Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
płytki DVD
Autor Wiadomość
tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
  Wysłany: Sro 31 Sie, 2005   płytki DVD

Chciałbym sobie zarchiwizować zdjęcia na płytce DVD.
Wątpię, aby standardowe za cenę w okolicach złocisza były wstanie utrzymać dane dłużej niż kilka lat ...
Coś polecacie ?

314TeR 
Admin

Wysłany: Sro 31 Sie, 2005   

Opinni usłyszysz tyle ile będzie osób, nie mniej można przyjąć że markowane przez TDK lub Verbatima powinny być na tyle pewne aby im zawierzyć ważne dane. Najlepsze są wg mnie płyty sygnowane przez Verbatima oznaczeniem Data Life Plus, ponieważ są to jedyne płyty na rynku wyprodukowane przez Verbatima (Mitsubishi Chemicals) dla samego Verbatima i przy nich naprawdę Verbatim się stara z jakością. Pozostałe firmy sprzedają płyty wyprodukowane przez jakieś inne fabryki pod swoją nazwą... robi to nawet i Verbatim, za wyjatkiem płyty Data Life Plus.

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

T-D, daj sobie spokój z tymi naukowymi wywodami Pitera :wink: . Sory Piter, tak ogólnie to masz rację ale praktyka pokazuje, że jest różnie :P ... ja kiedyś miałem taka partię płyt Verbatima, że co druga miała rysę przez całą płytkę i nie dało się nia niej nagrywać... rysa była identyczna na wszystkich płytach i dokładnie co druga płytka w paczce. Wniosek z tego taki, że nawet najlepszy producent może coś zwalić i płytaka nie jest pewna. :?
Najlepszy sposób to nagrać sobie dane na dwie płytki (jak bardzo ważne to na trzy) i trzymać je w różnych miejscach. Robisz sobie testy oddtworzenia danych co miesiąc (lub co tydzień... wszystko zależy od tego jak bardzo zależy Ci na tych danych :roll: ) i jak tylko na jakiejś są problemy to od razu wykonujesz kopie z kopii (z tej działającej, oczywiście). Są małe szanse, że dwie płytki zepsują się dokładnie w tym samym czasie więc zawsze jest szansa, że druga (lub trzecia) kopia jest dobra i da się z niej dane odzyskać. :idea: :D

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

he , he ... dzięki za opinie :lol:

Trzeba jednak przyznać, że marka Verbatima zawsze kojarzyła mi się z jakością.
Ostatnio nawet nabyłem Verbatima Data Lif Plus CD-RW z funkcją SERL ... zobaczymy jak to będzie się sprawdzać :wink:

gawron 
totalny rekordzista

EMTEC DVD GOLD - produkt o niezrównanie długim czasie przechowywania cyfrowych danych. Technologia "24 Carat Gold" do długotrwałej archiwizacji. Warstwa odbijająca nośnika została wykonana z 24-karatowego złota. Złoto jest metalem bardzo trwałym o doskonałych właściwościach molekularnych. Dzięki jego zastosowaniu płyta EMTEC CD-R Digital Photo charakteryzuje się nieporównywalną trwałością, niezbędną do archiwizacji najwartościowszych zdjęć, danych, nagrań audio.

minus - cena :wink: :lol:

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

gawron napisał/a:
...

Panu z Działu Marketingu już dziękujemy :P ... wydaje mi się, że nie było przerwy na reklamy. :roll: :lol: :twisted: :twisted: :twisted:

gawron 
totalny rekordzista

Ignac napisał/a:
gawron napisał/a:
...

Panu z Działu Marketingu już dziękujemy :P ... wydaje mi się, że nie było przerwy na reklamy. :roll: :lol: :twisted: :twisted: :twisted:

cholerka --- moglem czas reklamowy Tobie sprzedac :cry: a tak w plecy :lol:

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

gawron napisał/a:
cholerka --- moglem czas reklamowy Tobie sprzedac :cry: a tak w plecy :lol:

Ja się "laniem wody" nie zajmuję :P ... no :roll: ... może czasami z Tobą :twisted: ... poprzelewam z pustego w próżne :P 8) :lol: ... ale to tylko dla rozrywki, a nie żeby ludziom w głowach mieszać. :wink: :lol: :mrgreen: :twisted:

gawron 
totalny rekordzista

Ignac napisał/a:
Ja się "laniem wody" nie zajmuję

w tym watku "nie polewam" :P
zachecam do przetestowania.... a nastepnie opisania wrazen :D

drew 
Admin
Homo Pelikanus

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów

A ile, Gawronie, kosztuje takie złote cudo?
I jaki ma gwarantowany czas utrzymania danych?

Bo żeby nie było jak z np. z orzeszkami ziemnymi w wersji light - wersja nie-light ma 620 kcal a wersja light 595 kcal... :)

gawron 
totalny rekordzista

drew napisał/a:
A ile, Gawronie, kosztuje takie złote cudo?

ceny zaraz podesle na pw --- abys nie mial podstaw ukarania mnie za reklame :wink: :lol:
drew napisał/a:

I jaki ma gwarantowany czas utrzymania danych?

100lat - jedyna plyta na rynku

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

gawron napisał/a:
w tym watku "nie polewam" :P
zachecam do przetestowania.... a nastepnie opisania wrazen :D

Ja Gawronku będę pierwszy do testowania i to nawet bez specjalnego zachęcania :roll: :lol: ... tylko musisz mi takowe płytki dostarczyć :P ... za wrażenia trzeba płacić, nie ma nic za darmo. :P :lol: :twisted: :twisted: :twisted:

gawron 
totalny rekordzista

Ignac napisał/a:

Ja Gawronku będę pierwszy do testowania i to nawet bez specjalnego zachęcania :roll: :lol: ... tylko musisz mi takowe płytki dostarczyć :P ... za wrażenia trzeba płacić, nie ma nic za darmo. :P :lol: :twisted: :twisted: :twisted:

Ignacu - dla Ciebie wszystko --- zaraz poszukam i moge nawet dzis dostarczyc :D

Ignac 
totalny rekordzista
Doktorek Habilitowany

gawron napisał/a:
ceny zaraz podesle na pw --- abys nie mial podstaw ukarania mnie za reklame :wink: :lol:

Wydaje mi się, że reklama to już była :roll: ... tu bym się bardziej antyreklamy doszukiwał :twisted: ... bo pewnie cena powala na kolana. Ja też jestem ciekaw ceny więc albo prześlij i do mnie albo podaj tutaj. :wink: :lol: :mrgreen:

gawron napisał/a:

Tyle to każdy "szanujący" się producent podaje :roll: :lol: ... przecież i tak nikt tego nie sprawdzi :P , a nawet jak będzie próbował to po 100 latach firmy wciskającej ten "kit" już nie będzie na rynku, więc nie będzie kogo oskarżyć o kłamstwo. :twisted: :twisted: :twisted:

gawron 
totalny rekordzista

Ignac napisał/a:
Wydaje mi się, że reklama to już była :roll: ... tu bym się bardziej antyreklamy doszukiwał :twisted: ... bo pewnie cena powala na kolana. Ja też jestem ciekaw ceny więc albo prześlij i do mnie albo podaj tutaj. :wink: :lol: :mrgreen:

za jakosc sie placi 8)

gawron napisał/a:

Tyle to każdy "szanujący" się producent podaje :roll: :lol: ... przecież i tak nikt tego nie sprawdzi :P , a nawet jak będzie próbował to po 100 latach firmy wciskającej ten "kit" już nie będzie na rynku, więc nie będzie kogo oskarżyć o kłamstwo. :twisted: :twisted: :twisted: [/quote]
no to chyba mamy troche inne informacje... podawali na poczatku 100lat... niestety potem obnizyli do 30max50 --- a teraz okazuje sie ze zaczynaja padac po 5-10latach... nie wszsytkie ale wieksza czesc z koncowek lub poczatku tasmy produkcyjnej nie przechodzacych testow.. wszystkie z drugiej polki.

Odpowiedz do tematu