Zalety notebooka są niekwestionowalne. Dla mnie to przede wszystkim: zajmuje mniej miejsca, mniej kabli, przenośny i zawsze mam monitor na wprost. Poza tym, jeśli się podliczy zestaw: dobrej jakości monitor płaski+ nowy stacjonarny komp to cena wynosi ok 3 tys, czyli podobnie do laptopa. Oczywiście na laptopie nie uzyska się parametrów (no chyba, że wywali się kupę kasy) do gier, ale mnie to akurat nie interesuje. A opinia, że sprzęt się starzeje - prawda, ale zarówno stacjonary jak i laptop się starzeje, a na moje skromne potrzeby to pewnie będzie mi służuł dużo dłużej niż znacznie szybszy postęp techniczny.
Namawiam więc na notebooka, szczególnie gdy ma się małe mieszkanko, gdzie każdy kąt się liczy Przestrzegam jednak przed kupnem sprzętu Fujitsu Siemens - mają problem z chipsetami
Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Wto 19 Wrz, 2006
Delfin napisał/a:
Namawiam więc na notebooka, szczególnie gdy ma się małe mieszkanko, gdzie każdy kąt się liczy
Delfin napisał/a:
zajmuje mniej miejsca, mniej kabli,
A tu trochę przewrotnie podejdę do sprawy, a ile oso zastanawiało się nad przesiadką z windows na mac os x i na mac mini lub iMac'a. Jeden i drugi zajmuje mało miejsca - mac mini to w ogóle rekord. Z kompem masz komplet softu i do audio, video i zdjęć. Na nowych mac'ach na upartego możesz zainstalować windowsa i używać programów z pc.
Wysłany: Wto 19 Wrz, 2006
tomasz-dominik napisał/a:
Toshiba jest ok, ale ma dość głośny odtwarzacz do DVD.
To już zależy od konkretnego modelu i sztuki. Toshiba wkłada i swoje napędy do notebooków jak i innych firm, tasuje nimi dość znacznie i do póki nie kupisz nie dowiesz się jaki będzie napęd.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Jak uważacie? Która marka jest lepsza ACER czy ASUS?
Osobiście nie wiele wiem na temat ACERA.
Laptopa Asusa używam w pracy i jestem z niego zadowolony, ale słyszałem że ASUS ma bardzo kiepski serwis w Polsce.
Asus daje za to 2 lata gwarancji a Acer tylko rok. Który jest jednak lepszy - nie wiem, choć słyszałam, że Acer w dolnej półce nie ma najlepszych notowań.
Wysłany: Sro 20 Wrz, 2006
W sumie to pytanie s stylu, co lepsze: marchewka czy pietruszka.
Mimo, że lubię Asus'a i kupuje ich płyty główne, to do pozostałych podzespołów/komponentów miałbym zastrzeżenia. Acer - no cóż - tani jest, ale czy dobry to się z regóły okazuje jak skończy gwarancja i się popsuje.
Notebooki mają to do siebie, że często padają w 2-gim roku użytkowania, a to hdd, a to matrycy walnie podświetlenie, a to któryś z portów na płycie przestaje działac i trzeba wymieniac całą płytę główna...
Jak kupować to polecam gorąco wziąć to pod uwagę i wybrać model z 2-letnią gwarancją lub np u Toshiby można dokupić rozszerzenie gwarancji do większości notebooków na +1 lub +2 lata.
_________________ Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.
Tu niestety muszę się zgodzić W moim Dellu w 3 roku użytkowania wymieniłem: zasilacz, cd-rom, płytę główną. Dobrze, że firma wykupiła 3 letnią gwarancje door to door. Ale za zaki komfort trzeba sporo więcej zapłacić.
_________________ Ci którzy dzisiaj śpią spokojnie jutro się już nie obudzą, a tylko paranoicy przetrwają [Andrew Grove - Intel]
woweq totalny rekordzista to kluczyk czy szczoteczka?
Wysłany: Sro 20 Wrz, 2006
a ja sie zastanawiam ile moze kosztowac np.: wymiana klawiatury w laptopiei czy klawiatura sie (statystycznie) szybko niszczy
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006
Laptop ma być ew. dla mnie. ale, po waszych różnych wypowiedziach... skończy się na wymianie kompa na lepszy... stacjonarny... Tak, najprawdopodobniej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum