Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe Strona Główna Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum osiedlowe
Osiedle Słowicza - Piaseczno - forum mieszkańców ulic: Albatrosów, Strusia, Pelikanów i Tukanów

•  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •   Statystyki  •  Rejestracja  •   Zaloguj  •   Album  • 

Poprzedni temat :: Następny temat
biuro rachunkowe
Autor Wiadomość
asiawu 
odzywa się w niedziele i święta

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006   biuro rachunkowe

witam,
nie wiem czy ktos tu poruszał te sprawe bo rzadko tu bywam, wiec serdecznie przepraszam jesli niepotrzebnie wątek zalozylam..
dzis mialam watpliwą przyjemnosc rozmawiania z "księgowym" naszej wspolnoty.. pan przyjmujacy z kartką papieru dlugopisem i kalkulatorem w komorce!!.. żednada po prostu.. miała byc mozliwosc porozmawiania z ksiegową w celu wyjasnienia roznych niejasnosci.. jak mozna to zrobic nie majac ze soba zadnych papierow wyciagow dokumentow dotyczacych zainteresowanych i probowac wyjasniac sprawy??..
pan na pytanie "skad sie wzieła ta zaliczka"(jest na rozliczeniu jako kwota z kosmosu, bo ja jej nie wplacalam) pokazywał jak obliczona jest kwota za wodę..
uwazam że taki nieprofesjonalizm nie powinien miec wiecej miejsca.. a jak sie wywiesza kartke ze 11.maja bedzie mozliwosc spotkania z ksiegowa a wysyła sie pana który na pytanie potrafi odpowiedziec że nie wie skad sie cos wzieło (ja też nie wiem wszytkiego ale od tego są dokumenty w ktorych wszystko mozna sprawdzic!!!) to jest to naprawde ](*,)
pozdrawiam i nie życze takich spotkan..

modliszka 
totalny rekordzista
AI - Artificial Intelligence

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006   

Witaj

W jednej ze wspolnot, miałam któregoś roku, straszliwą niedopłatę, która mnie dość mocno zanipokoiła. Wzięłam swoje dokumenty i udałam się do księgowej, celem wyjaśnienia. Pani, z uporem maniaka wpierała mi, że poprostu nie dokonałam wpłaty. Dokument, po dokumencie, zaczęłyśmy przeglądać i jak się okazało, moje wpłaty widniały na innym dłużniku, który tym samym otrzymał pismo, o dużej nadpłacie....

Może to była zwyczajna pomyłka, ale radzę wszystkim trzymać wszelkie wpłaty, przez conajmniej rok, ze wskazaniem na 5 lat.

Pozdrawiam

radok 
znany gawędziarz

Wysłany: Czw 11 Maj, 2006   Re: biuro rachunkowe

asiawu napisał/a:
witam,
nie wiem czy ktos tu poruszał te sprawe bo rzadko tu bywam, wiec serdecznie przepraszam jesli niepotrzebnie wątek zalozylam..
dzis mialam watpliwą przyjemnosc rozmawiania z "księgowym" naszej wspolnoty.. pan przyjmujacy z kartką papieru dlugopisem i kalkulatorem w komorce!!.. żednada po prostu.. miała byc mozliwosc porozmawiania z ksiegową w celu wyjasnienia roznych niejasnosci.. jak mozna to zrobic nie majac ze soba zadnych papierow wyciagow dokumentow dotyczacych zainteresowanych i probowac wyjasniac sprawy??..
pan na pytanie "skad sie wzieła ta zaliczka"(jest na rozliczeniu jako kwota z kosmosu, bo ja jej nie wplacalam) pokazywał jak obliczona jest kwota za wodę..
uwazam że taki nieprofesjonalizm nie powinien miec wiecej miejsca.. a jak sie wywiesza kartke ze 11.maja bedzie mozliwosc spotkania z ksiegowa a wysyła sie pana który na pytanie potrafi odpowiedziec że nie wie skad sie cos wzieło (ja też nie wiem wszytkiego ale od tego są dokumenty w ktorych wszystko mozna sprawdzic!!!) to jest to naprawde ](*,)
pozdrawiam i nie życze takich spotkan..

Ja kontaktowałem sie tylko mailem. Mam niedopłatę i gdy napisałem, że nie pominąłem żadnego przelewu pani korespondująca odpisała, że moje nazwisko jest popularne w bloku i może zaksięgowano wpłatę komuś innemu :| :shock: Paranoja. Potem wysłałem daty moich wpłat i na razie nie ma od tej pani odzewu.

aneta
nie boi się klawiatury

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006   

:lol: wiem, że to nie jest śmieszne, ale mnie rozbroiły te posty )))))))))))))))))))))) Tragedia. Dzięku Bogu, że u mnie wszystko się zgadza.

asiawu 

Wysłany: Pią 12 Maj, 2006   

ja oprócz tego że mam przez nowe biuro rachunowe dziwnie naliczoną zaliczkę to mam "niedopłatę" wynikająca z błednego ksiegowania poprzednich rozliczaczy bo z moich wyciągów które sa głownym dowodem wynika wszystko w porządku.... no ale oczywiscie nie bede płacić podwójnie.. pismo w celu wyjaśnienia napisane ale jakos odpowiedzi brak.. coż cierpliwość jest cnotą..

tomasz-dominik 
totalny rekordzista
T-D

Wspólnota: Meander
Ulica: Strusia
Wysłany: Sob 13 Maj, 2006   

Tak jak już pisała Modliszka, najlepiej trzymać wszystkie dowody wpłat, wtedy ma się sen spokojniejszy.

Ja zawsze robię przelewy z konta internetowego, więc za mnie trzyma te dowody bank 8)

Potem robisz przegląd, wydruki i ... idziesz do pana ze swoim kalkulatorem :P

Basik 
nie boi się klawiatury

Wysłany: Nie 14 Maj, 2006   

asiawu napisał/a:
ja oprócz tego że mam przez nowe biuro rachunowe dziwnie naliczoną zaliczkę to mam "niedopłatę" wynikająca z błednego ksiegowania poprzednich rozliczaczy bo z moich wyciągów które sa głownym dowodem wynika wszystko w porządku.... no ale oczywiscie nie bede płacić podwójnie.. pismo w celu wyjaśnienia napisane ale jakos odpowiedzi brak.. coż cierpliwość jest cnotą..

Swoją "niedopłatę" wynikającą - jak sama piszesz - z błędnego księgowania przez De Silva Hause, która nami zarządzała przez ponad rok, musisz wyjaśniać bezpośrednio z DSH. Właściwie powinnaś to zrobić zaraz po otrzymaniu od nich ostatniego rozliczenia (obejmującego sierpień i wrzesień 2005r.)
Księgowa, która aktualnie prowadzi finanse wspólnoty dostała od DSH jedynie wykaz nadpłat/niedopłat każdego z lokali zgodny z tymi rozliczeniami i nie była w stanie zweryfikować ich ze stanem faktycznym (należności i wpłaty), ponieważ DSH wszystkie faktury i rachunki dotyczące funkcjonowania wspólnoty za okres w jakim nami zarządzali księgowała - bezprawnie zresztą - w SWOICH KSIĘGACH RACHUNKOWYCH i nie przekazała nam ich. Dlatego jeśli zaniedbałaś weryfikację stanu rozliczeń w czasie, w którym nalezało go porządnie zweryfikować - nie obwiniaj za to aktualnej księgowej.
Nie twierdzę, że "nasze" biuro rachunkowe działa bez zarzutu, ale w tym punkcie nie ma się ich o co czepiać.

asiawu 

Basik napisał/a:

Swoją "niedopłatę" wynikającą - jak sama piszesz - z błędnego księgowania przez De Silva Hause, która nami zarządzała przez ponad rok, musisz wyjaśniać bezpośrednio z DSH.

wiem o tym i nie z tą sprawą zglosiłam sie do naszej ksiegowej..

Basik napisał/a:
Dlatego jeśli zaniedbałaś weryfikację stanu rozliczeń w czasie, w którym nalezało go porządnie zweryfikować - nie obwiniaj za to aktualnej księgowej.
Nie twierdzę, że "nasze" biuro rachunkowe działa bez zarzutu, ale w tym punkcie nie ma się ich o co czepiać.

chyba nie zrozumiałaś co wcześniej napisałam.. nie przyszlam do obecnego biura by wyjasniac sprawę starych naliczen i nie obwiniam go za to.. do tej przyszlam wyjasnic naliczona zaliczke na wode juz w tym okresie.. i nie chodzi tu o zaniedbanie tylko o dowiedzenie sie o braku zaksiegowanych wpłat dopiero po pokazanym saldzie przez nowe biuro rachunkowe..

ja wiem ze swój swego bedzie bronił.. ja przedstawiłam glownie DZIAŁANIE nowego biura i wspaniałego księgowego..

dowody wpłat oczywiscie tez posiadam w swoim banku internetowym wiec zbytnio i tak tym sie nie przejmuje.. bardziej martwi mnie fakt traktowania klientów biura rachunowego..

radok 
znany gawędziarz

Ja też niedopłaty mam za rok 2006 czyli naliczane przez nowe biuro rachunkowe. Podczas rozliczania z De Silvą nie miałem problemów. Tłumaczenie pani z biura, że jest pare osób o tym samym nazwisku i mógł byc błąd z zaksięgowaniem jest śmieszne. Przecież każdy członek wspólnoty ma indywidualny numer rachunku.

Basik 
nie boi się klawiatury

asiawu napisał/a:
chyba nie zrozumiałaś co wcześniej napisałam.. nie przyszlam do obecnego biura by wyjasniac sprawę starych naliczen i nie obwiniam go za to.. do tej przyszlam wyjasnic naliczona zaliczke na wode juz w tym okresie.. i nie chodzi tu o zaniedbanie tylko o dowiedzenie sie o braku zaksiegowanych wpłat dopiero po pokazanym saldzie przez nowe biuro rachunkowe...

:shock: Nigdy nie miałam problemów ze zrozumieniem przekazu (ani słownego ani tym bardziej pisemnego). Proponuję Ci bardziej uważnie przeczytać do której Twojej wypowiedzi się odniosłam (a, że nie jest ona w pełni jednoznaczna mogłam - stąd taki komentarz).

asiawu napisał/a:
ja wiem ze swój swego bedzie bronił.. ...

:shock: :shock: Słów mi poprostu brakuje kiedy spotykam się z takimi tekstami jak ten #-o ](*,)

Mogłabyś mi wyjaśnić co masz na myśli :?: :-k
Twoja sugestia jest co najmniej dziwna :roll:

Nasz administrator (w tym też księgowa) to podmiot, który został wyłoniony z konkursu ofert na administrowanie jakie otrzymał Zarząd. Ot, tyle.

Może by tak trochę więcej taktu [-o< [-o< [-o<

Lukasfot 
Moderator

Wspólnota: Poduszkowiec
Wysłany: Pon 15 Maj, 2006   

radok napisał/a:
Ja też niedopłaty mam za rok 2006 czyli naliczane przez nowe biuro rachunkowe. Podczas rozliczania z De Silvą nie miałem problemów. Tłumaczenie pani z biura, że jest pare osób o tym samym nazwisku i mógł byc błąd z zaksięgowaniem jest śmieszne. Przecież każdy członek wspólnoty ma indywidualny numer rachunku.

Radok-Mylisz się narazie nie mamy indywidualnych numerów rachunków dla każdego mieszkańca.

radok 
znany gawędziarz

Wysłany: Wto 16 Maj, 2006   

Zapomniałem, że mamy niestety tylko jeden numer rachunku dla wszystkich członków wspólnoty. Ale i tak nie powinno być mylenia nazwisk mieszkańców. Ja przy każdym przelewie podaję dokladne dane wraz z numerem mieszkania. Teraz czekam na odpowiedź mailową z biura (już około tygodnia). Nie za bardzo moge sobie pozwolić na wzięcie urlopu, żeby załatwić sprawę osobiście :|

Lukasfot 
Moderator

Wspólnota: Poduszkowiec
Wysłany: Wto 16 Maj, 2006   

No właśnie, ale niestety nie wszyscy opisują wpłaty dokładnie i tu rodzi sie problem :(
BO luż lepiej pominać imie i nazwisko a wpisac pełen adres przykładowo "Strusia 10a/100"
wtedy nie ma wątpliwości którego lokalu dotyczy wpłata.

Odpowiedz do tematu