Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 26 Sty, 2006
Ford Galaxy, VW Sharan i SEAT Alhambra to bliźniacze samochody produkowane przez VW.
W niektórych tylko wersjach Galaxy Ford miał swoje silniki - np. jako jedyny miał "benzynę" 2.3 litra a nie miał "benzyny" V6 2.8 litra.
Stąd "zbieżność" ofert.
Może zabrzmi to jak żart, ale znajomy mechanik z VW mówił mi że serwisy FORDa przywożą do nich Galaxy bo nie mają przeszkolonych ludzi, jako że sprzedawali tego bardzo mało w Polsce.
Marcinie, musze zapytać, bo nie rozumiem...
Co oznacza "przez rok" Czy samochód ma rok, czy rok temu była ostatnia awaria ?
Samochód ma rok, awarii jak do tej pory brak. I mam nadzieję że się ten stan utrzyma
Dodatkowa fajna rzecz montowana w fordach (nie wiem czy w innych markach nie ma zbliżonego patentu) - ogrzewana przednia szyba i specjalny program klimatyzacji wspomagający odmrażanie/usuwanie zaparowania szyb. Zimą - rewelacja.
Wojtku --- od teraz Twoje slowa wypowiedziane na temat samochodow bede uznawal jako pewnik... --- co prawda w wielkim bledzie nie bylem, ale to Ty miales i masz 100% racje...
starsze silniki w fordzie mialy oznaczenie TDDI --- jedna literka
Marcin napisał/a:
ogrzewana przednia szyba
tylko w fordach... niestety... wyobraz sobie moje zdziwienie jak przesiadlem sie do francuza i nie bylo ogrzewanej przedniej szyby... znaczy nawet nie sprawdzalem czy sa druciki w szybie ... wlazlem i szukam wlacznika... nie wiedze... ide do sprzedwacy i pytam gdzie sie wlacza ogrzewanie szyby... i sie zdziwilem --- odp.tylko ford!!!
Marcin napisał/a:
i specjalny program klimatyzacji wspomagający odmrażanie/usuwanie zaparowania szyb.
taka z drucikami ??? ... dlaczego ja nie mam?? --- przyzwyczailem sie przez ladnych kilka lat do tego rozwiazania i teraz (zima) mi bardzo tego brakuje...
Ponoć właśnie taką. Jak mówiłem pewności nie mam...
do 30tys.. brakuje mi jeszcze 10tys... czyli mniej wiecej za potora miesiaca bede w service i sie dokladnie dowiem (o ile ie zapomne - bo biedzie juz wiosna - raczej)... do tego czasu EOT w tej sprawie
tylko w fordach... niestety... wyobraz sobie moje zdziwienie jak przesiadlem sie do francuza i nie bylo ogrzewanej przedniej szyby... znaczy nawet nie sprawdzalem czy sa druciki w szybie ... wlazlem i szukam wlacznika... nie wiedze... ide do sprzedwacy i pytam gdzie sie wlacza ogrzewanie szyby... i sie zdziwilem --- odp.tylko ford!!!
gawron napisał/a:
asknet napisał/a:
to co ja miałem w swoim francuzie ??;-) się to nazywało jak kupowałem chyba pakiet zimowy ...:-)
jak napiszesz co miales to bedziemy wiedzieli czyzby elektrycznie ogrzewana przednia szybe?
tylko ford ?? moje pytanie było retoryczne wiem co miałem w wyposażony samochodzik ....:-)
_________________ Flyfishing is not a matter of life and death - it's much more serious than that
ß - lewy Alt + 0223
ö - lewy Alt + 0246
ü - lewy Alt + 0252
ä - lewy Alt + 0228
kiedyś korzystałem
ale uwaga - nie dotyczy wszystkich czcionek....
z ciekawszych jeszcze:
° (symbol stopni) - lewy Alt + 0176
§ - lewy Alt + 0167
€ - lewy Alt + 0128
Można to wszystko sprawdzić w tablicy znaków w akcesoriach w menu programy w Windows
A wracając do tematu, to faktycznie zapomniałem o silniku TDI w Galaxy - tak było.
Swoją drogą słyszałem, że silniki z pompowtryskiwaczami (TDI) są oszczędniejsze niż common rail....
Cięzko nie być mi stronniczym, bo po prostu mam pewien sentyment do aut grupy VW, choć z drugiej strony takim fajnym HDi lub JTD też bym nie pogardził
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum