Wspólnota: Pelikanów
Wysłany: Wto 04 Lip, 2006
No ja mam wlasnie tego Linksysa WRT54G (czy cos takiego) i PCMCIA w laptopie.
Ale oprocz tego ten routerek ma 4 gniazda ethernetowe do podlaczenia kabla.
Mam tez drukarke, ktora ma wbudowaną karte sieciowa.
Podlaczylem drukarke kablem do routerka, kabel schowalem.
Laptopa lacze bezprzewodowo z routerkiem, a routerek ma polaczenie kablem z drukarka.
Podstawowe pytanie, czy Twoja drukarka ma karte sieciową....
_________________ Pokój ludziom dobrej woli.
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
...boje sie, ze nie ma bo to prosta drukarka Lexmark X1170
(a juz tak pieknie sobie wyobrazalam, ze podlacze drukareczke)
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Tak, są takie karty, ale nie w tą stronę potrzebuje drukarka. Takie adaptery są do komputerów aby mogły się łączyć ze zwykłą kablową siecią. Aby drukarkę USB podłączyć kablem ethernetowym potrzebny jest printserwer z jednej strony z portem ethernetowym do podłączenia do sieci a z drugiej z portem USB/LPT etc do podłączenia drukarki. Taki printserwer konfiguruje się aby udostępnił drukarkę po sieci. Do takiego printserwerka jest oprogramowanie które instaluje się na kompie i dopiero wtedy jest szansa aby zobał komp tak podłączoną drukarkę. Generalnie z mojej praktyki są to bardzo kapryśne urządzenia szczególnie jeśli chce się podłączyć np Lexmarka za pomocą printserwera firmy X. Inaczej to wygląda jak ma się w drukarce wbudowany prinserwer (drukarka ma już port ethernetowy) lub zewnętrzny printserwer jest tej samej firmy co drukarka. Tu najlepiej spisują się urządzenia HP. Epson też jest niezły pod względem jakości działania, ale potwornie drogi a nawet wręcz absurdalnie drogi.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
314TeR - dzieki za info. uuufffff, czyli tak troszke moja drukareczka jest do "bani"
...aha a do tego to wszystko jakos mi juz drogo zabrzmialo
tak, tak, słuchaj się 314TeR
ja tak na szybko wzialem dane z Googla i Allegro
a tak niewiele brakowalo ...
Trudno, ale przynajmniej juz wiem, ze w przyszlosci trzeba szukac jakis drukarek z karta sieciowa (mam nadzieje, ze nie sa azzzz tak strasznie drogie).
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
woweq napisał/a:
trzeba szukac jakis drukarek z karta sieciowa
albo z WiFi
_________________ Zły to ptak, co własne gniazdo kala.
No dobra, zeby nie bylo ze nie sprawdzilam - wlasnie przeczytalam troszke nt.: WiFi (http://pl.wikipedia.org/wiki/WiFi) - hmmmm tylko jak to sie ma do drukarek?
chodzi o to, zeby jakos polaczyc drukarke z komputerkiem
mozna kablem;
a mozna bezprzewodowo - korzystajac z WiFi - tylko musi komputerek miec karte, ktora pozwoli laczyc sie bezprzewodowo --- i drukarka tez musi miec karte (wbudowaną), ktora pozwoli na lączenie sie bezprzewodowe
mozna tez inaczej bezprzewodowo - korzystajac z Bluetooth (to taka troche inna technologia, bez szczegolow) - ale tez: i komputer, i drukarka musza miec w srodku rzeczy do obslugi Bluetooth
Panowie - wiem coraz wiecej ale i tak ciagle za malo na temat komputerow i innych tego typu sprzetow ....ale co mi tak nie poddaje sie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum