Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
Piec
Autor Wiadomość
byku 
odzywa się w niedziele i święta

Wysłany: Sob 25 Lut, 2006   Piec

Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem z piecem. Otóż problem tkwi w tym iż piecyk od jakiegoś czasu slabiej podgrzewa wodę , natomiast grzejniki grzeją dobrze.Co może byc przyczyną ?

gawron 
totalny rekordzista

Wysłany: Nie 26 Lut, 2006   

IMHO --- brak przegladu pieca... lub slabsze "cisnienie" zimej wody i na to stawiam...

CO - odala sie na spadek tem. i "cisnienie" jest malo wazne...
CW - odpala sie na ilosc pobieranej CW w zaleznosci od "cisnienia" .... regulacja powinna pomoc...

p.s. jezeli sie osmieszylem swoja wypowiedzia to sorki... jako laik odpowiadam... powinienem milczec skoro pewnosci nie mam... ale jak wiadomo nie potrafie - oczywiscie milczec... 8) :lol:

RoY 
znany gawędziarz

byku napisał/a:
Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem z piecem. Otóż problem tkwi w tym iż piecyk od jakiegoś czasu slabiej podgrzewa wodę , natomiast grzejniki grzeją dobrze.Co może byc przyczyną ?

Generalnie to jest tak :
W piecyku gazowym takie jakie mamy na Albatrosach moc grzania wody użytkowej nie jest ograniczana - idzie pełną mocą piecyka.
Inaczej jest z centralnym ogrzewaniem. Moc centralnego jest ograniczana i jest proporcjonalna do ogrzewanej powierzchni.
Z tego co ja widzę u siebie to w obiegu centralnego ogrzewania temperatura wody wynosi około 43 st.
Zazwyczaj jak piec nie jest długo czyszczony - spada jego wydajność, a najbardziej to widać to na wodzie użytkowej, której nie temperatura nie jest odpowiednia.
Proponuję wezwać serwisanta który wyczyści co trzeba i powinno być dobrze :idea:

byku 

Dzięki za informacje , a może ktoś z was ma sprawdzonego serwisanta od naszych piecyków?

wug 
nie boi się klawiatury
This is a wug.

Wysłany: Pon 27 Lut, 2006   

Ja podpisałem z Boschem umowę serwisową (205 zł / rok). Wchodzi w to czyszczenie i konserwacja pieca raz na rok + nieodpłatna naprawa w razie awarii (jednak za użyte części trzeba zapłacić ekstra). Jakby ktoś był zainteresowany - numer infolinii 0 801 600 801 albo www.junkers.com/pl/pl/ek/...aSerwisowa.html

PS. Jakbyś tam dzwonił, nie zapomnij powiedzieć, że jesteś Albatrosem - Albatrosy nie płacą opłaty początkowej (też coś koło dwóch setek). Czy inne ptaki też tak mają, nie wiem.

gawron 
totalny rekordzista

wug napisał/a:
Czy inne ptaki też tak mają, nie wiem.

nie, nie maja - maja kotlownie... i bardzo podobny problem do opisywanego...

RoY 
znany gawędziarz

wug napisał/a:
Ja podpisałem z Boschem umowę serwisową (205 zł / rok). Wchodzi w to czyszczenie i konserwacja pieca raz na rok + nieodpłatna naprawa w razie awarii (jednak za użyte części trzeba zapłacić ekstra). Jakby ktoś był zainteresowany - numer infolinii 0 801 600 801 albo www.junkers.com/pl/pl/ek/...aSerwisowa.html

PS. Jakbyś tam dzwonił, nie zapomnij powiedzieć, że jesteś Albatrosem - Albatrosy nie płacą opłaty początkowej (też coś koło dwóch setek). Czy inne ptaki też tak mają, nie wiem.

Z tego co wiem - umowa serwisowa nie opłaca się :idea:
Junkers sugeruje (po kupieniu pieca) podpisanie umowy serwisowej.
Tak naprawdę nie jest Ci ona potrzebna bo przez 3 lata masz gwarancję i płacisz tylko za przeglądy (chyba 140zł). Czyli przez te 3 lata w zasadzie tracisz...
Jeżeli opłata początkowa jest to coś co płaci się zaraz po uruchomieniu pieca - to jest to darmowe dla wszystkich ptaków i nie tylko :wink:

wug 
nie boi się klawiatury
This is a wug.

RoY napisał/a:
Z tego co wiem - umowa serwisowa nie opłaca się

Mój piec został zainstalowany ponad 5 lat temu i żadna gwarancja go się nie ima. Wcześniej konserwcji dokonał pan serwisant z ogłoszenia: odkurzył go mało-wiele pędzlem (trwało to może 15-20 minut) i wziął 145 zł. Wydało mi się, że przesadził. Potem konserwacji dokonał pan gazownik z uprawnieniami: pracował ok. 0,5 h, dokładnie umył i oczyścił palniki, resztę przeleciał szmatą i wziął 80 zeta. Teraz przyszedł gość z serwisu Boscha rozkręcił cały piec na czynniki pierwsze, każdą cząstkę umył i oczyścił, różnymi ustrojstwami przetestował - pracował bite ponad 2 h i wziął 205. Przeliczając to co zapłaciłem na jednostkę efektywnego czasu pracy na rzecz mojego pieca w tym ostatnimi przypadku dostałem najwięcej (za 2 h pracy pierwszemu konserwatorowi musiałbym zapłacić ponad 800 zł, a drugiemu ponad 300). Może mój piec nie potrzebuje aż tyle zachodu, ale myślę, że mu nie zaszkodzi, a poza tym nie muszę się sprawą kłopotać, zgodnie z umową, w odpowiednim momencie pojawi się specjalista, zrobi, co swoje, weźmie 205 i znowu będę miał piec z czapy na rok.

RoY 
znany gawędziarz

wug napisał/a:
Teraz przyszedł gość z serwisu Boscha rozkręcił cały piec na czynniki pierwsze, każdą cząstkę umył i oczyścił, różnymi ustrojstwami przetestował - pracował bite ponad 2 h i wziął 205.

W zasadzie błędem jest nie wziąść serwisanta z Junkerska. :idea:
Taki serwisant faktycznie robiera piec na drobne elemenenty, sprawdza, czyści.
Przegląd z czyszczeniem to chyba około 140zł kosztuje.
Mój stary piec był nieodpowienio konserwowany i w pewnym momencie wysiadł całkowicie :?
A z tą umową serwisową to możesz mieć rację - ja mam nowy piec i mnie się nie opłaca...

wug 
nie boi się klawiatury
This is a wug.

RoY napisał/a:
W zasadzie błędem jest nie wziąść serwisanta z Junkersa

Sorry, chodziło o Junkersa - piszę Boscha, bo tak miałem na fakturze (Junkers jest częścią koncernu Bosch).

Poza tym: w Niemczech takie piece wymienia się średnio po 5-6 latach użytkowania, w Polsce Junkers zaleca wymianę po 10 latach. Jeśli twój piec zdechł przed upływem 10 lat, to rzeczywiście odszedł przedwcześnie...

woweq 
totalny rekordzista
to kluczyk czy szczoteczka?

raz do roku "zapraszamy" serwisanta Junkersa, ktory sprawdza/czysci piec - i potem spokoj na kolejne 12 miesiecy (jak na razie =D> :mrgreen: )

RoY 
znany gawędziarz

wug napisał/a:
Jeśli twój piec zdechł przed upływem 10 lat, to rzeczywiście odszedł przedwcześnie...

odszedł przedwcześnie bo był strasznie zaniedbany przez poprzedniego właściciela.
Ale w sumie dobrze wyszło, bo ten obecny piec jest znacznie nowocześniejszy.
Np. nie gaśnie przy małym strumieniu ciepłej wody :idea:

wug 
nie boi się klawiatury
This is a wug.

RoY napisał/a:
nie gaśnie przy małym strumieniu ciepłej wody

Junkers dostosował się do wymagań Multihekka :idea:

byku 

Wysłany: Sro 08 Mar, 2006   

wug -dzięki za informacje i namiary na serwis. Piecyk po przeglądzie ,po dokładnym czyszczeniu -dziala jak nowy .Podpisalem również umowe serwisową- myślę że się opłaca .

!!!NEMESIS!!! 
totalny rekordzista
Say my name bitch!

Wspólnota: Albatrosów
Ulica: Albatrosów
Wysłany: Czw 09 Mar, 2006   

osobiscie wole raz na rok wzywac serwis na przeczyszczenie, niz podpisywal "lojalke"

Odpowiedz do tematu