gdybym miala kupic nastepne, równiez wybrałabym Fulde.

na sniegu to moze i tak,... ale na lodzie :roll: to raczej nie za bardzo --- chyba ze maja kolce, ktorych na naszych drogach uzywac nie wolno...

Jacek 
nie boi się klawiatury

Na lodzie jak najbardziej. Są takie testy.

314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander

Jacek napisał/a:

Owszem, są takie testy...

Nie mniej porównania nie wiele wnoszą bo, czy z prędkości 50km/h model A zatrzyma się po 249m czy konkurent B po 228m są mało istotne... No oczywiście dużo lepsza jest opona B - ale na asfalcie zatrzymają się obie po 20m z tej samej prędkości... morał z tego taki, że jak jesteś na lodzie nic ci nie pomoże, nawet super hiper extra opona... na lód nie ma mocnych... dla tego życzę wszystkim omijać go (lód) jak najdalej :p

mcjackal 
czasem gawędzi
Licencjonowany Trener NLP

a kolce są niedozwolone . ale jak to .. przeciez jak wyjedziemy na szklance w kolcach ipolicja nas będzie chciała złapac, a ona nie ma takich opon to ... nas nie złapią, bo my pojedziemy a o ni się ... ześlizgną :D [trzeba jeszcze pomyśleć o zasłanianiu tymczaswoym rejestracji :D :P :P ]

gawron 
totalny rekordzista

Jacek napisał/a:

owszem sa ... dlatego Skandynawia jezdzi zima na oponach z kolcami ... bo testy tak ten problem rozwiazaly i innego nie znalazly :)

[ Dodano: Wto Wrz 27, 2005 19:09 ]
mcjackal napisał/a:
a kolce są niedozwolone . ale jak to .. przeciez jak wyjedziemy na szklance w kolcach ipolicja nas będzie chciała złapac, a ona nie ma takich opon to ... nas nie złapią, bo my pojedziemy a o ni się ... ześlizgną :D [trzeba jeszcze pomyśleć o zasłanianiu tymczaswoym rejestracji :D :P :P ]

nie tylko na lodzie... latem rowniez --- fotoradary...

Odpowiedz do tematu