Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
CD / SACD
Autor Wiadomość
M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Czw 20 Paź, 2005   CD / SACD

Drodzy forumowicze, czy mógłby ktoś mi powiedzieć czy zwykły odtwarzacz CD - domowa zwykła wieża, samochodowy odtwarzacz odczytają SACD ?
Znalazłem w Necie mase informacji na temat SACD i porównania z CD i DVD_Audio, ale nigdzie nikt nie dał odpowiedzi na pytanie jak powyżej.
Gdzieniegdzie między wierszami stało że powinien, ale jak to jest w rzeczywistości ???
Pytanie jest dla mnie bardzo istotne - mój ulubiony zespół wydał ostatnią płytę w dwóch wersjach - CD lub SACD+DVD.
Wolałbym kupić tą drugą wersję, ale jeśli nigdzie jej nie odtworzę to zostanę bez wyboru.

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
  Wysłany: Nie 23 Paź, 2005   

Sam nie wiedziałem nawet o takich tworach ...
Więc zasięgnąłem radyu kumpla audiofila 8)

kolega Francuz napisał/a:
Jeśli płyta SACD jest hybrydowa tzn. jest napisane że ma warstwę SACD i CD to zwykły odtwarzacz CD ją łyknie. Jeśi natomiast jest to "czysta" płyta SACD to nie ma takiej możliwości.

M4b 
totalny rekordzista
Brak tytułu :)

Wspólnota: Pelikanów
Ulica: Pelikanów
Wysłany: Pon 24 Paź, 2005   

T-D dzięki.
Ja ten problem rozwiązałem tak :)
Pojechałem do Saturna, znalazłem rzeczone wydawnictwo i zapytałem człowieka z "obsługi" tego działu.
Nie miał zielonego pojęcia czy będzie czytana w "zwykłym" CD (np. w samochdozie) czy nie (tego się zresztą spodziewałem po moich kilku wcześniejszych rozmowach z "fachowymi doradcami" MM i Saturna, więc szedłem "na pewniaka")
Wymusiłem więc na nim deklarację, że jeśli nie "zaczyta" to przyjdę i ją wymienię na "zwykłe" CD.
I okazało się że zaczytało bez problemu we wszystkich moich domowych odtwarzaczach - wieża, kino domowe, samochód.
Widać - hybryda :)
I się z tego cieszę , na dodatkowym DVD poza materiałami typu film z tworzenia płyty, galeria zdjęć i 1 teledysk + bonus video do utworu z poza tej płyty, znajdują się ścieżki audio całej płyty w DTS i DD5.1.
Fajny pomysł :)

Odpowiedz do tematu