modliszka totalny rekordzista AI - Artificial Intelligence
Wysłany: Sro 28 Cze, 2006 PLATFORMA CYFROWA ITI
Trzy kanały w HDTV na platformie cyfrowej ITI
We wtorek w hali Expo w Warszawie zaprezentowane zostały rozwiązania technologiczne, na jakich będzie oparta platforma cyfrowa ITI.
Dekodery cyfrowe dla ITI dostarczy firma ADB Polska, która wcześniej obsługiwała wiele platform cyfrowych w Europie i na świecie (m.in. naziemny pakiet Mediasetu - Silvia Berlusconiego). Na polskim rynku dostępne będą dwa modele dekoderów. Jeden z nich będzie obsługiwał telewizję wysokiej rozdzielczości HDTV. Ma zawierać wyjścia USB i Ethernet, które umożliwią m.in. przeglądanie zdjęć z aparatu cyfrowego oraz korzystanie z Internetu na ekranie telewizora. – Jesienią uruchomimy trzy kanały w wysokiej rozdzielczości. Jeden z nich będzie poświęcony sportowi. Widzowie znajdą w nim między innymi transmisje z piłkarskiej Ligi Mistrzów – powiedział Maciej Sojka, prezes ITI Neovision, spółki koordynującej w imieniu ITI prace nad platformą cyfrową.
Drugi model dekoderów zostanie dodatkowo zaopatrzony w funkcję wideo na żądanie (VOD) i twardy dysk (250 GB) na potrzeby wbudowanego magnetowidu (PVR).
Sygnał satelitarny platformy będzie nadawany w technologii MPEG-4, która umożliwia zaoferowanie więcej treści przy wykorzystaniu mniejszej ilości miejsca na satelicie.
Platforma cyfrowa ITI ma wystartować jesienią. (AG)
Czy konkurencja, powinna drżeć ?
_________________ "zanim język puścisz w taniec
nałóż na mordę kaganiec..."
To zależy od wielu czynników. Między innymi od ceny. Ceny zestawu oraz ceny abonamentu.
No i pytanie o tak zwany target. Jeśli targetem są bardziej wymagający i zamożni (a na to wskazuje choćby wymóg posiadania telewizora High Definition) to cena nie gra takiej roli jak zawartość programowa. Tylko czy w Polsce taki target jest wystarczający aby utrzymać kolejną platformę cyfrową? Czy raczej trzeba obstawiać miłośników seriali i teleturniejów? Zobaczymy.
Ja osobiście jestem zainteresowany VODem. Do wypożyczalni mi się biegać nie chce a w telewizji zwykle nie ma nic dobrego akurat w tych nielicznych momentach, gdy mam czas na siedzenie przez ekranem TV. Dlatego ja bym wykorzystywał VOD na pewno. Oczywiście jeśli ceny nie byłyby z kosmosu Bo ze mnie jest straszna sknera
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Wysłany: Sro 28 Cze, 2006
Ci, którzy już zaopatrzyli się w telewizory z HDTV, czekają na tego rodzaju telewizję, z wielką niecierpliwością. Ponoć jakość obrazu, jaki można uzyskać, nie da się z niczym porównać. Myślę, że cene to jest jedno, a satysfakcja widza, to drugie
_________________ www.slowicza.org.pl ......prawie ? ... czyni wielką różnicę
Wysłany: Pią 29 Wrz, 2006
Telewizja nowej generacji startuje 12 października.
Na dzisiejszej konferencji prasowej Grupa ITI po raz pierwszy zaprezentowała logo, ofertę programową oraz ceny pakietów telewizji nowej generacji, która nosić będzie nazwę "n" symbolizującą prostą obsługę i przystępność całego produktu oraz nawiązującą do czołowych marek Grupy ITI. Podczas prezentacji oferty programowej ujawnione zostały nazwy kanałów dostępnych w telewizji nowej generacji, które pogrupowane są w 7 pakietów tematycznych ("informacja i rozrywka", "style moda muzyka", "dzieci", "cinemax", "sport i motoryzacja", "kultura nauka świat" oraz "hity filmowe"). Pakiet "informacja i rozrywka", który zawiera najchętniej oglądane polskie i zagraniczne programy popularne i informacyjne (w tym m.in.: TVN, TVN24 i ponad 200 innych kanałów z całego świata), oferowany będzie wszystkim klientom bezpłatnie. Pozostałe pakiety dostępne będą w cenach 10 i 16 PLN. Trzy programy nadawane będą w standardzie HD - autorski kanał sportowy nsport, Discovery HD i hollywoodzki kanał filmowy. Nowością będzie też kanał Discovery Historia, który powstaje przy współpracy programowej z TVN. Dekodery do odbioru telewizji "n" dostępne będą w dwóch wersjach: bez i z dyskiem twardym o pojemności 250 GB. Oba umożliwiają odbiór programów w jakości HD i dźwięku przestrzennym. Urządzenie z twardym dyskiem ponadto nagrywa programy i pozwala na korzystanie z usługi wideo na żądanie. Koszt aktywacji tańszej wersji dekodera pod nazwą nbox HDTV - wyniesie 99 zł, a droższej nbox HDTV recorder - 449 zł.
Na polskim rynku pojawi się pierwsza platforma cyfrowa, oferująca oglądanie materiałów filmowych w standardach High Definition TV, co w wolnym tłumaczeniu oznacza telewizję o wysokiej rozdzielczości. Pionierem, który zaoferuje swoim klientom jakość HDTV, będzie ITI, które zdradziło już szczegóły swojej oferty. Jest ona ciekawa, jednak konkurencja nie pozostanie długo w tyle - kwestią dwóch, trzech miesięcy jest uruchomienie tego typu usług przez Cyfrę+, a Polsat Cyfrowy twierdzi, że zakończył prace nad technicznym przygotowaniem przedsięwzięcia. Jednak zanim przejdziemy do omawiania informacji ujawnionych przez poszczególne platformy cyfrowe, warto przyjrzeć się samej technologii HDTV
Dekodery - bez dysku (99 zł), z dyskiem 250 GB (449 zł). Ale te z dyskiem od 12 listopada.
Plus antena sat - ok. 50 zł.
Siedem pakietów:
Informacja i rozrywka - ten bezpłatny (TVN, TVN24, TVN7, TVP raz dwa trzy, Polonia, Puls, TV5, CNN, no a oprócz tego oczywiście kanały nadawane FTA - ok. 200)
Pozostałe sześć pakietów płatnych (trzeba wybrać minimum 2):
trzy po 10 zł miesięcznie:
“style moda muzyka” (TVN Style, Travel&Living, MTV Polska i MTV2, VIVa, VH1, 4Fun TV, TVP Rozrywka, Fashion TV, TVN Gra)
“hity filmowe” (comedy Central, Wojna i Pokój, AXN: SF, Crime, TVP Film, TCM, Kino Polska plus nowy kanał filmowy w HD)
Nowe kanały to: Baby TV, nsport (nowy sportowy kanał ITI), TVN Lingua, Discovery Historia, Discovery HD, Comedy Central, Wojna i Pokój - kanał o kinie i rozrywce rosyjskiej. I jeszcze nowy kanał filmowy i kanał dla dzieci.
Szeroka dystrybucja: m.in. sieci Media Markt, Saturn, Electro World, Avans, Media Expert, NEONET, dystrybutorzy GSM, dystrybutorzy TV SAT, dystrybutorzy IT.
W HD - tak jak zapowiadano trzy kanały - nsport, Discovery HD i ten trzeci z filmami
Dodatkowe informacje: infolinia 0-801-0-55555
012 291 55 55
lub Skype (nkontakt).
Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Bardzo mi się podoba, że mogę wybrać dokładnie pakiety tematyczne. I cena też jest konkurencyjna.
Mam nadzieję, że nowa konkurencja na rynku wymusi korektę ofert Polsatu i Cyfry+
_________________ --
drew
[ this text is umop apisdn ]
Mnie również bardzo cieszy, rozszerzająca się oferta TV cyfrowej.
Sama jestem zainteresowana, tego rodzaju usługami. Ciekawi mnie jednak fakt, czy cena dekodera, ozanacza przejscie jego na wlasność abonenta, czy też jest to cena, za jego dzierżawę ?
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Brakuje mi jeszcze do szczęścia następujących informacji:
1. Jaki będzie system kodowania
2. Czy będzie możliwość wykupienia samej karty
3. Jaka będzie cena za pakiet Full
4. Cena za dekoder - na 99% będzie to opłata aktywacyjna, a potem dekoder się dzierżawi, ale chciałbym mieć potwierdzenie.
5. Czy dekoder będzie miał wyjścia HDMI z obsługą HDCP, bo jeśli nie to będzie że g... warty.
Poza tym oferta ciekawa a ja czekam najbardziej na kanały HDTV.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Wysłany: Czw 16 Lis, 2006
Cyfra+ uruchomi dwa kanały w HDTV
W pierwszej połowie grudnia ruszy Canal+ Sport HD, który na początku będzie emitował w wysokiej rozdzielczości zarówno transmisje sportowe, jak i filmy. Z kolei w czerwcu przyszłego roku rozpocznie nadawanie Canal+ Film HD.
W pierwszych tygodniach nadawania widzowie Canal+ Sport HD będą mogli obejrzeć w wysokiej rozdzielczości filmy: ”Pan i pani Smith”, ”Olivier Twist”, ”Pan życia i śmierci”, ”Miasto gniewu” czy ”Gwiezdne wojny”. 10 grudnia Canal+ Sport HD będzie transmitował mecz ligi angielskiej Chelsea – Arsenal, a 17 grudnia West Ham United – Manchester United. W nowej jakości emitowane będą też spotkania ligi francuskiej, a w przyszłym roku polskiej.
Cyfra+ zaproponuje swoim abonentom dwa warianty dystrybucji dekoderów przystosowanych do odbioru HDTV - na własność za 699 zł, i w dzierżawie z koniecznością wniesienia opłaty aktywacyjnej 299 zł. Do czerwca przyszłego roku abonenci Canal+, którzy zdecydują się na odbiór kanałów w wysokiej rozdzielczości, nie będą musieli za to dodatkowo płacić. (AG)
źródło: presserwis
Privart odzywa się w niedziele i święta Art 4 Media
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Pon 11 Gru, 2006
Czy ktos skusil sie juz na "n"? Jesli tak, prosze o opinie. Wszelakie
_________________ Żadnej roboty nie wezmę, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum