Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Cichy cooler CPU
Autor Wiadomość
Mirek 
nie boi się klawiatury
Jedi Master

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2005   Cichy cooler CPU

Czy ktoś by polecił jakiś wicher-macher na Socket 478, P4 2.0GHz - cichy (ale jeszcze nie WC), wydajny i w miare przystępnej cenie :)
Po wstępnym przeglądzie ograniczyłem się do:
  • Arctic Freezer 4
  • Pentagram FREEZONE QVC-100 Cu+
  • Thermaltake SilentTower 4 in 1 -21 dBA
  • Zalman CNPS7700-(Al?)Cu - tylko troche drogi, a tańsze 7000-ki podobno bardziej (i częściej) hałasują
...jednak byłbym wdzięczny za zweryfikowanie wyborów i ew. inne propozycje. :D

Pozdrawiam,
Mirek

Jacek 
nie boi się klawiatury

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2005   

Nie znam tych konkretnych modeli ale używam wentylatory Arctic na procesorze i na wlocie do obudowy. W obudowie jest równie cichy zasilacz Chieftec. Dodatkowo obudowa jest wygłuszona matami z korka. Wentylatory Arctica regulują sobie prędkość w zależności od temperatury. Efekt całości jest taki, że można sobie spokojnie spać w odległości 2m od kompa :) Także Artic górą :)

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia

potwierdzam jakość Arctica ...
zamontowałem nawiew z takiego wiatraka na dyski twarde i dysków spadła o 15 stopni .... :D

na procku mam standardowy Intelowski ... planowałem zmienić na pasywne chłodzenie ... ale to mogę zrobić dopiero teraz bo mam drugi wiatrak z tyłu obudowy ...

314TeR 
Admin

Mirek napisał/a:
Zalman CNPS7700-(Al?)Cu - tylko troche drogi, a tańsze 7000-ki podobno bardziej (i częściej) hałasują

Mogę ci powiedzieć, że 7000Cu, bo taki posiadam w zestawie ma regulator obrotów. Jak mu przywalisz obroty na maxa, to faktycznie robi się słyszalny, ale tylko słyszalny, żadnego hałasu... Jak go skręcisz do około 1300 obrotów, bo tyle się daje jest praktycznie niesłyszalny, a jednocześnie fenomenalnie odprowadza nadal ciepło.

Obecnie 7-demka pracuje mi na Athlonie Bartonie podkreconym do 2,3GHz@200FSB (Jakieś 3600-3800+), przy obrotach 1430 mam temperaturę 53 stopni. Przy ostrym katowaniu może podskoczyć o max 2,3 stopnie.

To w kwestii samych śmigiełek na procku. Natomiast żeby naprawdę wyciszyć kompa, to najlepiej jakbyś pozbył się wszystkich jakich można. Dobrym patentem jest montaż wentylatorów w obudowie za pomocą gumowych kołków - prosty i tani trik, a dzięki temu żadne wibracje śmigła nie przenoszą się na obudowe, a blachy przestają wzmacniać je jak pudło rezonansowe. Niestety nie wszystkie obudowy umozliwiają taki montaż, np. Niby dobre Chifteki mają mocowania na zatrzaski :shock: a wtedy takie śmigło nie dość że jest luźno, to jeszcze dzwoni jak siemasz.

Wszystko i tak możesz robić do pewnego poziomu jakim jest sam hałas produkowany przez HDD - jakich byś nie kupił zawsze je usłyszysz.

Jacek 
nie boi się klawiatury

314TeR napisał/a:
Wszystko i tak możesz robić do pewnego poziomu jakim jest sam hałas produkowany przez HDD - jakich byś nie kupił zawsze je usłyszysz.

Faktycznie, hałas dysku stanowi dużą barierę w wyciszeniu kompa. Jeśli masz hałasującego twardziela to nie ma co przesadzać z wyciszaniem za pomocą cichszych wiatraków bo to nie przyniesie zadowalającego efektu.
Ja kupiłem Samsunga 160 serial ATA kierująć się opiniami znalezionymi w necie i faktycznie - zakup w 100% trafiony. Dysk nie grzeje się i nie przenosi wibracji na obudowę. Poziom hałasu jest niezauważalny. Polecam ten konkretny model, bo nie wszystkie Samsungi są tak ciche :)

Mirek 
nie boi się klawiatury
Jedi Master

W chwili obecnej jedyne co nieznośnie hałasuje (słyszalne z odległości nawet 5m) to BOXowy cooler na procku.
Dyski - Seagate 80 i 160 (ATA100) - ciche, zasilacz cichutki, wiatraczek w obudowie - jakiś standardowo dołączony, (na razie) bez gumek, ale cichy (choć pewnie zrobie sobie jakiś wyłącznik, a może i regulator obrotów). DVD-RW Lite-On - tylko on troche hałasuje jak się rozpędzi. Wentyl na GF4Ti - też cichy.
Przy okazji dodam tylko, żeby raczej nie zatrzymywać wentylka krecącego się z prędkością 3600 RPM palcem - troche boli - zwłaszcza jeśli się źle oceni kierunek obrotów i nie zatrzyma się opuszką/poduszeczką na palcu, tylko stroną z paznokciem), pomijając już kwestie możliwości uszkodzenia sprzętu. Ale przynajmniej wiem, że reszta jest cicha :D

Pozdrawiam,
Mirek

314TeR 
Admin

Może to Ciebie zainteresuje:

http://www.dzikie.net/ind...ta&ap=1&cpage=1

Mirek 
nie boi się klawiatury
Jedi Master

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2005   

Dzięki za linka - pare dni wcześniej czytałem inny test coolerów na tym samym serwisie i pewnie bez twojego linka bym tam ponownie nie zajrzał w najbliższym czasie.
Po przeczytaniu wielu testów, teścików, opinii (na pclab, tomshardware, dzikie.net, tweak.pl, frazpc, ...) nie mam pojęcia co kupić :P Czasem ten cichszy, czasem tamten, raz lepiej chłodzi, raz gorzej, itd... Ale jakiś musze kupić - bo BOXowy jest nieznośnie głośny.

Pozdrawiam,
Mirek

314TeR 
Admin

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2005   

Chcesz ciszy - zmień sobie na Athlona Venice 939 - dzięki Qool & Quiet i Q-Fan Na płytach Asusa - śmigiełko na procku jest zatrzymywane dopóki nie przekroczy zadanej temperatury - piękna sprawa. To samo można taniej acz nie zawsze tak skutecznie uzyskać na Sempronie w gniazdku 754 - ale Semprony są produkowane w technologii 0,13 a A64 nowe w 0,09 i się mniej grzeją.

Odpowiedz do tematu