Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
ROZLICZENIE CO
Autor Wiadomość
gogo
używa klawiatury

Wysłany: Sro 13 Wrz, 2006   

jak widze moje odczucia nie sa odosobnione
juz myslalam z mamy do czyniena z profesjonalistami a tu okazuje sie ze ta ksiegowosc nie lepsza niz DS i na dodatek biora spora kase :lol:

Niestety z przykroscia musze przyznac ze mialam nadzieje ze to rozliczenie bedzie bez bledow, a nie jest...bedzie reklamacja - os te poprawki nie pomogly :lol:

Najciekawsze jest to ze rozliczenie wody jest za kwiecien-czerwiec 2006(sa bledy w zaliczkach), co za 2005/2006 (tu chyba ok) a stan rachunku podaja na koniec 31.08.2006 bez rozliczenia wody za lipiec i sierpien ale za to z podaniem prognozy wplat jakie powinny sie znalezc na koncie na 31.8.2006 i wplaty jakie wplynely a roznice podaja jako niedoplate-dlug, ciekawe - w tej sytuacji powinno byc rozliczenie wody za okres kwiecien- sierpien 2006

Prognoza, prognozą a faktyczne zuzycie zuzyciem, jesli wplacam mniej a prognoza jest wieksza i w efekcie w rozliczeniu Q wychodzi ze mam zwrot to jak tu mozna mowi o niedoplacie w zwiazku z prognoza i zadac zaplaty w ciagu 10 dni

smieszne :lol: :lol: :lol:

aneta
nie boi się klawiatury

no to jest problem.

Bo znowu będa kłopoty przy następnym rozliczeniu za wodę.

a Uchwała nr 4/2006 w sprawie regulaminu rozliczania zaliczek za wodę mówi wyraźnie:

" Podstawą rozliczeń wody będą wskazania liczników wody spisywane co 6 miesiący przez wyznaczonego przez Zarząd Wspólnoty................................."

" Informacja z zebrania Wspólnoty Mieszkaniowej " Poduszkowiec" z dnia 21.03.2006"

Natomiast wydaje mi się, że rozliczenie wody w czasie od kwietnia do czerwca ,jest po to aby ułatwić następne rozliczenia w tzw okresach półrocznych tzn. teraz powinno być od lipca do końca tego roku. Mimo tego jak gogo napisała nasze czynsze są brane do końca sierpnia a zaliczka wody do czerwca i przy następnych rozliczeniach znowu będzie mnóstwo błedów

Khameir 
nie boi się klawiatury

A u mnie jest inny ciekawy problem. Otóż z rozliczenia wynika, że gwałtownie zmieniłem moje "wodne" zwyczaje: w okresie od stycznia do marca zużyłem 18 m/3 wody zimnej i 4 m/3 ciepłej. A co było w następnych miesiącach ? Od marca do czerwca zuzyłem 3 m/3 wody zimnej i 17 m/3 ciepłej. Kurde jakoś trudno mi to zrozumieć: myję się tyle samo, ciuchów więcej nie brudzę, więc i prania tyle samo, do wc też latam z podobną częstotliwością. Nie rozumiem.... :roll:

aneta
nie boi się klawiatury

Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006   

Musieli się pomylić. ciepłą wode z zimną i na odwrót . Sprawdź jeszcze dla porównania stan swojego licznika na dzień dzisiejszy. Liczniki są na klatce. Ale jak mieszkasz sam , to masz duże zuzycie wody oczywiście zależy czy się posiadasz wanne czy prysznic. Przy prysznicu oszczędność wody wynosi 80%

gogo
używa klawiatury

aneta napisał/a:
Musieli się pomylić. ciepłą wode z zimną i na odwrót . Sprawdź jeszcze dla porównania stan swojego licznika na dzień dzisiejszy. Liczniki są na klatce. Ale jak mieszkasz sam , to masz duże zuzycie wody oczywiście zależy czy się posiadasz wanne czy prysznic. Przy prysznicu oszczędność wody wynosi 80%

No nie wiem, ja mam prysznic a zuzycie wody na Q wczesniej mialam 18 cieplej i 11 zimnej a teraz mam 8 cieplej i 11 zimnej wiec wszystko moze sie zdarzyc, staram sie sprawdzac liczniki na biezaco, choc ostatnio sprawe troche zaniechalam

aneta
nie boi się klawiatury

TO masz dokładnie takie samo zuzycie wody jak ja : identico, 8m ciepłej, 11 m zimnej :mrgreen:
Dostałam już swoje poprawione rozliczenie od księgowej )))))))))))))))))))) nadpłata dużo wyzsza niż poprzednio

gogo
używa klawiatury

aneta napisał/a:
TO masz dokładnie takie samo zuzycie wody jak ja : identico, 8m ciepłej, 11 m zimnej :mrgreen:
Dostałam już swoje poprawione rozliczenie od księgowej )))))))))))))))))))) nadpłata dużo wyzsza niż poprzednio

pomylka byla w rozliczeniu CO czy Wody?

Khameir 
nie boi się klawiatury

aneta napisał/a:
Musieli się pomylić. ciepłą wode z zimną i na odwrót

Tylko kiedy ? Teraz czy w poprzednim rozliczeniu ??
aneta napisał/a:
TO masz dokładnie takie samo zuzycie wody jak ja : identico, 8m ciepłej, 11 m zimnej

No to może opowiedzcie mi jak wyglądają wasze wodne zwyczaje, tzn. ile pierzecie, ile wody zużywacie na mycie itp. ? :roll: :wink:

aneta
nie boi się klawiatury

musieli się pomylic teraz, bo zawsze zuzywa się więcej zimnej wody. Pierzesz w pralce, pralka pobiera zimną wodę , no chyba że u Ciebie jest inaczej )))))))) spuszczasz wode w toalecie - zimną , gotujesz wode, zupe etc, chyba nie wlewasz do garka ciepłej wody, do czjnika też , no chyba że ktoś ma inne preferencje :mrgreen:
Gogo
Pomyłka nie dotyczyła CO - porównywałam obecne rozliczenie z poprzednim i pod względem matematycznym mino różnic na podzielnikach wszystko się zgadza. Pani księgowa policzyła mi zaliczke na ciepłą wodę tylko za jeden miesiąc a powinna pomnozyć x3 ( miesiące ) i to był główny błąd na moim rozliczeniu

M-Teo 
chętnie gawędzi

Wspólnota: Poduszkowiec
Ulica: Strusia

U mnie z rozliczeniem wody też było jakby na odwrót.
Miałem w wolnej chwili udać się do ADM i to wyjaśnić, ale przed chwilą znalazłem w skrzynce nowe rozliczenie z dopiskiem "korekta".
W poprzednim miałem 8 zł niedopłaty :roll: , a nagle zrobiło się... 120 zł nadpłaty. 8)
Więc chyba sami się połapali. :)

gogo
używa klawiatury

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006   

aneta napisał/a:
Pani księgowa policzyła mi zaliczke na ciepłą wodę tylko za jeden miesiąc a powinna pomnozyć x3 ( miesiące ) i to był główny błąd na moim rozliczeniu

to jak widze u mnie byl ten sam problem ;)

gogo
używa klawiatury

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006   

M-Teo napisał/a:
U mnie z rozliczeniem wody też było jakby na odwrót.
Miałem w wolnej chwili udać się do ADM i to wyjaśnić, ale przed chwilą znalazłem w skrzynce nowe rozliczenie z dopiskiem "korekta".
W poprzednim miałem 8 zł niedopłaty :roll: , a nagle zrobiło się... 120 zł nadpłaty. 8)
Więc chyba sami się połapali. :)

Ja mialam - 18 PLN a potem dostalam korekte (tez w skrzynce) i bylo ponad 200 PLN nadplaty

Khameir 
nie boi się klawiatury

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006   

M-Teo napisał/a:
nagle zrobiło się... 120 zł nadpłaty.

Cytat:
dostalam korekte (tez w skrzynce) i bylo ponad 200 PLN nadplaty

No to Wam zazdroszczę. Ja moją skrzynkę przekopałem dokładnie i wszystko, co znalazłem, to awizo :( Znaczy lubię ciepłą wodę...

aneta
nie boi się klawiatury

Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006   

ZOSTALISMY NABICI W BUTELKE PRZEZ ISTE

Po jeszcze jednym szczegółowym sprawdzeniu rozliczenia ISTA za CO, zauważyłam następujący błąd.
Ista zrobiła nam rozliczenie za CO za cały rok liczac nam 12 miesięcy po najwyższej stawce. Nie uwzględniła, że podwyżka CO miała miejsce dopiero w marcu 2006 roku, czyli dotyczyła tylko 4 miesięcy a nie 12.
Jesli weźmiecie rozliczenie ISTY z tamtego roku to w pozycji A rozlilczenie indywidualne kosztów , A. 1 Zestawienie kosztów widzimy:
Koszty stałe c.o - 10,421990 PLN x metraż
KOszty zużycia c.o - 40,612184 PLN x ilość jednostek
Po tej cenie powinniśmy mieć rozliczone 8 miesięcy a ISTA w obecnym rozliczeniu liczy nas:
Koszty stałe c.o - 12,552122 PLN Xmetraż
Koszty zużycia c.o - 46,723777PLN x ilość jednostek
Różnica jest i to znaczna . Ci co mają nadpłatę powinni mieć większą nadpłatę .
Jest tylko teraz pytanie jak mają to rozliczyć, procentowo? Po podwyżce w marcu powinny były być sprawdzone nasze "termometry" i spisany ich stan aby rozliczono po starej cenie a dopiero potem na koniec czerwca następny spis z "termometrów" aby było rozliczone faktyczne zuzycie jednostek wg. nowej taryfy. Aby nie płacić gapowego proponuje zgłaszać reklamacje do Administracji

314TeR 
Admin

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Pią 22 Wrz, 2006   

Cytat:
Po podwyżce w marcu powinny były być sprawdzone nasze "termometry" i spisany ich stan aby rozliczono po starej cenie a dopiero potem na koniec czerwca następny spis z "termometrów"

Nie ma takiej możliwości - odczyt podzielników może dokonywać się wyłącznie raz do roku. Ktoś już pisał na forum która ustawa itp itd to reguluje.

Odpowiedz do tematu