Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sro 31 Sie, 2005 płytki DVD
Chciałbym sobie zarchiwizować zdjęcia na płytce DVD.
Wątpię, aby standardowe za cenę w okolicach złocisza były wstanie utrzymać dane dłużej niż kilka lat ...
Coś polecacie ?
_________________ Zły to ptak, co własne gniazdo kala.
Wysłany: Sro 31 Sie, 2005
Opinni usłyszysz tyle ile będzie osób, nie mniej można przyjąć że markowane przez TDK lub Verbatima powinny być na tyle pewne aby im zawierzyć ważne dane. Najlepsze są wg mnie płyty sygnowane przez Verbatima oznaczeniem Data Life Plus, ponieważ są to jedyne płyty na rynku wyprodukowane przez Verbatima (Mitsubishi Chemicals) dla samego Verbatima i przy nich naprawdę Verbatim się stara z jakością. Pozostałe firmy sprzedają płyty wyprodukowane przez jakieś inne fabryki pod swoją nazwą... robi to nawet i Verbatim, za wyjatkiem płyty Data Life Plus.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
T-D, daj sobie spokój z tymi naukowymi wywodami Pitera . Sory Piter, tak ogólnie to masz rację ale praktyka pokazuje, że jest różnie ... ja kiedyś miałem taka partię płyt Verbatima, że co druga miała rysę przez całą płytkę i nie dało się nia niej nagrywać... rysa była identyczna na wszystkich płytach i dokładnie co druga płytka w paczce. Wniosek z tego taki, że nawet najlepszy producent może coś zwalić i płytaka nie jest pewna.
Najlepszy sposób to nagrać sobie dane na dwie płytki (jak bardzo ważne to na trzy) i trzymać je w różnych miejscach. Robisz sobie testy oddtworzenia danych co miesiąc (lub co tydzień... wszystko zależy od tego jak bardzo zależy Ci na tych danych ) i jak tylko na jakiejś są problemy to od razu wykonujesz kopie z kopii (z tej działającej, oczywiście). Są małe szanse, że dwie płytki zepsują się dokładnie w tym samym czasie więc zawsze jest szansa, że druga (lub trzecia) kopia jest dobra i da się z niej dane odzyskać.
Wysłany: Sro 31 Sie, 2005
he , he ... dzięki za opinie
Trzeba jednak przyznać, że marka Verbatima zawsze kojarzyła mi się z jakością.
Ostatnio nawet nabyłem Verbatima Data Lif Plus CD-RW z funkcją SERL ... zobaczymy jak to będzie się sprawdzać
_________________ Zły to ptak, co własne gniazdo kala.
EMTEC DVD GOLD - produkt o niezrównanie długim czasie przechowywania cyfrowych danych. Technologia "24 Carat Gold" do długotrwałej archiwizacji. Warstwa odbijająca nośnika została wykonana z 24-karatowego złota. Złoto jest metalem bardzo trwałym o doskonałych właściwościach molekularnych. Dzięki jego zastosowaniu płyta EMTEC CD-R Digital Photo charakteryzuje się nieporównywalną trwałością, niezbędną do archiwizacji najwartościowszych zdjęć, danych, nagrań audio.
cholerka --- moglem czas reklamowy Tobie sprzedac a tak w plecy
Ja się "laniem wody" nie zajmuję ... no ... może czasami z Tobą ... poprzelewam z pustego w próżne ... ale to tylko dla rozrywki, a nie żeby ludziom w głowach mieszać.
w tym watku "nie polewam"
zachecam do przetestowania.... a nastepnie opisania wrazen
Ja Gawronku będę pierwszy do testowania i to nawet bez specjalnego zachęcania ... tylko musisz mi takowe płytki dostarczyć ... za wrażenia trzeba płacić, nie ma nic za darmo.
Ja Gawronku będę pierwszy do testowania i to nawet bez specjalnego zachęcania ... tylko musisz mi takowe płytki dostarczyć ... za wrażenia trzeba płacić, nie ma nic za darmo.
Ignacu - dla Ciebie wszystko --- zaraz poszukam i moge nawet dzis dostarczyc
ceny zaraz podesle na pw --- abys nie mial podstaw ukarania mnie za reklame
Wydaje mi się, że reklama to już była ... tu bym się bardziej antyreklamy doszukiwał ... bo pewnie cena powala na kolana. Ja też jestem ciekaw ceny więc albo prześlij i do mnie albo podaj tutaj.
gawron napisał/a:
100lat - jedyna plyta na rynku
Tyle to każdy "szanujący" się producent podaje ... przecież i tak nikt tego nie sprawdzi , a nawet jak będzie próbował to po 100 latach firmy wciskającej ten "kit" już nie będzie na rynku, więc nie będzie kogo oskarżyć o kłamstwo.
Wydaje mi się, że reklama to już była ... tu bym się bardziej antyreklamy doszukiwał ... bo pewnie cena powala na kolana. Ja też jestem ciekaw ceny więc albo prześlij i do mnie albo podaj tutaj.
za jakosc sie placi
gawron napisał/a:
100lat - jedyna plyta na rynku
Tyle to każdy "szanujący" się producent podaje ... przecież i tak nikt tego nie sprawdzi , a nawet jak będzie próbował to po 100 latach firmy wciskającej ten "kit" już nie będzie na rynku, więc nie będzie kogo oskarżyć o kłamstwo. [/quote]
no to chyba mamy troche inne informacje... podawali na poczatku 100lat... niestety potem obnizyli do 30max50 --- a teraz okazuje sie ze zaczynaja padac po 5-10latach... nie wszsytkie ale wieksza czesc z koncowek lub poczatku tasmy produkcyjnej nie przechodzacych testow.. wszystkie z drugiej polki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum