Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: 314TeR
Pią 21 Kwi, 2006
MAPA FOTORADARÓW
Autor Wiadomość
M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 23 Mar, 2006   

Na to wygląda

Delfin 
czasem gawędzi

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

wpi napisał/a:
czyli jak na gorąco nie złapali, to mi się upiekło?

to się okaże. Jeśli nie dostaniesz pocztą mandatu ze zdjęceim .... #-o

Kania 
permanentny zaglądacz
Nieobecny

Biały furgon(numery rejestracyjne z Wilanowa) najczęściej stoi na skrzyżowaniu Puławska/Karczunkowska/Karmazynowa i nie stoją przy nim żadne radiowozy, one stoją za światłami w stronę Wawy a kamery są umieszczone na latarniach. Ten samochodzik można także spotkać na ul. Cybernetyki i w okolicach. Uwaga także na fotoradar na Hynka, stoi codziennie.

Sówka 
zna się na klawiaturze

Wysłany: Pią 24 Mar, 2006   

Dzis biały samochodzik z kamerami stal na Bitwy Warszawskiej niedaleko Grójeckiej

!!!NEMESIS!!! 
totalny rekordzista
Say my name bitch!

Wspólnota: Albatrosów
Ulica: Albatrosów
Wysłany: Pią 24 Mar, 2006   

a moze to byla Telewizja Śniadaniowa? :twisted:

Sówka 
zna się na klawiaturze

Wysłany: Sob 25 Mar, 2006   

napewno nie bo wiem jak ten tajemniczy wozek wyglada

Kania 
permanentny zaglądacz
Nieobecny

Wysłany: Sro 26 Kwi, 2006   

Z ostatniej chwili...

Polecam dzisiejsze wydanie "Dziennika" znajdziemy tam mapę fotoradarów

ps. jutro część druga

Biała 
totalny rekordzista
wc

Mapę fotoradarów znajdzieicie także tu: http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

Warszawa - Mazury ...... czysto he, he 8)

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Sro 23 Sie, 2006   

Zdjęcie z fotoradaru - sprawa w sądzie.
Ciekawy komentarz, polecam.

" Znacie to?

Nie taki diabeł straszny, jak go malują. 31 października 2005 r. wygrałem w sądzie grodzkim sprawę o fotoradar. Moim pragnieniem jest podzielić się doświadczeniami z innymi użytkownikami "czterech kółek".

Sprawę wygrałem łatwo i bezproblemowo. Chciałbym udzielić kilku porad za-równo policji, jak i kierowcom, co zrobić, by sprawy o fotoradar kończyły się szyb-ko i przyjemnie dla obydwu stron.

Jeżeli kierowca przyzna się do winy, to znaczy do przekroczenia dozwolonej prędkości w konkretnym miejscu i czasie oraz rozpozna na zdjęciu swój samochód, sprawa kończy się szybko, mandatem. Kończy się szybko, lecz nieprzyjemnie dla kierowcy.

Jednakże wcale tak być nie musi. Nie łamiąc prawa oraz wcale nie posługując się kłamstwem cała sprawa o fotoradar może zakończyć się szybko i przyjemnie dla obydwu stron. Podaję algorytm postępowania w omawianej sytuacji.

Pierwsze, co powinien zrobić kierowca, to na samym początku zadać pytanie, w jakim charakterze jest przesłuchiwany. Jeżeli policjant odpowie, że w charakterze podejrzanego, wtedy należy skorzystać z zagwarantowanego nam konstytucją prawa do odmowy zeznań. Trzeba po prostu oświadczyć, że korzysta się z przysługującego prawa i odmawia się składania zeznań. Nikt się na nas za to nie obrazi, ani nie będzie na nas krzyczał, gdyż jest to nasze prawo, z którego w danej sytuacji chcemy właśnie skorzystać.

Sprawa kończy się szybko i przyjemnie dla obydwu stron, ponieważ policja nie musi wypisywać więcej papierków, gdyż musi zakończyć sprawę z powodu nieustalenia sprawcy wykroczenia, natomiast dla kierowcy również kończy się szybko i przyjemnie, gdyż wraca do domu zdrowy, cały i z pełnym portfelem i z nie powiększonym kontem punktowym.

Gdy trafimy na nieuprzejmego policjanta, może skierować sprawę do sądu grodzkiego. Jednak nie ma się co przejmować, gdyż ona "wygra się sama", bez naszej pomocy, ponieważ tam również skorzystamy z naszego prawa do odmowy zeznań.

Drugi wariant tej samej sytuacji to taki, że policja może nas przesłuchiwać w charakterze świadka. Wtedy już prawo odmowy zeznań nie przysługuje nam. Świadek musi zeznawać i musi mówić całą prawdę i tylko prawdę. W moim przypadku stawiany mi zarzut przekroczenia dozwolonej prędkości dotyczył okresu dla mojej pamięci odległego w czasie. Pytano mnie, co robiłem około 2 miesiące temu, o konkretnej godzinie. Aby zeznać całą prawdę i tylko prawdę i być w zgodzie z własnym sumieniem zeznałem, że kompletnie nie pamiętam, co wtedy robiłem i nawet nie wiem, czy mój samochód w ogóle był używany. Wtedy bardzo miła pani policjantka pokazała mi zdjęcie samochodu tej samej marki, co mój i z takimi samymi numerami rejestracyjnymi, jak mój samochód z pytaniem, czy na tym zdjęciu jest mój samochód. Odpowiedziałem, zresztą zgodnie z prawdą, iż nie wiem, czy jest to mój samochód, gdyż samochód tej samej marki może posiadać wiele osób,a tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez trudu podrobić i zamontować do innego samochodu. W ten sposób np. złośliwy sąsiad mógłby specjalnie najeżdżać na fotoradar, aby wpędzić nas w kłopoty.

Miałbym pewność, czy samochód na zdjęciu jest moim samochodem, gdyby pozwolono sprawdzić mi w nim moje rzeczy osobiste lub numery nadwozia i podwozia, i porównać je z tymi z dowodu rejestracyjnego, tak jak robi się to na przeglądach okresowych.

Wtedy pani policjantka powiedziała mi, że istnieje przepis, który nakłada na mnie obowiązek wskazania kierowcy w danym czasie. Jest to przepis bardzo dziwny, gdyż po pierwsze, zmusza on moje szare komórki do rzeczy niemożliwej, to znaczy do pamiętania czegoś, czego nie pamiętam, a przecież żadnej ewidencji czy książki pojazdu prowadzić nie mam obowiązku. Po drugie, zmusza mnie do zeznawania nieprawdy, gdyż pani policjantka chce wymusić ze mnie jakieś nazwiska, których nie znam, a przecież prawda jest taka, że ja kompletnie nic nie pamiętam, a mam przecież obowiązek mówić całą prawdę i tylko prawdę.

Gdyby policjant był nieprzyjemny i próbował nas straszyć, możemy powiedzieć mu, że zaraz pójdziemy do prokuratury złożyć doniesienie, że zmuszał nas do zeznawania nieprawdy.

Jednakże mam nadzieję, że w Państwa przypadku sprawa zakończy się na tym, szybko i przyjemnie.

Gdy policjant będzie złośliwy może skierować sprawę do sądu grodzkiego, oskarżając nas o niewskazanie kierowcy. Ale tam też sprawę wygramy, gdyż nie wiadomo, czy samochód na zdjęciu jest naszym samochodem i czy tego dnia nasz samochód w ogóle miał kierowcę, gdyż nie wiadomo, czy w ogóle tego dnia nasz samochód jeździł.

Nie taki diabeł straszny, jak go malują. Nie bójmy się korzystać z przysługu-jących nam praw i zeznajmy tylko prawdę i całą prawdę.

Szerokiej drogi! "

RoY 
znany gawędziarz

MIKI napisał/a:
Warszawa - Mazury ...... czysto he, he

nie do końca - w Małym Płocku jest na stałe zainstalowany fotoradar :idea: :P

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem

RoY napisał/a:
MIKI napisał/a:
Warszawa - Mazury ...... czysto he, he

nie do końca - w Małym Płocku jest na stałe zainstalowany fotoradar :idea: :P

Mały Płock ??? Warszawa-Mazury ? A gdzie to jest ?

nuta_pl 
znany gawędziarz
znany ment społeczny

Ulica: Inna
nr domu/klatki/mieszkania: 4080/2202
Wysłany: Czw 24 Sie, 2006   

MIKI napisał/a:
Mały Płock ??? Warszawa-Mazury ? A gdzie to jest ?
na trasie warszawa-mazury... :D

Pohor 
Moderator

Wspólnota: Pelikanów

Mały Płock

Maly Plock_2_resize.jpg
Plik ściągnięto 19 raz(y) 247,5 KB

MIKI 
totalny rekordzista
najmilszy pod słońcem