Wysłany: Czw 04 Sty, 2007 Niedługo nowe wybory w Piasecznie !!!
Poniżej tekst z Gazety:
"Rewolucja w Piasecznie: burmistrz Zalewski jednak straci władzę
Michał Wojtczuk
2007-01-04, ostatnia aktualizacja 2007-01-04 21:14
Mimo umorzenia skazującego wyroku burmistrz Piaseczna i tak straci stanowisko. Miasto najpóźniej wiosną czekają przedterminowe wybory
Józef Zalewski, burmistrz Piaseczna, wychodząc w środę z sali sądowej, był przekonany, że jego kłopoty właśnie się skończyły. Sędzia Agnieszka Zakrzewska uchyliła wyrok pierwszej instancji skazujący go na 10 tys. zł grzywny i dwa miesiące więzienia z zawieszeniem na dwa lata. Dostał go za złożenie nieprawdziwego oświadczenia majątkowego. Burmistrz zapewniał, że był to prosty błąd. A jednak miał on bardzo poważne konsekwencje - osoba prawomocnie skazana nie może pełnić funkcji burmistrza ani startować w wyborach. Dlatego Zalewski z ulgą przyjął decyzję sędzi Zakrzewskiej, która postępowanie karne wobec niego warunkowo umorzyła na próbny okres jednego roku i kazała mu wpłacić jedynie 2 tys. zł na cele charytatywne. Zalewski wierzył, że to oznacza, iż nadal może pełnić funkcję. Tak też napisaliśmy we wczorajszej "Gazecie".
- Postępowanie umorzone warunkowo również wyłącza prawo wybieralności - mówi Miłosz Wilkanowicz, ekspert prawny Państwowej Komisji Wyborczej. - Radni teraz muszą stwierdzić wygaśnięcie mandatu burmistrza.
Czyli w Piasecznie będą przedterminowe wybory. Zalewski nie będzie mógł brać w nich udziału - prawo wyborcze odzyska dopiero za półtora roku. Wybory odbędą się najpóźniej dwa miesiące po usunięciu Zalewskiego, który w ratuszu Piaseczna jest już od 12 lat. Opozycyjni radni, m.in. z PiS, już zażądali zwołania nadzwyczajnej sesji w przyszłym tygodniu. Do wyborów Piasecznem będzie rządzić komisarz. Wyznaczy go premier na wniosek wojewody Tomasza Kozińskiego z PiS.
Wczoraj rozmawiał z nim Dariusz Olszewski, poseł Prawa i Sprawiedliwości pełniący funkcję podwarszawskiego koordynatora partii.- Moim zdaniem komisarzem nie powinna być osoba, która z ramienia PiS wystartuje w wyborach na burmistrza Piaseczna - mówi. - Rywalizacja musi być czysta, wszyscy powinni mieć równy start. Jeżeli wojewoda poprosi mnie o radę, pomogę w znalezieniu odpowiedniego kandydata. Dziś takiego nazwiska jeszcze nie mam.
Wybory burmistrza w Piasecznie dwa miesiące temu kosztowały ok. 150 tys. zł."
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 04 Sty, 2007
Pytanie - co to dla nas oznacza ???
Jakie mamy szanse a jakie zagrożenia z tym związane ?
Jacy kandydaci się pojawią i jak nas będą reprezentować ?
A może "Nasz radny - naszym prezydentem" ???
Co wy na to ??
A może "Nasz radny - naszym prezydentem" ???
Co wy na to ??
Proszę podaj jakiej kandydatury. Tylko niech nie będą to znowu osoby z łapanki bo ja nie będę głosował na kogoś kto ujawnia się ze swoim programem tydzień przed wyborami.
Wspólnota: Miś
Ulica: Albatrosów
Wysłany: Pią 05 Sty, 2007
Martin napisał/a:
Rewelacja zamiast wykorzystać taką kwotę na rozwój miasta, to po raz kolejny wydadzą podobną kwotę na kolejne wybory.
To są przywileje i wady demokracji!!!
A co do wyborów to ja mam jeden pomysł - w zasadzie nas powinien interesować jeden kandydat - taki który zrobi porządek z naszym osiedlem - a wszystko reszta to jakieś poboczne rzeczy!!!
A, ta kobietka... co przegrała z Zalewskim... Jakie miała podejście do naszego osiedla? Ciekawa jestem, czy będzie startowała?
startowała już kilka razy a teraz pewnie faworytką będzie
MIKI napisał/a:
Z tego co wiem, to za wybory płaci budżet państwa a nie miasta.
Więc wkurzeni mogą być wszyscy ale nie Piaseczynianie
wszyscy więc mogą mieć do nas Piaseczynian pretensję,że nie potrafimy dokonywać dobrych wyborów.
Od lat narzekamy i słyszymy biadolenia w około, a jak przyjdzie szansa cokolwiek zmienić.... to ..... wybieramy to samo...
To co kiedyś było modne,dziś jest przestarzałe.
Zmian się nie bójmy tylko sami je inicjujmy albo przynajmniej za nimi nadążajmy.....inaczej zostajemy w tyle.....
_________________ Jak zbudować życie bogate w czas?
jest pomysł.
dzieki nowym wyborom ludzie którzy głosowali poprzednio na zalewskiego "z przyzwyczajenia" lub z założonego "doświadczenia" będa musieli wreszcie podjąć jakąś decyzję... Pytanie tylko czy w ogóle pójdą do wyborów, i jak bardzo pomyśla zanim zagłosują
_________________ Kaffi
"Nie żałuj, że nie spełniły się Twoje marzenia. Pożałowania godnym jest tylko ten, kto nigdy nie marzył." - M. von Ebner-Eschenbach
Teraz chwila na refleksje... Czy nowy burmistrz coś zrobi? Czy zacznie od ustawienia się i zagarnięcia sobie jak najwięcej. Najkorzystniej jest dla mieszkańców jak władzę po raz kolejny obejmuje ta sama osoba, bo już się "nabrała i ustawiła" po czym dopiero zaczyna coś robić dla miasta i mieszkańców. Do spraw polityki a przede wszystkim tej samorządowej podchodzę z dużym dystansem. Mieszkałem do tej pory w kilku miejscowościach i w każdej jest podobna sytuacja.
Czy nowy burmistrz coś zrobi? Czy zacznie od ustawienia się i zagarnięcia sobie jak najwięcej. Najkorzystniej jest dla mieszkańców jak władzę po raz kolejny obejmuje ta sama osoba, bo już się "nabrała i ustawiła" po czym dopiero zaczyna coś robić dla miasta i mieszkańców.
mieliśmy przez kilkadziesiąt lat tą samą władzę (z efektów cały czas się cieszymy ), patologii trzeba przeciwdziałać i walczyć z nią ,właśnie w demokratyczny sposób.
Gdyby p.Zalewskiemu nikt na rączki nie patrzył, zapewne dalej by sobie burmistrzował.
Przed wyborami zapoznajmy się z kandydatami a przynajmniej z tym co sobą reprezentują, jaki mają program dla społeczeństwa a po wyborach, przyglądajmy się ich działalności,patrzmy im na łapki i reagujmy.
Przyzwyczajenie jest jak narkotyk.
Nie radzę stosować jednego i drugiego.
_________________ Jak zbudować życie bogate w czas?
jest pomysł.
bedzie, bedzie jak nie teraz to za cztery lata, w końcu te hektary Siedlisk trzeba zamienić na budowlane no ale mnie już dawno nie bedzie w gminie <na szczęście>
_________________ Lepiej coś powiedzieć niż głupio milczeć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum