Mam internet z Robbo dostarczany do domu kablem. Ponieważ mam już dosyć ciagania długiego kabla po wszystkich (2 ) pokojach, zastanawiam się nad położeniem jakiś listew sieciowych i włożeniem do nich kabla, całość zakończyłbym gniazdkami.
Przeglądając strony dostawców takiego oprzyrządowania pomyślałem że może do końcówki kabla z Robbo podłączyłbym jakiś sprzęt do przesyłania danych w formie radiowej. Ale czy takie jedno urządzenie wystarczy aby w całym domu bez przeszkód korzystać z internetu?
Jeśli na forum są ludzie doświadczeni w tym temacie to chętnie posłucham Waszej opini.
Może podzielicie się ze mną jak rozwiązaliście ten problem w swoich mieszkaniach?
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pią 30 Cze, 2006
Chętnie pomogę ci.
Kabelek ma na pewno dużą zaletę w postaci bezpieczeństwa przesyłu danych jak i prędkości, poza tym to raczej już same wady, skomplikowana instalacja (listwy, kołki, gniazdka), estetyka - nie każdy chce kłaść obskurne białe listwy na ścianach, czy ciągnąć szarą skrętkę przy podłodze...
WiFi - ma tę zaletę że podłączasz je i konfigurujesz w 15 minut. Dobry router z WiFi dla twoich zastosowań kosztuje około 300zł, jeśli masz notebook'a z kartą WiFi to gorąco polecam, masz mobilność wygodę, można walnąć się na kanapie i śmigać po necie ze sprzętem na kolanach. Wady WiFi - to prędkość przesyłu danych po samym radiu, w praktyce nie wyciągniesz więcej niż 15-18Mb/s - w porównaniu do kabla (SMB jakieś 70Mb/s, ftp nawet do 98,5Mb/s). Różnica jest znaczna, lecz tylko uciążliwa jak non stop chcesz przerzucać dane pomiędzy kompem 1 a kompem 2 w domu. Do samego internetu jest zapas aż nadto.
Obecnie jednym z najlepszych takich routerów z WiFi jest Linksys WRT54GL - jego przewaga nad konkurencją jest w możliwości zmiany jego firmware'u na alternatywny opensourcowy, który pozwala Ci uruchomić mnóstwo dodatkowych funkcji jak QOS, limitowanie pasma czy bardziej zawansowane szyfrowania.
Jak masz jakieś pytanie to pisz tu, lub na pw, chętnie odpowiem na Twoje pytania.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pią 30 Cze, 2006
WiFi ... i tylko to !!!
super sprawa ! ja mam taki Router Linksys'a WRT-54GC swego czasu za 280 pln i spokojnie sieje po całym mieszkaniu a nawet poza
A co do szybkości transferu, to tak jak pisał 314TeR, obrazowo to opisując na bieżąco odtwarzam na lapie film, który ciągnę po WiFi z kompa stacjonarnego
możesz nawet sąsiadowi udostępnić internet po WiFi ... jeśli mieszka dość blisko
_________________ Zły to ptak, co własne gniazdo kala.
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wspólnota: Pelikanów
Wysłany: Wto 04 Lip, 2006
no, i jak masz taki routerek to on ma jeszcze dodatkowe porty ethernetowe, a do jednego z nich mozesz sobie na stałe wpiac drukarke (o ile ma karte sieciową) - i znowu zysk, bo nie musisz ciagle podpinac drukarki
to tez tylko taka propozyszyn
_________________ Pokój ludziom dobrej woli.
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wysłany: Wto 04 Lip, 2006
ojj, Pohor - poczekaj, wiec moge do Routera podpiac drukarke rowniez???? czy do kazdego routera??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum