Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: 314TeR
Pią 21 Kwi, 2006
Stacja benzynowa
Autor Wiadomość
asknet 
lubi się odzywać

Wysłany: Czw 26 Sty, 2006   Stacja benzynowa

W związku z niezadługim zakupem deaselka ..mam pytanie gdzie w Piasecznie warto sie tankować aby w zime nie mieć kłopotów ...:-)

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Czw 26 Sty, 2006   

oj, a czemu akurat deaselek ? :roll: :?:

ropka drożeje ...
wyższy koszt utrzymania ...
w zimie większe problemy ....

Kania 
permanentny zaglądacz
Nieobecny

Witaj,

W Piasecznie jeszcze nie ma stacji, proponuje NESTE przy ul. Puławskiej, tam przynajmiej ropa wytrzymuje obecne mrozy, pozdrawiam

ps. diesel? taniej benzyna, oczywiście po przeróbce na gaz.

gawron 
totalny rekordzista

asknet napisał/a:
mam pytanie gdzie w Piasecznie warto sie tankować aby w zime nie mieć kłopotów ...

moze nie w Piasecznie, ale po drodze do Warszawy --- polecam BP (nie tylko ta na Pulawskiej, ale wszystkie BP) --- jeszcze nie mialem problemu...odpukac.. 8) :lol:
tomasz-dominik napisał/a:
ropka drożeje ...
wyższy koszt utrzymania ...
w zimie większe problemy ....

drozeje ale nadal tansza... a spalanie duzo mniejsze
jakie koszty Masz na mysli???
to prawda, ale raczej w starych modelach ...
Kania napisał/a:
diesel? taniej benzyna, oczywiście po przeóbce na gaz.

a w niedlugim czasie problem z parkowaniem np. w centrach handlowych oraz garazach takich jak na naszym osiedlu...

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

hmm, ja do tej pory naszego dieselka tankowalam na statoil - a tu nikt nie wymienil tej stacji jako dobrej z olejem do diesla??? ojjj, zaczynam sie zastanawiac czy na dobrej stacji tankuje???

asknet 
lubi się odzywać

Gaz w zyciu ...:-)
poza tym ...akcyzka sie szykuje na gaz ..wiec nie bede ryzykował
ropa tansza (ciut) i mniejsze spalanie elastyczniejszy silnik
Nowoczesne silniki deasla to nie to co kiedys ...:-)
czyli Jet odpada ??;-)

grzes 
chętnie gawędzi

Wysłany: Pią 27 Sty, 2006   

Kania napisał/a:
W Piasecznie jeszcze nie ma stacji, proponuje NESTE przy ul. Puławskiej, tam przynajmiej ropa wytrzymuje obecne mrozy, pozdrawiam

Marcin czy byłeś kiedykolwiek w Piasecznie?

[ Dodano: Pią 27 Sty, 2006 ]
Cytat:
w niedlugim czasie problem z parkowaniem np. w centrach handlowych oraz garazach takich jak na naszym osiedlu...

Oczywiście z mediów naczytane ,wszystko inne niz moje jest bee.,strach ma wielkie oczy :)
Gawron tylko nie z kopniakami ,proszę :)

gawron 
totalny rekordzista

grzes napisał/a:
Oczywiście z mediów naczytane ,wszystko inne niz moje jest bee.,strach ma wielkie oczy

oczywisce ze z mediow :) - nie jest bee... jednak chyba kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie - strach ma wielkie oczy.. zgadzam sie :)

czy uwazasz, ze nie jest prawdopodobne wprowadzenie zakazu parkowania w centrach handlowych samochodow z instalacja gazowa? czy tak mam odczytac Twoja wypowiedz?

grzes napisał/a:
Gawron tylko nie z kopniakami ,proszę

oj, Grzesiu, Grzesiu --- toz przeciez byl zart i dotyczyl przepowiedni pogodowej a nie tego, ze Masz inne zdanie od mojego -- nie wkladaj wszystkiego do jednego worka.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

gawron napisał/a:
jakie koszty Masz na mysli???

mam na myśli wyższe koszty serwisowania w przypadku dizla ...
oraz konieczność dbania o wysoką jakość paliwa i odpowiednie włączanie i wyłaczanie silnika (kilka cykli nagrzewania i wychładzania) inaczej ... parafinowy glut zablokuje Ci nastepną szansę odpalenia :-)

Kania 
permanentny zaglądacz
Nieobecny

W Piasecznie jestem codziennie, miałem na mysli stacje benzynową firmy NESTE, warto u nich tankować ropę i benzynę także, tankuję na Puławskiej od lat i zawsze wszystko było w jak najwiekszym porządku. Jeżeli chodzi o gaz to proponuje tankować na Okulickiego, za Lidlem, naprzeciwko Thomsona, tanio, miła obsługa i rabat. Gaz w swoim samochodzie mam już prawie 2 lata i przyznam sie, że pali mniej gazu jak paliwa. Odnośnie zakazów to jestem przeciwny takiej dyskryminacji.

ps. może porobimy osobne parkingi na benzyniaki, diesle i itp. ? To pomysł bez sensu, pozdrawiam

gawron 
totalny rekordzista

mam na myśli wyższe koszty serwisowania w przypadku dizla ...

no tak --- nie moge sie odniesc do tego co napisales poniewaz nie mam zielonego pojecia czy sa wyzsze... zakladam, ze tak jest...
IMHO oszczednosci na paliwie moga byc wieksze od roznicy w kosztach utrzymania... jeden warunek --- trzeba duzo km robic --- inaczej moze byc tak jak napisales...

oraz konieczność dbania o wysoką jakość paliwa i odpowiednie włączanie i wyłaczanie silnika (kilka cykli nagrzewania i wychładzania) inaczej ... parafinowy glut zablokuje Ci nastepną szansę odpalenia

prafinowy glut IMHO robi sie tylko podczas mrozu...
co do odpalania -- fakt - instrukcja (przynajmniej fokusowa - od francuza nie czytalem) zaleca nagrzewanie swiec oraz odczekanie kilku sekund przez zgaaszeniem silnika --- nagrzewanie chyba po to, aby latwiej silnik odpalil... a w odczekaniu przed gaszeniem kryje sie (chyba) mozliwosc zatarcia pompy wtryskowej, ktora jest smarowana olejem napedowym a nie olejem silnikowym...

przyznaje sie bez bicia ze nie czekalem na nagrzewanie i nie opoznialem gaszenia (z przyzwyczajenia) - nic sie ne stalo...

bardzo podoba mi sie fakt, ze na 60litrach w zaleznosci od sposoby jazdy moge przejechac od (mniej wiecej) 700km-750km do 1000-1100km... czy jakas benzynka (bez dodatkowego gazu) moze tyle przejechac?

M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

gawron napisał/a:
bardzo podoba mi sie fakt, ze na 60litrach w zaleznosci od sposoby jazdy moge przejechac od (mniej wiecej) 700km-750km do 1000-1100km... czy jakas benzynka (bez dodatkowego gazu) moze tyle przejechac?

A ja na benzynce przejeżdżam na 70 litrach od 300 do 350 km w zależności od sposobu jazdy :) Czy ktoś dizlem tyle przejedzie ? :) :):):) I nie samochodem ciężarowym ani autobusem :)

gawron 
totalny rekordzista

jak sie ma silnik od czolgu w osobowym to nic dziwnego w tym nie widze :lol: :lol: :lol:

a ile przejedziesz jadac 90km/h -- bez szarpania np. po autostradzie? :D

radok 
znany gawędziarz

Kania napisał/a:
Gaz w swoim samochodzie mam już prawie 2 lata i przyznam sie, że pali mniej gazu jak paliwa. Odnośnie zakazów to jestem przeciwny takiej dyskryminacji.

Mnie ciekawi ile to samochodów napędzanych gazem wybuchło w ostatnim roku? Ja nie słyszałem o takim przypadku. Czy może chodzi o utrudnienie życia posiadaczom samochodów na LPG by ich zniechęcić do takiej instalacji w związku ze spadkiem sprzedaży benzyny?

gawron 
totalny rekordzista

calkiem mozliwe... ale rodzi sie pytanie - dlaczego tego rodzaju zakazy wprowadzaja w Europie Zach? ... a moze to tylko plota przekazana przez dziennikarzy... nie wiem, nie widzialem jeszcze nigdzie takiego zakazu... :roll:

Odpowiedz do tematu