Znowu podwyżka OC. Dlaczego mam płacić za innych, chociaż nigdy w życiu nie miałem wypadku?
Ja zniósłbym obowiązkowość OC lub, przynajmniej, wprowadził obowiązkowy udział własny w szkodzie.
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sob 12 Sie, 2006
Dla mnie jest idiotyzmem ubezpieczać "auto", 95% przyczyn wypadków to błąd kierowcy. Tym bardziej denerwuje mnie fakt, że jak przypuśćmy mam np. 2 auta a jestem sam, to muszę płacić za oba mimo, że wiadomo że nie jestem w stanie jeździć oboma naraz. Jeśli tak bardzo się upierają aby auto było ubezpieczone, np. w przypadku stoczenia i narobienia szkód, to niech składka na auto będzie proporcjonalna to prawdopodobieństwa wystąpienia takiej szkody, czyli z praktyki około 5% obecnej składki. Resztę ubezpieczenia OC powinna płacić osoba na siebie jako kierowcę, ma prawko i chce jeździć to musi się ubezpieczyć.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Dla mnie idiotyzmem jest wyliczanie wartości OC na podstawie pojemności silnika. Przecież każdy (no może poza paroma modelami) samochód potrafi dziś osiagnąć predkość conajmniej 150 km/h. Poza tym samochody z małą mocą mają gorsze przyśpieszenie a więc są bardziej niebezpieczne podczas manewru wyprzedzania.
_________________ Ci którzy dzisiaj śpią spokojnie jutro się już nie obudzą, a tylko paranoicy przetrwają [Andrew Grove - Intel]
no to żeście sobie pokrytykowali ...... no i co z tego wynika ?
mi nie podoba się 22 % VAT prawie na wszystko co mnie otacza
No nie przesadzaj jest sporo produktów na 3 i 7%. Średni Vat płacony przez Polaków to o koło 13% (o ile mnie pamięć nie myli).
Wracając do OC zawsze można podejśc do tego tematu jak nasz minister finansów Kluza - nie ma samochodu ponieważ to stanowiłby on jeden z największych wydatków w budżecie domowym (tak przynajmniej w Newsweeku pisali). A chłopina ma jedyne 9 milinów pln.
_________________ Ci którzy dzisiaj śpią spokojnie jutro się już nie obudzą, a tylko paranoicy przetrwają [Andrew Grove - Intel]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum